Balkan-Handball.com

USKORO SASTANAK ČELNIKA RSS I ARKUS: Ako bude moguće neka odluči teren, a ne odluka Skupštine

Šta će biti sa rukometnom sezonom, izazov je sa kojim se suočavaju sve lige iz regiona osim slovenačke koja je proglasila šampiona i potvrdila trenutni plasman. Zbog specifičnog sistema takmičenja koji je isti u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj, gde plej-of takmičenja praktično nisu ni počela, odluke tamošnjih liga i Saveza biće vezane za razvoj situacije sa pandemijom korona virusa.

Što se tiče Srbije, u narednim danima očekuje se sastanak predsednika ARKUS (udruženja superligaša) Milana Đukića i predsednika UO RSS Božidara Đurkovića, posle koga će dosta toga biti jasnije kada je u pitanju završnica sezone:

  • U ovom trenutku znamo gde je stala ARKUS liga i koje smo kolo kompletirali na dan uvođenja vanrednog stanja. Problem koji imamo je činjenica da imamo dva kluba koja su igrala SEHA ligu mimo domaće lige u sezoni 2019/2020, pa bi donošenje bilo koje odluke izazvalo dalje probleme. Jedno od rešenja bilo bi da izvršimo “nulovanje” cele sezone 2019/2020. To bi značilo da se poništava sve. Svi rezultati, bodovi, golovi… sve i da sledeća sezona 2020/21 u svim ligama startuje kao sezona 2019/20 i to su uradile mnoge zemlje. Dakle, ništa nije nepoznato. Konsultujući se unutar UO ARKUS lige znamo za predlog Novog Pazara koji je bio da se prvak ne proglašava, ali da se odigra play in/out za plasman i ispadanje iz ARKUS lige. Konsultacije smo obavili i na nivou Skupštine i uglavnom upoznati smo sa svim stavovima. U Srbiji je rukovođenje najvišim stepenom takmičenja “Arkus ligom” povereno udruženju klubova Superlige, ali RSS je i dalje iznad svega jer se radi o poveravanju takmičenja. Iz navedenih razloga očekujem sastanak sa predsednikom RSS g.dinom Đurkovićem. Primetićete možda da loptaški sportovi, izuzev odbojke, nisu donosili konačne odluke u vezi sa takmičenjima u prvenstvu 2019/20. Ako znamo, u ovom trenutku, da se ukidanje vanrednog stanja najavljuje za period 01-10. maj, ostaje nam da procenimo zajedno, RSS kao nacionalni granski savez i Arkus liga kao poverenik za vođenje takmičenja, kako i na koji način bi mogli da privedemo takmičenje kraju, ako nam se ukaže prilika da sezonu završimo utakmicama, a ne odlukom Skupštine ARKUS lige – kaže prvi čovek ARKUS Milan Đukić i dodaje:

  • Možda je rešenje cele ove situacije da sport bude ono što bi sport trebalo da bude. Da se ljudi i kroz sport i takmičenja za titulu i Kup malo psihički oporave od cele situacije u kojoj nikome baš nije sve kako je navikao da bude. Ako kalendar EHF bude na snazi i reprezentacija mora da igra baraž za SP 2021 sa Slovencima početkom jula, onda bi zarad samih igrača/reprezentativnih kandidata koji uglavnom dolaze iz najboljih klubova bilo dobro izgurati neku formu plej-ofa – jasan je Đukić.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *