„ZAGREB TRAŽI PREKID SEZONE“, oglasio se RK NEXE: Apel da Hrvatska ne bude jedina koja će zaustaviti rukomet u Evropi! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

„ZAGREB TRAŽI PREKID SEZONE“, oglasio se RK NEXE: Apel da Hrvatska ne bude jedina koja će zaustaviti rukomet u Evropi!

Posle samo jednog odigranog kola u Ligi za prvaka Premijer lige Hrvatske, aktuelni šampioni RK PPD Zagreb potpomognuti Zagrebačkim rukometnim Savezom, uputili su dopis Hrvatskom rukometnom Savezu u kome se traži prekid sezone zbog epidemiološke situacije u državi, odnosno, pomoć u vezi vakcinisanja igrača i članova stručnih štabova.

U situaciji kada se lige i evropska takmičenja, otežano, ali ipak kako-tako privode kraju u sezoni 2020/2021, čudi namera da se jedino rukomet zaustavi.

Na sve to reagovali su aktuelni vicešampioni RK Nexe iz Našica, koji ne žele da se sezona okonča odlukama za „zelenim stolom“.

Njihovo dopis čelnim ljudima Hrvatskog rukometnog Saveza prenosimo u celosti.

Poštovani,

Nakon dopisa koji je RK PPD Zagreb uputio klubovima Paket 24 Premijer hrvatske rukometne lige, kao i dopisa ZRS-a koji je poslan na adresu UO HRS-a, odlučili smo reagirati i spriječiti ogromnu nepravdu koja bi mogla biti nanesena našem klubu, ali i hrvatskom rukometu, pa i sportu u cjelini.

RK NEXE apelira da novi prvak Hrvatske ne bude odlučen za zelenim stolom već u rukometnim dvoranama. RK NEXE apelira da se ne igramo epidemiologa i liječnika već da se držimo odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 31. ožujka 2021. prema kojoj su dozvoljene sve utakmice i treninzi našeg sportskog ranga. RK NEXE apelira da Hrvatska ne bude zemlja slučaj europskog rukometa, jer se igraju i europska natjecanja i rukometna prvenstva u svim europskim državama izuzev Slovenije u kojoj traje desetodnevna stanka. RK NEXE apelira da rukomet opet ne bude izuzetak zbog nečijih partikularnih interesa jer se prvenstva Hrvatske u usporedivim sportovima poput košarke ili futsala kao dvoranskih, momčadskih sportova s bliskim kontaktom, nastavljaju bez ikakvih najava prekida i duljih stanki. Ovo se odnosi i na sve druge sportove višeg ranga natjecanja.

I prije početka sezone 2020/21 bili smo svjesni da nas čekaju teška vremena za rukomet i da ćemo morati poduzimati ekstremne napore kako bismo dali maksimalan doprinos domaćem rukometu, spasili sezonu i u konačnosti zaštitili i nastavili promicati drugi najveći nacionalni sport – rukomet.

Naglašavamo kako smo i tijekom studenoga i prosinca uz dnevni broj novozaraženih viši od četiri tisuće, uostalom kao i ostali hrvatski klubovi, muški i ženski, prvenstvo igrali bez stanki i prekida, a u navedenom razdoblju čak devet naših igrača preboljelo je Covid-19.

Ne možemo se ne pitati žele li kolege iz RK PPD Zagreb prekinuti samo Paket24 Premijer ligu? Planiraju li obustaviti i natjecanja u SEHA Gazprom ligi? Odnosi li se prijedlog i na žensku 1.HRL? Što je s 1.HRL Sjever i Jug te U17 ligama? Hoćemo li otkazati ženski Croatia Cup u Poreču i okupljanje muške reprezentacije u travnju?

Neugodno smo iznenađeni navedenim zahtjevom za obustavom natjecanja te smatramo da je inicijativa RK PPD Zagreb i ZRS-a štetna i u potpunosti neutemeljena. Riječ je isključivo o interesima jednog kluba, „vječitog prvaka”, koji aktualne financijske, organizacijske i igračke probleme opet namjerava rješavati samovoljom nad cjelokupnim hrvatskim rukometom. Ovakva odluka bila bi izuzetno štetna za igrače, sve rukometne djelatnike, navijače i sponzore. Mnogi igrači i djelatnici kojima je rukomet osnovni ili jedan od prihoda bili bi i financijski zakinuti što je veliki problem u trenutku kada nas pogađa teška gospodarska kriza. Svima je jasno kako je hrvatski rukomet u najtežoj situaciji u posljednjih 20 godina, mislite li da će mu ovo pomoći?

RK NEXE Našice u rukomet već 15 godina ulaže velik novac i do sada smo se doista nastojali baviti sportom, a ne zakulisnim igrama, ali ovaj pokušaj smatramo teškom nepravdom koju nećemo prešutjeti. Podsjećamo, u EHF Europskoj ligi ove godine kvalificirali smo se u grupnu fazu natjecanja, ostvarili pet pobjeda i odigrali ravnopravnu utakmicu osmine finala protiv jednog od najjačih europskih klubova, Rhein-Neckar Löwen-a. Pri tome smo znatno podigli hrvatski klupski rejting u Europi i ostvarili velikih 10 bodova u EHF Europskoj ligi.

Jasno nam je da je pandemija Covida-19 dovela hrvatski rukomet u nezgodnu situaciju, ali isto tako želimo podsjetiti da je u većini klubova većina igrača i igračica navedenu bolest već preboljela. Smatramo da se umjesto interesa pojedinih klubova trebamo rukovoditi isključivo odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Što se samih utakmica tiče, predlažemo da se svi igrači koji nisu preboljeli Covid-19, prije svake utakmice testiraju brzim i pouzdanim antigenskim testovima. Navedeni testovi koštaju pedesetak kuna po igraču, rezultat je gotov unutar 15 minuta, a ukoliko bi klubovima to bio prevelik financijski teret, pomogao bi im Hrvatski rukometni savez.

Također, smatramo da klubovima treba dopustiti odgodu ili odigravanje pojedinih kola unaprijed, sukladno broju zaraženih igrača, a sve zaključno do 30. lipnja kada prvenstvo treba završiti. Nakon što je odigrano tri četvrtine prvenstva potrebno ga je završiti tako da svaki klub ostvari svoje zasluženo mjesto na tablici.
Ovim putem pozivamo sve dionike, slobodno možemo reći najtrofejnijeg sporta od hrvatske nezavisnosti, da konstruktivno i s puno promišljanja donose odluke i vrate hrvatski rukomet na pobjednički kolosijek kako u klupskim tako i u reprezentativnim natjecanjima.

Unaprijed zahvalni na uvažavanju svih zdravorazumskih argumenata na korist hrvatskom rukometu,
Josip Ergović
Predsjednik RK NEXE Našice

2 Comments

  1. D

    06/04/2021 at 19:04

    Podrška iz Zagreba za inicijativu RK NEXE.

  2. Joško Radić

    06/04/2021 at 21:40

    Sad su prvi, nakon jednog kola, pa je najbolje prekinut sve. O moj Bože, dokad???

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *