Najbolji peskaš u Evropi, Marko Pavlović: „Da se od peska može živeti u dvorani ne bih igrao“ – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Najbolji peskaš u Evropi, Marko Pavlović: „Da se od peska može živeti u dvorani ne bih igrao“

Svi koji pomno prate dešavanja u rukometu na pesku iz godine u godinu, imaju iste komentare o tome kako je to sport budućnosti koji može pomoći rukometu da izađe iz svojih skučenih evropskih okvira i osvoji svet. Dok se to ne desi, Evropom vladaju Hrvati, a najbolji igrač Evrope dolazi iz Srbije. To je Marko Pavlović (31), momak koji se ovog leta vraća u dvoransku pečalbu u francuskog drugoligaša Porto Kombo, posle igranja sa Partizanom u Ligi šampiona prošle sezone. Popularni Paja je za rss.org.rs govorio o EP u Randersu na kome je Srbija zauzela četvrto mesto, kao i o raznim temama vezanim za rukomet na pesku…

– Pre Prvenstva smo samo u najluđim snovima razmišljali o plasmanu među četiri najbolje reprezentacije u Evropi. Generalno sam zadovoljan što smo se plasirali i na Svetsko prvenstvo, mada, sa sportske strane, kad smo već bili u četiri najbolje ekipe na EP, ostaje žal za medaljom, tako da su utisci pomešani – kaže levi bek i daje recept kako se postaje najbolji igrač Evrope u rukometu na pesku…

– Greška u kompjuteru. Šalim se. Da bi jedan igrač bio MVP u rukometu na pesku potrebno je da ekipa igra atraktivno i da ceo tim bude uključen u tok utakmice pod istim opterećenjem, što je i moj zadatak kao igrača koji daje ritam igri tima. Mislim da mi je naš stil igre dosta pomogao u tome. Statistički, MVP postaje igrač koji postigne najbolji rezultat u zbiru postignutih poena i ostvarenih asistencija ka saigračima.

O razvoju rukometa na pesku, koga mnogi vide i kao budući olimpijski sport, pandanu odbojke na pesku, Pavlović kaže…

– Mislim da bi bio pravi bum i osveženje kada bi rukomet na pesku postao Olimpijski sport, koji je svuda, osim kod nas u Srbiji, u velikoj ekspanziji. Kod nas, nažalost, još nije sasvim probuđena svest o lepoti rukometa na pesku i njegovom napretku u Evropi i svetu. U jednom Brazilu se igra pred hiljadama ljudi, a kod nas je 1 od 1000  čuo za rukomet na pesku.

Koliko se raziliku dvoranski i peskoviti rukomet…

– Razlikuju se kompletno osim što je lopta okrugla, ali u tome i jeste draž. Nema previše fizičkog kontakta, osim telom prsa u prsa. Kretanje u pesku je potpuno drugačije, a sama igra obiluje vrlo atraktivnim potezima, kao što su cepelini, piruete, šutevi golmana direktno sa svog gola. Pravila igre su definisana tako da ovaj sport i samu igru učine što interesantnijim, atraktivnijim i dinamičnijim. Ono što daje dodatnu draž je to što se ne zna gde će lopta odskočiti kad je udarite o pesak pri šutu.

U zamišljenom odmeravanju snaga sa seniorskim reprezentativcima u dvoranskom rukometu, ko bi odneo pobedu…

– Kao i dvoranski rukomet, ni ovo nije individualni sport, tako da ukoliko bih imao priliku da odmerim snagu sa njima, bolji bi bio onaj ko bi se bolje snašao i ko bi imao bolju ekipu. Marko Vujin je inače u protekloj deceniji nastupao za reprezentaciju Srbije u rukometu na pesku, a ove godine smo, na primer, na EP imali jednog Hansa Lindberga. Upravo je on bio drugi na listi MVP sa 20 poena manje od mene. Doduše, odigrao je i utakmicu više.

I za kraj, kakav je bio početak u peskovitom rukometu…

– Na poziv mojih drugara koji su  zaljubljenici u ovaj sport, od samih njegovih početaka u Srbiji postao sam deo ove priče. Odmah mi je ušao u krv i igraću ga dok god budem mogao, tj. dok me budu hteli. Iskreno govoreći, da se plaća bavljenje njime, tj. da se može od njega živeti, sumnjam da bih se uporedo bavio dvoranskim rukometom – iskren je Pavlović.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *