Balkan-Handball.com

Peruničić i Marsenić pred Belorusiju: Najviše pažnje posvetiti Karaleku

Do starta Evropskog prvenstva 2020. za reprezentaciju Srbije ostalo je nešto više od 24 sata. Prvi duel Srbija će igrati protiv Belorusije devetog januara u 18 časova i 15 minuta. Povodom tih događaja novinarima su se obratili Nenad Peruničić i Mijailo Marsenić.

Peruničić je istakao da je Belorusija jako kompaktna i uigrana ekipa, i upozorio na rezultat iz Niša od prošle godine.

-Čestitam veliki praznik, Božić. Pre svega svima želim puno zdravlja, sreće, nade i vere. Što se tiče samog početka, mislim da je najlepši deo pred nama. Kao i od samog početka okupljanja još pre godinu dana uvek sam gledao protivnika po protivnika, nikako unapred. Belorusija je jedna dobra, kompaktna ekipa. Znate i sami kako smo pre godinu i po dana prošli protiv njih (poraz u Nišu), jer smo verovatno tada igrali malo potcenjivački. To u ovom trenutku ne postoji sa naše strane. Oni su sada sjajni igrači, i imaju taj luksuz da imaju tim koji igra Ligu šampiona, SEHA ligu. Dosta igrača se kod njih dobro poznaje, igraju zajedno u klubu, tako da im prilagođavanje i okupljanje ne fali. Čini mi se da smo dobro odradili analizu. Postaje malo naporno, ali moramo da obratimo pažnju do detalja, i na pojedinačne i kolektivne zadatke i spremimo kako valja. Mislim da smo u odnosu na prethodno SP uradili mnogo. Počevši od sebe, to je bio i moj početak, još uvek smo tražili stvari. Sada su svi članovi stručnog štaba maksimalno učestvovali u analitici, od Miloša koji je novi član do Ljube koji je tu predvodnik analitike. Mislim da smo igračima servirali svaki detalj, ali opet, znate i sami šta je utakmica i šta ona donosi. Pritisak, motiv, želja koji mogu da odvedu u drugu stranu i zaboraviš sve ono što si radio –  rekao je Peruničić i dodao

-Verujem da smo zreli. Videli ste ove rezultate. Za mene jesu teški porazi, ali da mogu, opet bih ponovio isto, jer je to jedini način za napredovanje. Možda je utakmica sa Francuskom bila onako, loša zbog svega. Umorni od puta, praktično igrali sa samo jednim pravim treningom koji smo imali prvog uveče. U Francuskoj hala nije bila u adekvatnom stanju, i nismo hteli da rizikujemo. Onda imate situaciju da igrači iz Bundeslige igraju zajedno prvi put posle šest meseci sa samo jednim treningom. Tu utakmicu su krenuli i Pušica i Zeleni (Zelenović). Došli smo u situaciju da igrači sa klupe moraju da drže nivo ovih u igri, i to se malo osetilo. Ne živim od dobrih 40 minuta protiv Norveške. Opet, dobro je što su osetili moć Bersija, i dobro je da su se osetili kako je biti važan. Mislim da imaju dovoljan nivo samopouzdanja i da ih rezultati nisu poremetili. Svi igrači su različiti. I mentalno i po kvalitetu. Preuzeo sam selekciju koja nije bila dovršena, i sada je normalno da igrači koji igraju u slabijim klubovima nemaju taj nivo samopouzdanja koji bi trebalo da poseduju. Mi forsiramo da igrači koji imaju autoritet dosta pričaju sa ostalim momcima i da im tako pomažu.

Marsenić se osvrnuo na prethodne prijateljske utakmice u Francuskoj, a kaže da Srbiju vidi na jednom od prva dva mesta u grupi.

-Ostao je još jedan dan. Sutra utakmica sa Belorusijom za mene najvažnija. Odigrali smo te dve utakmice u Francuskoj koje su nam pokazali gde smo i šta smo. Prvo poluvreme sa Norveškom nam je pokazalo kako treba da igramo. Bilo je dosta grešaka, ali mislim da će kada dođe ovaj oficijalni deo biti svi više koncentrisanim i da će svi igrati sa više volje i želje. Na prva dva mesta. Mislim da u grupi može svako svakoga da pobedi. Daćemo sve od sebe da prođemo dalje, ali idemo iz utakmice u utakmicu.

Protivnik će sutra biti Belorusija, šta misliš o njima i na koga najviše obratiti pažnju?

-Najviše pažnje treba posvetiti pivotmenu Karaleku, on je jedan od najboljih I najkompletnijih u Evropi. Zaustaviti saradnju njegovu sa bekovima. Trče kontre i polukontre, tako da ćemo morati da jurimo nazad svih 60 minuta. Koliko uspemo da smanjimo broj golova iz tih segmenata igre imamo veće šanse za pobedu, naravno uz manje naših tehničkih grešaka.

Najvažnije je da budemo koncentrisani i da svi u odbrani imaju dobru komunikaciju, istakao je Marsenić.

-Ja i Pušica igramo dosta dugo zajedno, on ima istu ulogu u njegovom klubu, a ja u mom. Ono na čemu moramo da radimo svaki trening je komunikacija svih nas u odbrani. Moramo biti koncentrisani, da se borimo za svaku loptu kao da je poslednja. Imamo sistem igre koji igramo već dugo, tako da znamo šta I kako. Ali je džaba sve to ako ne budemo koncentrisani. Iz te odbrane trčanje napred, gde imamo odlična krila.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *