ŽREB ODLOŽEN ZBOG IZVIĐAČA: "Nećemo - Morate da igrate" - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan ŽREB ODLOŽEN ZBOG IZVIĐAČA: „Nećemo – Morate da igrate“

ŽREB ODLOŽEN ZBOG IZVIĐAČA: „Nećemo – Morate da igrate“

zika.bogdanovic
0 komentar

Više ništa ne iznenađuje u rukometu Bosne i Hercegovine, pa ni to da je žreb za sezonu u Premijer ligi odložen zbog toga što aktuelni šampion HRK Izviđač ne želi da igra regularni deo prvenstva zbog obaveza u SEHA Gazprom ligi. 

Višemesečni haos oko konstituisanja organa Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine i pretnja suspenzijom od strane EHF, bacila je u zapećak klupski rukomet, pa se tako desilo da desetak dana pred start sezone, aktuelni šampion ne želi da igra u prvom delu sezone, a to ostali zahtevaju od njega.

Do dogovora oko toga na sastanku u Sarajevu, nije došlo.

Nadam se da ćemo doći do dogovora da prevladamo krizu. Dosadašnja praksa je bila takva da se sudionik SEHA lige uključivao u doigravanje, a mislim da tako treba biti i ove godine. Ako će prvak države igrati oba natjecanja, mi smo za to, ali od sljedeće sezone. U ovom trenutku mi ne možemo igrati obe lige. To bi bilo nemoguće i neizvedivo jer bi u tom slučaju odigrali 60-ak utakmica u osam mjeseci. Igrali bi 18 kola SEHA lige, 26 kola PL BiH pa play-off, plus Kup BiH. To nije moguće fizički niti organizacijski napraviti. Izviđač jeste za dogovor, ali ne na našu štetu, izjavio je direktor Izviđača, David Grbavac.

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević ovako vidi novonastalu situaciju:

Praksa koja je do prije godinu dana važila, više ne važi jer su donesene propozicije natjecanja koje moraju svi poštovati. Ne možemo dozvoliti da jedne godine SEHA liga omogući našem klubu da igra u regionalnom natjecanju, a druge da nas isključi. Svi klubovi su bili za poštovanje propozicija, čak i Zrinjski i Vogošća. Izviđač mora igrati Premijer ligu. Zašto bi Ljubuški klub bio povlašten u odnosu na druge klubove? Veće ‘ime’ od Izviđača je Borac m:tel, pa kad je bio prvak nije igrao tu privatnu ligu. Tko ima ugovor sa SEHA ligom, da vidimo što piše tamo s obzirom da je BiH jedan od osnivača? Oni su privatna liga, koja od našeg rukometa pravi taoce. Otkako je formirana, bh. rukomet je samo nazadovao, rekao je Umičević, a prenose mediji u Bosni i Hercegovini

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball