Bitka za Aziju: Fali samo Brega - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Bitka za Aziju: Fali samo Brega

Bitka za Aziju: Fali samo Brega

Marko Marjanović
0 komentar

U petak, 15. januara u Bahreinu je svečano otvoren 17. šampionat Azije u rukometu. 11 ekipa (Makao je odustao od učešća na šampionatu) koje su izborile plasman na prvenstvo kontinenta boriće se za medalje, ali i za plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

Ekipe su podeljene u dve grupe. U grupi A su favorit Katar, Južna Koreja, Japan, Oman i Sirija, dok su grupi B selekcije domaćina Bahreina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Irana, Kine i Libana. Dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe međusobno će ukrstiti snage u polufinalnim duelima, ali i izboriti plasman na naredno Svetsko prvenstvo.

Prvenstvo je startovalo utakmicom Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine. U meču koji su obeležili odlični golmani, čvrste odbrane i veliki broj tehničkih grešaka, Emiraćani (u čijem stručnom štabu je za golmane zadužen Marko Selaković, a za fizioterapiju Sima Spasevski) su, nakon početnog grča, bez većih problema savladali agresivne Kineze sa 21:17 (9:5).

U derbiju prvog dana, Saudijska Arabija, predvođena Nenadom Kljaićem (u stručnom štabu su i pomoćnik Bratislav Stojmenović i trener golmana Dejan Vasić) nadigrala je Iran sa 26:21 (12:10). Iranci, koje sa klupe predvodi Irfan Smajlagić (za kondiciju je zadužen Nenad Njaradi) nisu imali snage da se odupru snažnom naletu Saudijaca krajem prvog i početkom drugog poluvremena i pretrpeli su poraz koji ih u velikoj meri može udaljiti od zacrtanog cilja –  plasmana u polufinale.

Selekcija Bahreina potpuno je demolirala neuigranu reprezentaciju Libana, za koju nastupa nekoliko naturalizovanih igrača sa prostora Balkana. Još u prvom poluvremenu razlika u klasi bila je očigledna, pa se na odmor otišlo sa prednošću domaćina – 16:7. U drugom poluvremenu Bahreinci (u čijem stručnom štabu je trener golmana Nenad Šuca Damjanović) su furioznom igrom nastavili da uvećavaju prednost, pa je nakon serije 16:3 polovinom drugog poluvremena na semaforu stajalo 32:10! Do kraja su ipak smanjili gas, a konačnih 41:18 pokazuje ogromnu razliku u kvalitetu timova.

Šampionat je nastavljen u subotu utakmicama u grupi A: u prvom meču sastali su se Japan i Južna Koreja. Veoma sigurnom igrom i pobedom od 31:25 (15:10), Japanci su širom otvorili vrata plasmana u polufinale i samim tim na Svetsko prvenstvo, jer selekcije Omana i Sirije ne deluju kao ozbiljni pretendenti na visok plasman. To je bilo vidljivo u drugom meču dana, gde je Katar sa pola snage prosto demolirao Oman rezultatom 37:19 (19:8).

ZANIMLJIVO I IZA KULISA

U hotelu „S“ u Manami smešteno je više selekcija, pre svega iz „ex-Yu“ grupe B. Kako reče jedan od ljudi iz sveta rukometa: u grupi B fali još samo Bregović da zapeva na poluvremenu. Druženja i razgovori su obavezni, uz povremena „peckanja“ oko ishoda međusobnih utakmica, a srpskohrvatski je u hotelskom lobiju ravnopravan sa lokalnim arapskim. Treneri i fizioterapeuti sa prostora Balkana koji rade u Bahreinu redovni su gosti, pa su tako u razgovoru sa starim sportskim prijateljima viđeni i Aleksandar Brković, šef mlađih kategorija reprezentacije Bahreina, te Predrag Petljanski, trenerlokalnog kluba Al Najma.

Prvenstvo Azije traje do 28. januara.

Marko Selaković

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball