Balkan-Handball.com

Španski stručnjaci pokorili planetu

Španija je u nedelju, drugi put uzastopno, postala vladar Starog kontinenta. Da tamošnji ljubitelji rukometa povod za slavlje i hvaljenje nemaju samo zbog toga, potrudili su se španski stručnjaci (trener),  koji su praktično pokorili Svet. Osvojili su sve što se osvojiti može, a oni su: Ribea, Rivera, Parondo, Kadenas. 2018, 2019. i 2020. godina ostaće upamćena upravo po trenerima koji dolaze iz zemljesa pirinejskog poluostrva. 

Dobro je poznato da se Đordi Ribera, po drugi put za samo dve godine, popeo na krov Evrope sa Španijom. Ovoga puta, to je učinio u Stokholmu, gde je njegova selekcija bila bolja od Hrvatske. Dominaciju trenera nastavio je, istoga dana, Garsija Parondo, pod čijom je dirigentskom palicom Egipat stigao do titule najbolje selekcije u Africi, i ostvario direktan plasman na OI 2020. godine. Potvrda moći, ali i znanja, stigla je u ponedeljak, kada je Valero Rivera sa Katarom osvojio šampionat Azije.

Manolo Kadenas je sa Argentinom ponovo ostvario najbolji plasman na šampionatu Južne i Centralne Amerike, dok je drugoplasirani Brazil predvodio takođe Španac – Gordo.

Mesec jun, pored Vardara i njegove druge napisane bajke, obeležila su četiri španska trenera, koja su se nalazila na klupama timova koji su bili učesnici završnog turnira Lige šampiona. Parondo je u svojoj prvoj, za sada i poslednjoj, sezoni na klupi Vardara došao do titule šampiona Evrope. David Davis je sa Vespremom bio na lestvici niže na završnom turniru elitnog evropskog takičenja, dok su ostala dva tima, Barselonu i Vive Kjelce, predvodili Ćavi Paskval i Talant Dušebaev.

Da li će se ova dominacija stručnjaka sa pirinejskog poluostrva nastaviti, ostaje da vidimo u vremenu, i takičenjima koja nam predstoje.

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *