U Splitu pokušavaju da stabilizuju klub, direktor Čaljkušić: „Vratiti se na evropski put“ – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

U Splitu pokušavaju da stabilizuju klub, direktor Čaljkušić: „Vratiti se na evropski put“

Rukometna sredina koja godinama izbacuje prave bisere hrvatskog, ali i evropskog rukometa, grad Split, isto tako, godinama muku muči sa svojim klubom RK Splitom, koji nikako da stane na stabilne noge i iskoristi pun potencijal ovog dela Dalmacije. Pokušaj da se to učini, jeste i izbor novog rukovodstva na čelu sa predsednikom Stjepanom Pezom. U novom rukovodstvu, svoju ulogu ima i čovek koji je već godinama u klubu, Mario Čaljkušić, novi sportski direktor kluba:

– Godinama je dosta kvalitetnih igrača igralo u Splitu, a jedini problem su bile finansije. Postojao je i kvalitetan trener, Željko Babić, koji je sada završio u Zagrebu. FInansije su naravno povezane sa odlaskom igrača, što klub nije uspevao da spreči. Došlo je do promene struktura unutar kluba i došli su ljudi, za koje mislimo da mogu neke stvari pokrenuti i vratiti Split u neke bolje dane, pre svega, kada su se igrali evropske utakmice.

Kakve su vam ambicije ove sezone?

– One se svode na opstanak u Ligi, što nije upitno. Upitne su finansije, ali se nadamo da će nova uprava uraditi sve da to bude u redu, a ekipa je dovoljno kvalitetna da ostane u hrvatskoj eliti.  U ovakvoj ligi i sa ovakom ekipom možemo parirati najjačim ekipama. Planira se dovođenje nekim kvalitetnih pojedinaca za narednu sezonu. Sve će se učiniti da se Split vrati na put, sa koga se skrenulo pre nekih sedam, osam
godina.

U Splitu ističu da je pojačan rad i sa mlađim kategorijama…

– Područje Splita i Dalmacije je ogromni rudnik sjajnih sportista, samim tim i rukometaša. Imali smo lošu školu rukometa u klubu, tačnije, nismo je ni imali poslednje dve, tri godine. Pokrenuli smo je, dosta je dobro i želimo se širiti i dalje. U kontaktu smo sa kvalitetnim trenerima koje želimo u klubu i nadam se da će se to realizovati u narednim mesecima. Cilj je dovesti i zadržati decu u srednjoškolskim danima, uz dobar rad ponuditi im i kvalitetno školovanje. Sve to su preduslovi za održanje kvaliteta na okupu.

Na teritoriji Splita, godinama radi Akademija Balić-Metličić. Kako gledate na jedan takav projekat?

– Akademija nam nije konkurencija, jer u gradu je toliko dece, da je 10 akademija, bilo bi mesta za sve. Naravno, saradnju uvek treba poboljšavati, jer će i ta deca prirodno svoju budućnost tražiti u RK Split u nekim kasnijim godinama, a nadamo se da će im to biti i cast. Nadam se da će klub biti stabilan prvoligaš, usuđujem se reći i evroligaš. Tu saradnju treba ojačavati.

Kao i svuda, i u Hrvatskoj se klubovi suočavaju sa problemom finansija…

– Hrvatski rukomet ima veliki fnansijskih problema. Suspendovana su 33 kluba u svim takmičenjima zbog neplaćanja kotizacija. Neki klubovi su dugovanja podmirili, ali generalno je velika finansijska nemoć u samoj državi, pa samim tim je teško doći do sponzora.

KAMP GOLMANA U MAKARSKOJ RUKOMETNI BREND

Mario Čaljkušić, angažovan je i kao organizator projekata Kampa rukometnih golmana, koji se već dve godine uspešno realizuje u Makarskoj. Veliku pažnju rukometnog sveta, izazvala su pojavljivanja najvećih svetskih imena već u prvoj godini, a visok standard, povoljjen je i prethodnog juna:

– Imamo velike planove i za dogodine. Prve dve godine su napravile veliki rejting, ali i obavezu, i veliki posao da održimo sve to. Ljudi iz čitavog sveta su zainteresovani za Kamp, nadali smo se da će sve postati tradicija i to nam je uspelo. Želja nam je da povećamo broj ženskih učesnika Kampa i napravimo još masovniji i kvalitetniji projekat u njegovoj trečoj godini – zaključio je Čaljkušić.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *