IN MEMORIAM - Gavrilo Gojnić - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan IN MEMORIAM – Gavrilo Gojnić

IN MEMORIAM – Gavrilo Gojnić

zika.bogdanovic
0 komentar

U Beogradu je danas preminuo počasni predsednik Rukometnog saveza Srbije, Gavrilo Gojnić, jedan od najboljih sudija i kontrolora koje smo imali.

Rođen 1932. godine, u rukometu je aktivan od 1948. godine. Od Prokuplja i Subotice do Beograda. Savezni rukometni sudija od 1951. godine, a međunarodni od 1956. Sudio na više svetskih prvenstava. Bio je dugogodišnji lektor IHF komisije za pravila igre i sudije, i najznačajniji svetski ekspert za tumačenje Pravila rukometne igre. Njegove zasluge za razvoj i popularizaciju rukometa, kao jednog od pionira rukometnog sporta u Srbiji, nemerljive su. Obavljao je mnoge dužnosti u rukometnoj organizaciji, između ostalog, bio je potpredsednik Rukometnog saveza Vojvodine, generalni sekretar Rukometnog saveza Jugoslavije, dugogodišnji predsednik Rukometnog saveza Srbije, doživotni počasni predsednik Rukometnog saveza Srbije.

Svojevremeno pokretač i autor pravila igre mini rukometa. Njegova bibliografska dela i danas se koriste u stručnom sudijskom radu. Kapitalno delo “Kako se igra rukomet“, koje je doživelo više izdanja, i danas je vodeća literatura u rukometnom svetu. Doktor tehničkih nauka, profesor Univerziteta.

Sahrana će biti obavljena u utorak, 17. februara 2015. godine, na Centralnom groblju u Beogradu, u 14.00 časova.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball