In Memoriam: Preminuo Jugoslav Ramić – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

In Memoriam: Preminuo Jugoslav Ramić

Obaveštavamo sve ljubitelje rukometa, prijatelje i rukometne radnike da je u Novom Sadu u 62. godini preminuo Jugoslav Juga Ramić, rukometni reprezentativac, istaknuti trener, dugogodišnji sportski radnik, dobitnih brojnih priznanja za dostignuća i razvoj sporta u Srbiji.

Jugoslav Juga Ramić je u srpskom rukometu ostavio značajan trag kao igrač i reprezentativac, ali i kao trener koji je odškolovao brojne generacije srpskih, ali i rukometaša u Čikagu, Tunisu, Saudijskoj Arabiji, Nigeriji.

Igračku karijeru je je započeo u rodnom Kovinu u RK Radnički u kojem je vrlo brzo stigao i do seniorske ekipe. Kao rukometaš kalio se i u Dinamu iz Pančeva, beogradskom Partizanu u kojem je kasnije bio i trener i sekretar.
Prepoznatljiv je bio i po negotinskom MRK Hajduk Veljko u kojem je proveo dve decenije i ostao upamćen kao srčano i energično krilo, ali u kojem je 1996. godine, nakon što je završio igračku karijeru započeo trenersku koja će ga odvesti na sve kontinente i na pobednička postolja brojnih domaćih, evropskih i nacionalnih prvenstava.
Kao vrsni poznavalac rukometa obreo se 2003. godine, na poziv proslavljenog Veselina Vujovića u reprezentaciji tadašnje Srbije i Crne Gore, svih selekcija, kao član stručnog štaba i pomoćni trener, osvajajući sa svojim timovima zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete 2004. i 2005. i srebro na Svetskom prvenstvu za juniore 2005. godine.

U beogradskom Partizanu obavljao je funkcije pomoćnog trenera i sekretara i sa njima osvojio titulu pobednika Kupa u sezoni 2004/2005.
Bio je i šef stručnog štaba RK Zaječar (2006/2007), RK Novi Pazar (2007/2008) koji se u toj sezoni domogao Prve lige, RK Bane Raška (2011) sa kojim je takođe ušao u Prvu ligu, kao i ŽRK Sloven Ruma (2019) i ŽRK Petrovaradin Novi Sad, članicama Super B lige.

Bogatu trenersku karijeru sticao je i na rukometnim terenima u inostranstvu vodeći uspešno klub Afrika u Tunisu (2009. i 2010) do dvostruke titule prvaka države i osvajanja državnog kupa, RK Al Kalej Damam, Saihat, Saudijska Arabija. Radio je i kao šef stručnog štaba Univerziteta Mičigen u Čikagu (2011), reprezentacije Nigerije (2008) i reprezentacije Tunisa (2010).

Tokom svoje bogate karijere stigao je i da se bavi novinarskim i voditeljskim poslom u Samostalnoj televiziji Negotin u kojoj je bio i jedan od direktora, da učestvuje u kulturnom i sportskom životu Negotina i Novog Sada u kojem je živeo poslednjih decenija, da napiše knjigu „Principi uspeha u rukometu“, svojevrsni priručnik za igrače i trenere.
Jugoslav Ramić biće sahranjen u Novom Sadu u četvrtak, 11. novembra u 10:30 časova na Novom groblju (Rumenački put br. 65).

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *