Francuska i dalje prejaka za Hrvatsku - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2024 Francuska i dalje prejaka za Hrvatsku

Francuska i dalje prejaka za Hrvatsku

Marko Marjanović
0 komentar

Još jednom je Francuska bila nepremostiva prepreka za Hrvatsku na velikom takmičenju. U okviru prvog kola druge faze, „Trikolori“ su slavili 34:32 (18:18), čime su napravili veliki korak ka polufinalu.

Francuska sada ima maksimalna četiri boda, dok je Hrvatska ostala na jednom.

Lišena pomoći Domagoja Duvnjaka, Hrvatska se hrabro borila sa favoritom, disala mu za vratom do kraja nošena fantastičnim Dominikom Kuzmanovićem, ali je ta nijansa više u kvalitetu selekcije Gijoma Žila došla do izražaja, uz činjenicu da je, za ovakvu utakmicu, Hrvatska imala previše tehničkih grešaka, propustivši pet napada za izjednačenje u drugom poluvremenu.

Dobro je Hrvatska počela, povela sa 4:2, ali su se Francuzi, kao protiv Nemaca, brzo vratili i uhvatili ritam. Bekovska trojka Remili-Karabatić-Mem igrala je besprekorno i u 13. minutu preokrenula na 8:7.  Kažnavali su Francuzi svaku grešku Hrvatske, a bilo ih je u napadu. Len je pogodio praznu mrežu za plus tri, ali je ulazak Kuzmanovića umesto Mandića vratio ravnotežu. Sa par važnih intervencija, golman Neksea je najzaslužniji što je na velikom odmoru semafor pokazivao 18:18.

U nedostatku Duvnjaka, veću odgovornost preuzeo je Karačić i odigrao na prepoznatljivom nivou, uz odličnu parituru novajlije Maraša, kao i Zvonimira Srne u oba pravca.

Međutim, sve to nije bilo dovoljno protiv moćnih Francuza, koji su početkom nastavka došli na plus tri. Dobra igra sa pivotmenima dominirala, ali sve bi bilo drugačije da je Hrvatska iskoristila jedan od tri napada za izjednačenje. Odbranjen zicer Kuzmanovića nije iskorišćen, promašen prazan gol sa svoje polovine je promašen, a Karabtić je pogodio za 26:22.

Međutim, izabranici Gorana Perkovca nisu se predavali. Kuzmanović je ponovo dao impuls odbranjenim zicerom  i sedmercem, a Zvonimir Srna sa tri uzastopna pogotka smanjio na 27:26, devet minuta pre kraja.

Posle obostranog isključenja Mema i Načinovića, pa nove odbrane Kuzmanovića, Hrvatska je ponovo uprskala napad za izjednačenje. Nai je pogodio prazan gol, a onda izgubljena lopta Cindrića i isti scenario – 29:26, četiri minuta pre kraja.

Hrabri Klarica je dva puta smanjio, ali su Turna i Prandi vratili plus tri. Kuzmanović daje još jednu šansu spektakularnom odbranom zicera Dike Mema, a Jelinić iz kontre smanjuje na 31:30. 

Jelinić pravi sedmerac i dobija isključenje. Mae je siguran, ali Karačić uzvraća. Po  gol Turne i Kušana, za 33:32 na ulasku u poslednji minut. Hrvatskoj je trebala još jedna odbrana, ali je Turna rešio pitanje pobednika. 

Francuska – Hrvatska 34-32 (18-18)

Francuska: Dika Mem 6, Nikola Karabatić 5, Nikolas Turna 4, Janis Len 3, Nedim Remili 3, Ludovik Fabregas 3, Hugo Deska 3, Kentan Mae 2, Dilan Nai 2, Eloim Prandi 1, Luka Karabatić 1, Valentan Port 1. 

Hrvatska: Zvonimir Srna 6, Igor Karačić 4, Mateo Maraš 4, Luka Klarica 4, Marin Jelinić 4, Mario Šoštarić 3, Tomislav Kušan 3, Luka Cindrić 2, Veron Načinović 1, Filip Glavaš 1. 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball