DOMINACIJA UPOTPUNJENA: Hrvatski peskaši osvojili prvo zlato na Svetskim igrama! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

DOMINACIJA UPOTPUNJENA: Hrvatski peskaši osvojili prvo zlato na Svetskim igrama!

Nastvalja se hrvatska dominacija u muškoj konkurenciji rukometa na pesku. Samo par nedelja od naslova prvaka sveta osvojenog u Grčkoj, Hrvati se raduju još jednoj zlatnoj medalji. U finalu „Svetskih igara“ (The World Games 2022), odigranom u Birmingemu (Sjedinjene Američke Države), savladali su nakon preokreta selekciju Katara sa 2:1 (14:17; 20:16; 9:6).

Ovo takmičenje dobilo iste šampione kao Svetski Kup u Heraklionu – Hrvatska je bila najbolja u muškoj, a Nemačka u ženskoj konkurenciji.

Golom Ivana Dumenčića u raspucavanju, postalo je jasno da će 33.medalja u rukometu na pesku za ovu zemlju, sijati najsjajnijim sjajem. U poslednja četiri takmičenja Svetskih igara, Hrvatska je osvojila tri bronze (2005,2009,2013) i jedno srebro (2017).

Stigla su i dva individualna priznanja – Dominik Marković je proglašen za najboljeg golmana, a Lucian Bura za najbolje desno krilo turnira.

Katar je prvi put osvojio srebro, a zanimljivo da je i u prethodne dve edicije zaustavljen od Hrvatske – 2017. u polufinalu, a 2013. u borbi za bronzu. Za MVP-a proglašen je njihov reprezentativac, Ahmed Hasan.

Brazilci su osvojili bronzu pobedom nad Sjedinjenim Američkim Državama 2:0. 

U ženskoj konkurenciji, Nemačka je bila bolja od Norveške u finalu, a Brazil od Argentine u borbi za bronzu.

Na putu ka jedinom zlatu koje je nedostajalo hrvatskim peskašima, savladani su Novi Zeland, dva puta Katar, Portoriko, i u polufinalu SAD. Hrvatska je jedini poraz doživela od Argentine, u glavnoj fazi, ali je uprkos tome otišla u polufinale sa prvog mesta. 

IGRAČI

 1. IVAN JURIĆ
 2. IVAN DUMENČIĆ
 3. LUCIAN BURA
 4. JOSIP LEKO
 5. VALENTINO VALENTAKOVIĆ
 6. JOSIP ĐUKES
 7. TOMISLAV LAUŠ
 8. NIKOLA FINEK
 9. DOMINIK MARKOVIĆ
 10. FILIP GORIČANEC

SELEKTOR: Mladen Paradžik

POMOĆNI TRENER: Mario Močilac

FIZIOTERAPEUT: Goran Krušelj 

FOTO: Medal Ceremony on IHF World Games 2022 , Birmingham, Alabama, IHF BEACH HANDBALL TOURNAMENT, 15.07. 2022. Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

One Comment

 1. Kreso

  19/07/2022 at 08:34

  nedostaje medalja/zlato sa World Beach Games

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *