Reakcije na SHOT-CLOCK meč: Interesantna ideja koja ima budućnost - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Reakcije na SHOT-CLOCK meč: Interesantna ideja koja ima budućnost

Reakcije na SHOT-CLOCK meč: Interesantna ideja koja ima budućnost

zika.bogdanovic
4 komentari

Prvi meč sa vremenskim ograničenjem napada održan je u sredu na beogradskoj „Banjici“, a sve u cilju sagledavanja nekih drugačijh perspektiva rukometne igre, koje su pokrenuli poznati rukometni treneri, a Balkan-Handball.com uobličio i realizovao sa dva tima – RK Novi Beograd i URK Studentski Grad (40:34). Posle meča, dobili smo i prve impresije o „novim pravilima“:

– Svidja mi se prva trećina sa 35 sekundi. Ima dovoljno vremena za organizaciju napada, dok napad od 25 sekundi ne leži našim uslovima i sistemu treninga. Generalno interesantno, sviđa mi se – kaže iskusni internacionalac, Đorđe Mihajlović, bivši igrač Crvene zvezde i Partizana, koji je pomagao ekipi „Studenata“, koje predvodi njegov nekadašnji saigrač, sada trener, Miroslav Simić:

– 35 sekundi je sasvim dovoljno. Treba urediti sitnice, kada je prekid, kada počinje napad, šta kada se opstruiše igra, ali ograničenje na 35 sekundi je sasvim dovoljno za organizaciju napada. Sviđa mi se pravilo sa izmenom samo u posedu lopte. Tako bi u rukometu nastali kompletni igrači, ne bismo imali specijalizovane defanzivce. Period od 25 sekundi je prekratak, prelazi se u jurnjavu, nema organizacije napada. Ni fond od 16 igrača ne bi mogao da izdrži taj ritam. Momci sa fizičkim predispozicijama bi bili u velikoj prednosti. Zadovoljan sam izgledom igre na 35 sekundi – ističe Simić, koji je pohvalio i ideju da se na sedam sekundi pre kraja napada, zvukom sirene nagovesti njegov završetak.

Jedan od najvećih „krivaca“ za organizaciju meča, trener Novobeograđana, Nikola Maksimović, zadovoljan je viđenim:

– Ovih 35 sekundi je najoptimalnija mera. Ima vremena za pozicioni napad, ne sprečava da se odigra ni brz centar. Iz trenerskog ugla ovakav način igranja trenera podstiče da dosta više razmišlja, unapred pripremi strategiju izmena, pogotovo kada bi se u perspektivi igrale tri trećine sa po 20 minuta. Trebalo bi pravilno rasporediti snage igrača – kaže Maksimović i dodaje:

– Ovo može da zaživi. Pravilo da se menja igrač kada imaš posed lopte brzo može da stupi na snagu, kao i trećine, dok za ograničenje napada, treba više vremena. Trebalo bi rešiti dosta situacija. Šta kada istekne vreme, kako izvesti sedmerac, da li sa jednim pasom i još neka druga pitanja. Voleo bih da zažive ove promene. Našem rukometu je to, pre svega, potrebno, jer poredeći se sa država u vrhu, mnogo sporije igramo od njih.

Trener juniorske reprezentacije Srbije Aleksandar Brković, bio je na Banjici i gledao meč:

– Definitivno revolucionarna ideja. Videli smo neke nove stvari koje mogu da promene veći deo suštine rukometne igre. Ima puno za i protiv. Izgubili bi mogućnost igranja sa markerom, kada bi menjali igrača samo u napadu. Igrač bi morao da se vrati na gol ili bi golman mogao da bude obučen da odigra, tako da nisam za to pravilo. Sa ograničenjem napada bi moglo da bude dosta zanimljivo, Nateralo bi ekipe da igraju brže, dok sa druge strane, moglo bi da utiče da se kreativnost izgubi. Ako se nađe dobra mera za vremensko ograničenje, to može da bude jako dobro – zaključuje Brković.

Možda vam se dopadne

4 komentari

leške 08/05/2014 - 14:12

Globalni napredak na bilo kom civilizacijskom polju zavisi samo i isključivo od posvećenih pojedinaca-vizionara.U našim rukometnim relacijama to su svakako: Žika ,Maksa i kubura.Sudbina takvih ljudi/istorija čovečanstva nas tako uči/ je da ih vladajuća većina ne razume ,da im se rugaju ili ih ignorišu,što je juče bio slučaj.
Ali ,što bi rekao Nikola Adžić,nakon što su ga izbacili na otvoreni teren U Podgorici posle,,poražavajućeg“ plasmana na 13 mesto SCG na EP,i ignorisali njegovo postojanje ,,JA BIH TO RADIO I SA PARAMA I BEZ NJIH,MOGLI SU DA ME IGNORIŠU 1000 godina…A gde je i ko je danas Nikola Adžić ? mislite o tome….

Odgovori
rukso 08/05/2014 - 14:56

Ima li gde snimak?

Odgovori
netko 09/05/2014 - 17:26

ovo je uzasno glupa ideja koja nadam se nece nikda zaživiti jer bi uništila rukomet…kaj recimo pasivan napad i ostala sek do kraja, a faul je. sta ce onda pivot morat iz deveterca pucati.. totalno debilno… od trećina do izmjena a vruhunac gluposti je vrijeme

Odgovori
Genijalac 10/05/2014 - 09:31

Da,Brkovic je poznat po uvodjenu igraca sa markerom,pa je i vise nego kompetentan da komentarise ovaj eksperiment na ovaj nacin.Da nije tragicno,bilo bi komicno.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball