IN MEMORIAM - Profesor dr. Jezdimir Stanković - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan IN MEMORIAM – Profesor dr. Jezdimir Stanković

IN MEMORIAM – Profesor dr. Jezdimir Stanković

zika.bogdanovic
1 komentar

U Beogradu je u 77. godini preminuo legendarni rukometni trener, nekadašnji selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije – Profesor dr. Jezdimir Stanković.

Trenersku karijeru je započeo sa 19 godina i to u dvojnoj ulozi, kao osnivač ženskog rukometnog kluba BSK i kao trener. Kao prvaci Jugoslavije 1961. godine, ekipa BSK-a, sada pod novim imenom ORK Beograd, igrala je finale Kupa prvaka evropskih zemalja u Kupu prvaka evropskih zemalja.

U dugom trenerskom stažu Jezdimir Stanković je uspešno vodio ekipe u muškoj konkurenciji i to Metaloplastiku iz Šapca sa kojom osvaja Kup Jugoslavije 1980. godine, a u Kupu pobednika kupova Evrope u polufinalu gubi od ekipe Empor iz Roštoka, zatim Kristal iz Zaječara, Crvenu zvezdu i Partizan iz Beograda.

Jezdimir Stanković je sa svojim ekipama osvojio dve šampionske titule (BSK 1961. godine i RK Voždovac 1971. godine) i sedam kupova Jugoslavije – šest sa ekipom ORK „Beograd“ i jednu sa RK „Metaloplastikom“- Šabac.

Jezdimir Stanković je bio prvi selektor i trener Univerzitetske reprezentacije Beograda.
U reprezentativnim selekcijama Jugoslavije imao je vrlo značajne uloge u obe konkurencije.
U periodu od 1968. do 1975. vodio je seniorsku žensku reprezentaciju Jugoslavije, timski sa dr. Zoranom Pantazisom i Vilimom Tičićem, i samostalno.

Na Svetskom prvenstvu 1973. godine, bio je član stručnog štaba ženske reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju.

Mušku seniorsku reprezentaciju Jugoslaije vodio je u dva perioda: prvi od 1978. Do 1980. godine i drugi od 1989. do 1995. godine. U selektorskoj ulozi na Olimpijskim Igrama u Moskvi osvojio je šesto mesto. Sa reprezentacijom osvojio je i dve zlatne medalje na Mediteranskim Igrama, 1979. i 1991. godine, kao i zlatnu medalju na Balkanskim igrama 1979. godine u Varaždinu.

U oba mandata saveznog kapitena, Stanković je selektirao i formirao uspešne reprezentativne selekciju budućih olimpijskih pobednika, svetskih prvaka i osvajača medalja na Evropskim prvenstvima.

Jezdimir Stanković je 212 puta vodio seniorske reprezentativne selekcije Jugoslavije u obe konkurencije.

Jezdimir Stanković, po životnom pozivu predavač na visokim i višim školama, vrlo često je bio zapaženi predavač na mnogim seminarima, kursevima i sportskim školama, gde su edukovani novi kadrovi za sportske trenere. Posebno, je karakteristično da je bio predlagač dopune i izmene pravila rukometne igre po kojoj , svaka ekipa nastupa sa 14, umesto sa 12 igrača, tako da na svakoj igračkoj poziciji trener ima na raspolaganju dvojicu. Simpozijum elitnih trenera u Parizu prihvatio je obrazloženje našeg stručnjaka, a Tehnička komisija EHF-a je ovom dobrom idejom izmenila dotadašnja pravila.

Predavao je tehniku, taktiku i metodiku na Akademiji u Beogradu, školujući nove kadrove za zvanje višeg sportskog trenera.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno obavljeno.

Možda vam se dopadne

1 komentar

Jagodinac 10/11/2015 - 08:49

Upravo sam procitao negde da su mu na ispracaju bili jedino Butulija i Jovanovic! Kakva sramota za rukomet. Niko iz RSS i niko od velikog broja igracha koje je stvorio. Verovatno nisu znali.

Odgovori

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball