U KELNU JE SVE MOGUĆE: Čudo neviđeno Eloima Prandija odvelo Francusku u finale EP! - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan U KELNU JE SVE MOGUĆE: Čudo neviđeno Eloima Prandija odvelo Francusku u finale EP!

U KELNU JE SVE MOGUĆE: Čudo neviđeno Eloima Prandija odvelo Francusku u finale EP!

Marko Marjanović
0 komentar

Najsenzacionalnijim golom u istoriji Evropskih prvenstava, možda i rukometa uopšte, Francuska se plasirala u finale kontinentalnog nadmetanja prvi put nakon deset godina.

Jedan od najbogatijih rolerkostera ikada na 40×20 otišao je u produžetke, ali je rešen nestvarnim golom Eloima Prandija po isteku 60. minuta. Ostalo je samo slobodno bacanje sa 11, možda 12 metara, koje je Prandi pretvorio u gol vredan, ne samo produžetka već i pobede, pošto Šveđani nisu mogli da se oporave od šoka.

FRANCUSKA-ŠVEDSKA 34:30 (27:27, 17:11)

FRANCUSKA: Belasen 9 odbrana, Debone 4 odbrane – Deska 8, Mem 6, Remili 5, Fabregas 4, Len 4, Nai 3,  Prandi 3, Mae 1. 

ŠVEDSKA: Palička 15 odbrana Klar 9,  Darj 5, Vane 5, Gotfridson 4, Karlsbogard 3, Sandel 2,Johanson 1, Lagergren 1

U velikom finalu, Francuzi će igrati protiv pobednika meča Danska-Nemačka (20.30).

Švedska je za manje od deset minuta nastavka nadoknadila minus šest iz prvog poluvremena, a u poslednji minut ušla sa plus dva. Sve bi bilo rešeno da su makedonski arbitri videli da se u pretposlednjem francuskom napadu lopta u aut odbila od noge Nedima Remilija, ali o tome se ne bi govorilo da Gotfridson nije napravio grešku u vođenju, a Prandi ušao u istoriju.

Kroz uvodna tri minuta i vođstva Švedske 3:1, delovalo je da će centralna figura ponovo biti Andreas Palička, međutim, desilo se suprotno. Zahvaljujući Samiru Belansenu, Francuska je zaključala svoj gol na sedam minuta i povela sa visokh 10:4. U tom periodu, Belansen je branio zicer za zicerom – čak četiri puta zaredom Albinu Lagergrenu nakon dobrih prolaza do 5 metara ovog desnog beka.

Dika Mem i drugovi su performans korpulentnog golmana u potpunosti realizovali. Na promašaje Lagegrena, Šveđani su se nadovezali sa par izgubljenih lopti i lakih kontri za rivala, pa je Francuska imala i 12:5, odnosno 13:6, pre nego što je na odmor odnela plus šest.

Na sličan način na koji se Francuska odvojila, Švedska se vratila u meč. I to za manje od deset minuta igre u nastavku.  Tri odbrane Paličke, par grešaka rivala, brz, tačan napad i maestralni Feliks Klar doneli su vrlo brzo 18:18. Nije jasno zašto je Gijom Žil ostavio Diku Mema na klupi do 40. minuta.

Međutim, Francuzi su povukli ručnu. Pet minuta savršene odbrane bilo je dovoljno da se vrate na 21:18, ali kung fu odbrane Paličke, koji je u drugom poluvremenu potpuno nadbranio Belansena, daju Švedskoj novu šansu, a nju sa par individualnih majstorluka koristi nezadrživi Klar, koji osmim golom u 52. minutu donosi Skandinavcima preokret, 23:22, a Vane sa igračem više donosi 25:23.

Janis Len smanjuje, Debone menja Belansena i brani Petersonu sa krila, ali Palička drugi put brani sedmerac Deski. Volšebnom asistencijom Klar nalazi Darja na crti, a ovaj put do mreže. Minut i po pre kraja, Deska koristi veliki ugao- – 26:25 za Švedsku, ali Gotfridson prodorom stiže do 27:25.

Len je smanjio na 27:26, ali je do kraja ostalo samo 30 sekundi.  Deset sekundi pre kraja, Gotfridson pravi duplu loptu. Dika Mem je na pravovremeno fauliran. ostalo je samo da se izvede deveterac. 

A onda, jedan od najspektakularnijih trenutaka u istoriji ovog sporta. Eloim Prandi daje gol koji je nemoguće opisati.

Produžetak je bio samo formalnost…

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball