Balkan-Handball.com

SVETSKI ŠAMPIONI: Špankinje i Hrvati odbranili ponos „Starog kontinenta“

Već nekoliko Svetskih šampionata za redom, završne ceremonije se održavaju u senci zastave sa natpisom „Ordem e progresso“ i po taktovima brazilske himne. Ceo svet je od 2010. godine u muškoj i 2012. godine u ženskoj konkurenciji u senci sjajnih brazilskih „peskaša“ koji vredno rade i, kako reč na zastavi kaže, napreduju ostavljajući za sobom sve ostale takmace, taman spremne da dostignu njihov pređašnji nivo kvaliteta.

I Svetsko prvenstvo u Budimpešti je pretilo da bude samo još jedno u nizu, obzirom da su se šampionke i šampioni našli u finalu. Pre finalnih mečeva, bronzane medalje su izmakle iz ruku domaćina i zasluženo završile u džepovima Norvežanki i Katarana, koji su u obe utakmice za treće mesto, prvo jurili prednost domaćih sastava ostvarenu u prvom periodu, a potom ih i nadmašivali u „šutautu“. Preteće kišno nebo se smilovalo nad Budimpeštom, a pred sladokuscima su ostala dva najveća „zalogaja“ –  finala u kojima su Špankinje i Hrvati „izašli na crtu“ šampionima.

I čudo se dogodilo! A čudo jeste da su obe evropske ekipe trijumfovale. I ako pobeda hrvatske muške selekcije nije bila neočekivana, trijumf „Ratnica sa peska“, kako u Španiji zovu svoju peščanu selekciju je prilično iznenađujuća.

Vatrene španske Južnjakinje su u prvom periodu lako prepustile trijumf (18:8), ali su u drugom periodu iscrple sve rezerve i došle do trijumfa od 16:12. U stvari, očito to nisu bile sve rezerve, obzirom da su i u „šutautu“ poterale Brazilke u greške i u velikom stilu stigle do zlata.  (ESP – BRA 2:1 (8:18; 16:12; 7:4)).

Poraz Brazilki je verovatno bio dodatni vetar u ledja i momcima iz Hrvatske, koji su ostavili moćan brazilski tim „u leru“, nadmašujući ih i u napadu i u odbrani. Ekipa selektora Rokaveca je potpuno nadigrala i nadvisila protivnike i profesorski im zadala domaći za Soči (Rusija), gde će biti održano naredno SP 2018. godine. A domaći zadatak celom svetu je još zahtevniji kada se ima u vidu da je i bez najboljeg svetskog golmana Totića hrvatski tim stigao do „zlata“. Dostojno su ga na golu zamenili Bumbač i Heningman, koji je donosio prevagu u najvažnijim trenutcima drugog perioda. To sve ne bi moglo biti moguće bez sjajnih blokova, a još jednom je svim gledaocima pravo uživanje priuštio Ivan Jurić, MVP ovog SP, koji je ovaj put napad podredio briljantnom učinku u odbrani, vodeći ekipu, kojoj je kapiten, pravo ka tronu. Ubojitost napadu su davali pre svih Đikić (5 od 6 u pirueti) i Josip Šandrik na pivou (6 od 10 iz „cepelina“). Igrom i njenim ritmom je vešto upravljao Dumenčić sa „bezgrešnom“ realizacijom (3 od 3) i dosta asistencija za gol. Rokavec je sjajno pripremio ekipu za ovo finale, a o nemoći brazilskih asova najbolje govori da je najveći procenat realizacije šuta bio onaj Tiaga – samo 50%. Svi ostali su se „podvukli“ ispod ove veličine, pa je jasno da će snimak sa ove utakmice biti „case study“ svakom ko želi naučiti kako se valja braniti u Rukometu na pesku. (CRO – BRA 2:0 (19:15; 21:18)).

Hrvati i Špankinje slave, a dok su se gasila svetla na sjajnom peščanom stadionu u centru mađarske prestonice, Brazilke i Brazilci, a i svi ostali učesnici završnih borbi, zavetovali su se na uspeh u Sočiju, uskom gradu gde će za dve godine biti održano naredno svetsko prvenstvo! Beach Handball se razvija velikim koracima, dosegao je globalne razmere i disperzija kvaliteta na svim kontinentima je vrlo velika, ali je sigurno da su i jedna i druga šampionska selekcija voljne da svoje „ustoličenje“ na tron, produžavaju svake dve godine.

Stari kontinent je „odbranjen“ od Brazilaca, na Svetskom prvenstvu koje je bilo bez greške u domenu organizacije, ali mu je viša sila oLIČEna u teškim oblacima i jakoj kiši, oduzela mnogo, počev od hektolitara ispijenog piva manje, pa do praznih mesta na tribinama centralnog terena. Globalna „peščana sezona“ je doživela svoj vrhunac, ali je pred nama još dosta interesantnih turnira EBT serije, premda je za očekivati da će igračice i igrači vodećih svetskih selekcija pohitati na plaže, ovaj put bez lopti, da u miru odmore i „saberu“ utiske, trošeći u Budimpešti nepotrošene kreme za sunčanje.

X.Q
PHOTO: BEACH HANDBALL CROATIA, JOZO ČABRAJA

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *