Baraž za SP 2013: Male šanse za "6 od 6" u Španiji - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Baraž za SP 2013: Male šanse za "6 od 6" u Španiji

Baraž za SP 2013: Male šanse za "6 od 6" u Španiji

0 komentar

Dok su srpski rukometaši na „tim bildingu“ na obroncima Kosmaja, a hrvatski na zasluženom odmoru pre početka napornih priprema za Olimpijske Igre u Londonu, preostale četiri reprezentacije sa EX-YU prostora će u naredna dva vikenda u baražu za Svetsko prvenstvo u Španiji pokušati da potvrde status izboren na Evropskom prvenstvu u Srbiji, kada smo imali ćetiri reprezentacije u prvih šest.

Najteži posao, po svemu sudeći, imaće Crna Gora, koja bi u dvoboju trebala da eliminiše Švedsku. Prvi meč u Stokholmu, kao i onaj za sedam dana u Podgorici, Crnogorci čekaju oslabljeni na „crti“ za Mladena Rakčevića, kao i spolja zbog odsustvovanja Žarka Pejovića, Novice Rudovića i Žarka Markovića. U takvim okolnostima, čak ni vest da Kim Anderson neće biti od pomoći svojim reprezentativnim drugovima, ne menja mnogo stvari. Šveđani nisu tim iz samog vrha, ali uvek znaju da slabijeg od sebe postave tamo gde bu je mesto. Zoran Kastratović ima težak zadatak, a plasman Crnogoraca na SP 2013 u Španiju, bio bi senzacija.

Prvi meč je na programu u nedelju od 16.15 u Stokholmu.

Nešto veće šanse za plasman na svetsku smotru na Iberijskom poluostrvu ima reprezentacija Bosne i Hercegovine. Sa dobrom podrškom navijača i u Štutgartu, gde će im Nemci biti domaćini u „Porše Areni“, u specifičnom trenutku oproštaja bosanske legende Enida Tahirovića, kome će mečevi sa „Pancerima“ biti poslednji u karijeri, pa i lošem momentu u kome se nalaze Nemci, selekcija BiH nije bez šansi. Selektor Marković neće moći da računa na povređenog Harmandića, ali u bekovskoj liniji su Karačić, Terzić, Doborac, svi oni koji mogu da ga zamene.

U odnosu na tim iz Srbije, u redovima Nemaca, neće biti Mihaela Hasa, dok je EHF pomilovao suspendovanog Dominika Klajna, koji neće imati preveliki uticaj na igru, jer je na levom krilu neprikosnoven Uve Genshajmer. Koliko god bivali razočaranje svakog velikog takmičenja, Nemci se obično „skupe“, kada je to najpotrebnije, u kvalifikacijama. Malo uz pomoć sudija, pošto je teza o propasti rukometa bez Bundeslige, bliska realnosti, malo uz uspavani kvalitet, Nemci još uvek uspevaju da ugrabe vizu za svako veliko takmičenje. To može predstavljati realan problem Bosancima, koji po kvalitetu, malo ili ni malo ne zaostaju za „Pancerima.

Prvi meč je na programu u subotu od 15.15 u Štutgartu. Revanš se igra u sarajevskoj „Zetri“…

Konačno će i Makedonci biti favoriti u jednom okršaju za veliko takmičenje, što će biti specifično breme za Kiru Lazarova i njegove saigrače. Austrijanci, posle uzleta na EURO 2010 i solidnog SP 2011, imaju očekivani pad, kao i svaka repka, koja je bila domaćin velikog takmičenja, ali daleko od toga da ne poseduju kvalitet. Austrijska liga je sve kvalitetnija, rukomet se diže i nikome više nije čudno da vidi Lasla Silađija, Nikolu Marinovića i njihove saigrače na velikim smotrama.  Sama izjava iskusnog Silađija da „idu na pobedu u Skoplju“, dovoljno govori da „nema straha“ od atmosfere u „Borisu Trajkovskom“ ili je nema, dok se ne izađe na parket…

Prvi meč je na programu u subotu u Skoplju od 16.30

Slovenci su već imali prilike da se susretnu sa Portugalijom u kvalifikacijama za EURO 2012 i tada su utvrdili da tim sa ruba Evrope, nije za potcenjivanje (34:31 – 29:31). Odlično EURO 2012, gde je Slovenija zauzela šesto mesto, pokazalo je da nova filozofija daje rezultate, a da Boris Denič zna svoj posao. Slovenija jeste favorit. Radi se o reprezentaciji koja je projektovana da raste, sa dobrom atmosferom i podrškom, ali podsetimo da su zadnja dva baraža bila kobna za Zormana i drugove.

Prvi meč je na programu u „Stožicama“ u subotu od 15 časova.

U ostalim mečevima baraža se sastaju:

Litvanija – Poljska
Rusija – Češka
Slovačka – Belorusija
Mađarska – Norveška
Island – Holandija                                                                                                                                                                                   

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball