Veselin Vuković o podmlađenim "Orlovima": "Sviđa mi se ovaj tim" - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Veselin Vuković o podmlađenim „Orlovima“: „Sviđa mi se ovaj tim“

Veselin Vuković o podmlađenim „Orlovima“: „Sviđa mi se ovaj tim“

zika.bogdanovic
0 komentar
Veselin Vuković

Reprezentacija Srbije u dosta izmenjenom sastavu, dočekaće nastupe na Svetskom prvenstvu u Španiji. U narednih par dana, „Orlovi“ će odmeriti snage sa Makedonijom (subota, 18.30) u Nišu i Egiptom u Vrnjačkoj Banji dan kasnije – od 15.45. To će biti i poslednji testovi, nakon kojih će selektor Veselin Vuković odlučiti ko će biti prekobrojan pred put za Saragosu.

– Postoji želja i entuzijazam da se popravi ta londonska epizoda sa OI. Svedoci smo da ekipe koje su nešto napravile u Srbiji, nisu uspele u Londonu, i obrnuto. Po toj logici, možemo i mi da se nadamo nečemu, bez obzira na ove promene u sastavu.

AMANET DA SE IGRA DO RIJA

– Velika stvar za ove mlade igrače, što im je neko nešto ostavio u amanet. Veoma mi je drago da smo odigrali dve odlične utakmice u oktobru. Ako uzmemo u obzir da sada imamo samo pet-šest iskusnih igrača, koji su pružili mogućnost mladima koji dolaze da nastupe na dva vezana velika takmičenja, uz dodatak dva ili tri igrača, mogli bi da se nađemo na svim velikim takmičenjima do kraja Olimpijskog ciklusa, zaključno sa Olimpijskim Igrama u Riju.

Prošla godina, zaključena je mini turnejom u Mađarskoj, gde je savladana Rumunija i doživljen poraz od domaćina…

– Mislim da smo vrlo kvalitetno odigrali protiv Rumuna, bez obzira što smo imali 11 igrača i dva golmana. To je kvalitetna ekipa, koja ima dobre igrače, ali evidentan je nedostatak želje iskusnijih igrača da ostave nešto mlađima iza sebe. Posle Rumunije, sa dva igrača više – Vujinom i Šešumom odigrali smo vrlo ozbiljnih 40 minuta protiv Mađara. Nisam od trenera koji pričaju o suđenju, ali dešavale su se situacije koje ne priliče međunarodnoj utakmici. Uprkos takvom suđenju koje je iritiralo, vodili smo tri razlike do 40. minuta. Bilo je malo taktičke nediscipline u pojedinim trenucima, ali to mogu opravdati željom da se utakmica dobije. Mađarska je jedna ozbiljna reprezentacija, koja ima možda i najmanju razliku u kvalitetu između prve i druge opcije na svakoj poziciji. Njihov kvalitet se video u Londonu. Možda se sretnemo u nekom četvrtfinalu, ali bez obzira na sve, ne bih imao ništa protiv da se to desi.

srbija_cair_himna_okt2012I DALJE 6-0 KAO OSNOVNA ODBRANA – RADIĆEMO NA 5:1

Da li će se nešto menjati u koncepciji igre naše reprezentacije, s obzirom na karakteristike novih igrača i njihovu mladost?

– Jedna od razloga za optimizam mogu da budu upravo ti klinci. Mogu da budu od pomoći. Prihvaćeni su i tu bih se zahvalio starijm igračima, jer ih uvode u reprezentativni život na svakom koraku. Doneli su mladi igrači glad, borbenost, ali i brzinu. Ovi momci su doneli brzinu i verovatno ćemo moći da igramo dosta brži rukomet u odnosu na period pre Beograda. Primećuje se već broj golova sa krila, vidi se i po broju ukupnih golova. Sa par novih igrača, koji imaju pristojne gabarite, 6-0 će nam ostati osnovna odbrana, a u nekoj budućnosti ćemo raditi na uvođenju 5-1. Verovatno ćemo je probati protiv Makedonaca i Egipta.

Na raspolaganju imate 19 igrača…

– Krenuli smo sa 19 igrača, jednim golmanom koji nije na spisku. Sada je tu Abadžić, a od Božića če biti Ivanišević. Želja je bila ta da mirno radimo, dobrim intenzitetom, ali zbog povreda Vučkovića i Dragaša, priključili smo Draška Nenadića, koji apsolutno ravnopravno konkuriše za odlazak u Španiju. Jednog prekobrojnog ćemo precrtati šest dana pred prvenstvo. Tih zadnjih šest dana posle Egipta, radićemo na detaljima napada, odbrane, poslednjeg napada.  Sistem takmičenja je takav, da ćemo dosta pažnje posvetiti poslednjem napadu, igri sa džokerom, igračem manje. Jedna utakmica ili loša završnica može da ti donese ili uzme sve. To će nam oduzeti više vremena nego inače.

Ranije ste više igrača držali u pogonu, a sada ste se odlučili da spisak skratite dosta ranije?

– Sa prethodnom generacijom, uvek mi je bilo interesantno da imam dva tri prekobrojna igrača, među kojima je uvek bio neki mladi igrać. Želeo sam da obezbedim veći intenzitet rada. Sa mladima sada, koje ne treba terati, koji igraju čvrsto odbranu i trče iz sve snage, za tim nema potrebe. Idemo sa 18, hoćemo mir, ali ne bih prezao da pošaljem nekog kući, ako ne pokaže dovoljno zalaganje na treningu.

GAJIĆ REŠENJE ZA BLIŽU BUDUĆNOST

U golmanskom tandemu su sada dva vršnjaka – Stanić i Ivan Gajić. Dugo vremena je trebalo golmanu slovenačkog Gorenja da zasluži poziv, tako da je on praktično na reprezentativnom početku.

– On jeste Stanićev vršnjak, ali u ovom trenutku nije potrošen kao Stanić. Nije sit reprezentativnih nastupa i uspeha. On je rešenje za bližu budućnost. Poseduje kvalitet za velika takmičenja, zadnjih par godina izuzetno dobro brani i Ligu šampiona i u Sloveniji. Njihov zadatak je da uz njih stasaju i Fric Radovanović i Ivanišević, Abadžić , kao i ostali mladi golmani, da nekog ne zaboravim.

NE POSTOJI PRITISAK DA SE OSVOJI MEDALJA

Sa kakvim ambicijama Srbija putuje u Španiju?

–  Kao evropski vicešampioni moramo da imamo vrhunske ambicije. To ne znači pritisak da se osvoji medalja, već želju da svaku utakmicu kroz plan i rotaciju odigramo maksimalno. Sa što bolje pozicije da prođemo u osminu finala, da dobijemo lakšeg protivnika, a posle šta nam Bog da u četvrtfinalu. Kako god zvučalo, devet igrača nemamo iz srebrnog sastava, ali igrači su imali pristojne polusezone i na tome baziramo optimizam. Imamo kvalitet, snagu, brzinu, meni se sviđa ova ekipa.

I grupa je po meri, nema nepobedivih rivala…

– Prvi put možemo reći da nam grupa nije najteža. Uvek smo do sada bili u najtežim grupama. Bez obzira što se može desiti da posle pet pobeda i jednog poraza, možeš da budeš između devetog i 16. mesta, bitno je da u svaku utakmicu ulazimo sa željom da pobedimo.

Poljska i Slovenija su “viđeni” kao glavni konkurenti za osvajanje prvog mesta u grupi?

– Poljaci i Slovenci nam dolaze do kraju, tako da ćemo imati dovoljno prostora da ih spremimo. U ovom trenutku nam je fokus na Koreji i Belorusiji, koja ima Rutenku, jednog od vodećh igrača planete. To je jedan od retkih igrača koji može sam da te pobedi. Priključujemo Željka Radojevića stručnom štabu, krenućemo da pripremamo materijal…

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball