Kasper Hvid u Makarsku donosi recept za uspeh: Trenirajte i kada boli, i kada nije zabavno! - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Kasper Hvid u Makarsku donosi recept za uspeh: Trenirajte i kada boli, i kada nije zabavno!

Kasper Hvid u Makarsku donosi recept za uspeh: Trenirajte i kada boli, i kada nije zabavno!

zika.bogdanovic
1 komentar

Šlag na torti satkanoj od velikih golmanskih imena, koji će i ovog leta, po treći put boraviti u Makarskoj na međunarodnom Kampu rukometnih golmana, biće dolazak legende danskog i svetskog rukometa, čoveka uz koga su odrastale generacije golmana, Kaspera Hvida (37). U razgovoru za naš sajt, jedan od najboljih golmana planete u prethodnih petnaestak godina, govori o sezoni u KIF Koldingu, ali i o onome što će ga čekati od 22. do 26.juna na hrvatskoj obali:

– Veoma sam zadovoljan kako smo izgurali sezonu. Počeli smo sa novim klubom KIF Kolding Kopenhagenom početkom avgusta, kada smo se nas četvorica, Jorgensen, Boldsen, Kim Anderson i ja pridružili sastavu KIF Koldinga. Imali smo samo jednu nedelju da pripremimo ekipu za sezonu tako da sam veoma zadovoljan što smo stigli do finala plej-ofa. Nismo uspeli da se plasiramo na F4 EHF Kupa, jer se Kim povredio. Muči ga šutersko rame i to je bio najveći razlog zašto ipak nismo  došli do Nanta – kaže legendarni Kasper za Balkan-Handball.com.

KIF Kolding Kopenhagen, klub rogobatnog naziva, nastao je fuzijom KIF Koldinga i AG Kopenhagena, sa kojim je bivši golman Barselone igrao prošle godine na F4 Lige šampiona u Kelnu. KIF je u prvom meču finala plej-ofa izgubio od Alborga 29:21, ali ostaje revanš u nedelju pred domaćim navijačima, za koji se i sam Hvid nada da može nadoknaditi veliki minus.

Da su golmani kao vino, što stariji to bolji, vidi se i iz primera nekadašnjeg danskog reprezentativca, koji je broj 1 u reprezentaciji prepustio novom svetskom superstaru – Niklasu Landinu:

– Prezadovoljan sam sezonom i svojim učinkom.

Do kada će sa fanatičnom posvećenošću stojati između stativa kao nadahnuće mlađim golmanima, ni sam Danac ne zna:

– Jednostavno je. Volim da budem na golu, a tamo mi nije problem da nađem energiju. U mom slučaju, mislim da je ovim mlađim momcima problem da me prate! Verujem da mogu da odigram još naredne četiri godine, tako da nemam planove za penziju.

A ni put do vrha, nije lak. Talenat nije dovoljan…

– Da bi neko postao veliki igrač i napravio svetsku karijeru, talenat da hvata lopte je samo jedan deo svega. Morate imati i talenat da trenirate i kada boli, i kada nije baš zabavno.

SREĆAN ŠTO DOLAZI U MAKARSKU

Jedinstven projekat na našim prostorima, a po ozbiljnosti i imenima koja ga posećuju, nema mu ravnog u svetu rukometnih čuvara mreže. Ove godine će i Kasper Hvid biti jedan od trenera na trećem međunarodnom Kampu rukometnih golmana u Makarskoj:

– Za Kamp sam čuo od Titija (Tijeri Omejer), sa kim sam pričao o dolasku još za vreme prošlogodišnjeg F4 u Kelnu. Mario Čaljkušić me je kontaktirao prošle godine, ali u tom momentu sam već imao isplanirane obaveze preko leta, pa nisam mogao da dođem. Drago mi je da ću ove godine biti tamo.

Kasper odgovara i na „večito“ pitanje. Čija je golmanska škola bolja – jugoslovenska ili skandinavska?

– Volim balkanski stil i način na koji brane vaši golmani. Nemoguće je reći, čiji je stil bolji. Ono što je izvesno da morate da imate neki stil, kako biste odbranili loptu. Švedska i Balkan su počeli ozbiljno da rade sa golmanima pre 30-40 godina i to je dalo rezultate. Zato ove zemlje imaju najbolje golmane na svetu i imaće ih sigurno i u budućnosti.

 Za sve one mlade golmane koji će imati priliku da treniraju sa Hvidom, Perićem, Alilovićem, Šegom, Blažičkom i ostalima u Makarskoj, kao i za one koji tamo neće biti, Danac ima poruku:
– Trenirajte jako, trenirajte puno kako biste postali novi Perić ili Šterbik. Radujem se dolasku u Makarsku i učestvovanju na Kampu. Biće veliko zadovoljstvo trenirati sa legendama poput Dejana Perića i golmanima koji su rukometna budućnost – zaključuje priču za Balkan-Handball.com, Kasper Hvid.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball