Balkan-Handball.com

EP za kadetkinje: Mađarice sa Holandijom za peto mesto!

 Mađarice teško sa Šveđankama!

Rukometašice Mađarske su teškom mukom pobedile selekciju Švedske i tako su uspele da obezbede borbu za 5 mesto , dok će Švedska i Španija da se zadovolje borbom za 7 mesto . Najefikasnije kod pobedničke ekipe su Ešter Tot sa 9 i Kinga Klivnji sa 7 golova . Kod Šveđanki Telenmark i Adler su postigle po 6 golova . Ovaj susret , u drugom poluvremenu je obeležila i nemila scena , kada je rukometašica Mađarske Nikolet Budai zadobila lakši potres mozga , prilikom borbe za odbijenu loptu .

Mađarice su kontrolisale prvo poluvreme . Brzom igrom u napadu , posebno preko pivota i 6-0 u odbrani , odličan su recept protiv neugodnih Skandinavki , koje su uspele u ovom delu susreta samo dva puta da dođu do izjednačenog rezultata (2:2 , 2 minut i 4:4 , 5 minut) . Šveđankama su se vezale ruke u napadu , pa su čak i zicere ispucavale daleko od mreže protivnika . Mađarske rukometašice su igrale sa pola gasa čim su stvorile osetniju prednost 15:10 i dozvolile Švedskoj da im se približe na 16:14 na kraju prvog poluvremena .

U nastavku , švedska ekipa popravlja pre svega napad i uspeva da na samom početku drugog poluvremena izjednači , a potom i da prvi put povede (18:19 , 37 minut) , zahvaljujući brzopletosti u napadu Mađarske , ali i svojom preciznošću u napadu .  Tu prednost su nastavile da povećavaju na 2-3 gola razlike i činilo se da će Mađarice u finišu posustati . Ipak , sedam minuta pre kraja , pri rezultatu 26:29 za Švedsku , mađarske rukometašice ponovo ulaze u svoj ritam i za tri minuta prave seriju 5:2 i dolaze do nerešenog rezultata 31:31 i od tada preuzimaju vođstvo , koje uspevaju da održe do konačnih 35:32 .

MAĐARSKA-ŠVEDSKA 35:32 (16:14)

MAĐARSKA : Hajgato 4 odbrane , Kuruč 12 odbrana , Tot O. 7 , Sigmond F. , Takač L. 3 , Tot E. 9 , Kovač , Nagi , Krizan 1 , Sigmond V. 2 , Takač F. 3 , Klivnji 7 , Miko 3 , Budai .

Sedmerci : 11/7  Isključenja : 12 minuta

ŠVEDSKA : Ogbomo 13 odbrana + sedmerac , Nilson 1 sedmerac, Val 4 , Blom 1 , Telenmark 6 , Helberg 2  , Gran 2 , Halberg 1, Monti Danielson 1 , Stromberg 1 , Adler 6 , Lina Larson , Kleason 2 , Lin Larson 6 .

Sedmerci : 3/2  Isključenja : 12 minuta

ĐORĐI PAP , selektor Mađarske

„U ovom meču smo uspeli da vidimo sve dobre i loše strane ženskog rukometa . Kroz meč su se provlačili usponi i padovi kod obe selekcije . Ali naša tehnika i poslednji atomi snage su presudili da pobedimo i ovo je mesto kome pripadamo“.

EŠTER TOT , rukometašica Mađarske

„Išli smo od raja do pakla i nazad . Čestitke saigračicama na prikazanoj igri i pobedi“.

JOAKIM LUNDBERG , trener Švedske

„Čestitke Mađarskoj . Mnogo bolje su počeli meč , za razliku od nas . Promašili smo svoje šanse , niti smo imali pravi fokus u odbrani i to nas je koštalo“.

VANESA TELENMARK , rukometašica Švedske

„Bio je ovo dobar meč i bilo je zabavno igrati . Ali smo propustili dosta prilika , a i odbrana je bila dosta slaba“.

 

Poraz Španije od Holandije!

Holandske rukometašice obezbedile su megdan sa Mađarskom za 5 mesto na EP za kadetkinje , pošto su u neizvesnom meču pobedile Španiju sa 31:29 . Holanđanke su bile predvođene golmanom Vortheke koja je nanizala 14 odbrana i odličnom Hage koja je dala 8 golova . Kod poražene Španije , Lara Ortega je postigla 8 , a Almudena Rodrigez 6 golova .

Nakon izjednačenog starta obe reprezentacije , od 9 minuta utakmicu u svoje ruke preuzima selekcija Španije , koja je dubokom odbranom uspevala da zaustavi prodorne Holanđanke. Prednost Španije se iz minuta u minut samo povećavala , ali je pri kraju prvog poluvremena koncentracija kod španskih rukometašica popustila , pa su „Lale“ uspele da se na isteku 30 minuta primaknu
na samo gol minusa , .

Nastavak suseta je doneo dosta uzbuđenja . U par navrata Holandija je uspevala da dođe do nerešenog rezultata , ali nikako do prednosti . Ali zahvaljujući svom golmanu Vortheke , Holandija uspeva da u 42 minutu dođe do minimalne prednosti , a potom i da tu prednost poveća na 3 gola razlike . Ipak , nešto opušteniju završnicu Holandije , španske igračice koriste i uspevaju da u 56 minutu  dođu do 29:29 . Ali , opet je glavnu ulogu odigrala Vortheke po pitanju odbrane i Hage po pitanju golova , pa su Holanđanke overile pobedu rezultatom 31:29 .

HOLANDIJA-ŠPANIJA 31:29 (15:16)

HOLANDIJA : Vortheke 14 odbrana + sedmerac , Hekstra 1 , Van Dorst , Van de Viel 5 , Abing 4  , Grift , Hage 8 , Van der Mast 1 , Van Der Pijl 3 , Kornet , Malestejn 1 , Zvinkels , Knipenborg 1 , Polman 7 .

Sedmerci : 4/4  Isključenja : 8 minuta

ŠPANIJA : Garsija A. 11 odbrana , Dorado 3 odbrane , Gonzales M. 5 , Rodrigez P. , Perez , Ruiz , Fraga , Grau 4 , Herera 1 , Ortega 8 , Rodrigez A. 6 , Martin 1 , Toro 3 , Avila 1 .

Sedmerci : 7/5  Isključenja : nijedno

BAZ FELIZ , selektor Španije

“Imali smo povoljan rezultat u prvom poluvremenu , ali smo u nastavku posustali , pošto je cela ekipa umorna od napornih mečeva i zato smo dosta promašivali prilikom šutevana gol protivnika”.

PALOMA RODRIGEZ , rukometašica Španije

“Meč je bio težak i borile smo se do samog kraja . Poraz je svakako bolan za nas”.

KAROLIN BRANDRIET , selektor Holandije

“Ponosna sam na svoje rukometašice . Izgubile smo poslednja 3 susreta na ovom EP , ali smo se sada borili i uspeli da pobedimo . Imali smo dosta problema sa 6-0 odbranom i kada smo je promenili , sve je krenulo na bolje”. 

ANUK VAN DE VIEL , rukometašica Holandije

“Bio je težak meč , ali kako je vreme odmicalo , tako smo sve bolje igrale i zasluženo slavile . Srećni smo zbog pobede .

ALEKSANDRA DENIC

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *