Saopštenje RK Radnički: Kada svi stanu uz reprezentaciju, greške nema! - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Saopštenje RK Radnički: Kada svi stanu uz reprezentaciju, greške nema!

Saopštenje RK Radnički: Kada svi stanu uz reprezentaciju, greške nema!

zika.bogdanovic
0 komentar

RK Radnički kao jedan od organizatora baraž duela za Svetsko prvenstvo 2023 u kome je reprezentacija Srbije savladala Sloveniju 23:20 pred 4.000 ljudi u kragujevačkom „Jezeru“, oglasio se saopštenjem koje prenosimo u celosti:

  • Kada je Miloš Obrenović pre malo više od dva veka odredio Kragujevac za prestonicu, mnogi su se zapitati zašto i čemu. Nakon samo tridesetak godina u Kragujevcu je vaskrsla srpska državnost, nicale su redom obnovljene institucije srpske državnosti od gimnazije preko teatra do topolivnice, sve uz pomoć  rodoljuba iz neoslobođenih zemalja srpskih, narod Šumadije je iz pepela obnovio srpsku državu. Slično se desilo i 204 godine kasnije, mnogi nisu najbolje razumeli odluku RSS da se domaćinstvo dodeli Kragujevcu i to baš na Lazarevu subotu uoči Cveti, kada je Miloš podigao Srbe na ustanak, odigrala se jedna od ključnih bitaka za vaskrs srpskog rukometa.  Ponovo su u Kragujevac došli svi Srbi da daju podršku, od dece sa Kosova i Metohije, preko braće iz Republike Srpske, zbora iz Šumadije, do prekaljenih rukometnih znalaca iz Vojvodine, svi su bili u Jezeru to veče. A naši rukometaši i stručni štab, poput Miloševih ustaničkih vojvoda tada, herojskom borbom odbranili su srpski rukomet i udarili su temelje za njegovu obnovu, baš tu u Kragujevcu. Znali su da kad se sav srpski svet sjati u Kragujevac, a domaćini svi do jednog stanu uz reprezentaciju, greške nema, to je oproban istorijski recept. Trk dece u zagrljaj ovih modernih ustanika i heroja u prepunoj hali Jezero je bio najveća nagrada našim rukometašima po završetku ove vraški teške i bitne utakmice. Ima nešto u tom prestonom Kragujevcu što budi sabornost i obnavlja temelje srpskih nacionalnih interesa, znali su to i u RSS i naši heroji rukometaši, isto kao Miloš te 1815. Hvala Rukometnom savezu Srbije što jeprepoznao sve to i neizmerno hvala stručnom štabu i igračima što su bili dostojni naslednici Miloševih ustanika.

Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku  Kragujevca gospodinu Nikoli Dašiću, kao i većniku za sport gospodinu Predragu Stevoviću što su imali sluha i dali punu podršku kako bi naš grad bio domaćin istinskom spektaklu. Hvala svim ljudima iz našeg SPD Radnički koji su se potrudili i dali nemerljiv doprinos da se svi koji su došli na utakmicu osećaju kao da su u poseti kod svojih prijatelja.

Živela Srbija, živeo rukomet!

Zahvalni Kragujevac

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball