Balkan-Handball.com

Kreće "Grupa smrti"!

Ovogodišnja Liga šampiona je počela pre dve većeri u Leonu, gde su snage odmerili domaći Ademar i C.O. Zagreb. Posle te utakmice, jođ nekoliko mečeva se odigralo u četvrtak i petak. Utisak je da sve grupe imaju svoje favorite i autsajdere. Ipak, jedna se razlikuje. U njoj se ništa ne zna, iako se protivnici veoma dobro znaju. „Grupu smrti“ čine Gumersbah, Celje Pivovarna Laško, MKB Vesprem i islandski Valur. Za iole skromnije poznavatelje rukometa, prava poslastica i zagonetka. Ako precrtamo objektivno slabije Islanđane, koji opet mogu nekome da otkinu bod na domaćem terenu, ostaju tri ekipe iz samog svetskog vrha. Jedna će morati da završi nastup u Ligi šampiona u decembru. Šok i katastrofa za klupske finansije, navijače i administraciju, ali će barem biti pripremljeni na to. Za CPL kažu da nikada nije bilo slabije. Davno je 2004. i titula prvaka Evrope, posle koje su Celjani beležili stepenik po stepenik, sve lošije rezultate u Evropi. Prošle godine su ispali u 1/8 finala od Flensburga, a igrači su bili pod konstantom presijom, usled zavrtanja sponzorskih slavina i imperativa nepobedivosti na domaćoj sceni. Na golu Škof, alfa i omega kluba, Kokšarov na levom krilu i Sulić na pivotmenu, mogu se izdvojiti sa prefiksom „svetski“. Svi ostali momci su tu da bi potvrdili talenat i razvili potencijal. Špiler, Furlan i Trivundža traže svoju šansu na sredini, Kozlina i pridošlica Mirsad Terzić na levom beku, trebaju da nadoknade odlazak Harboka, koji je bio „motor“ napada prošlih sezona. Konačno, na desnoj strani, velika šansa za Aleksandra Stojanovića, koji je posle sezone adaptacije, dobio prednost nad iskusnim Kosom. Njima će društvo praviti Dragan Gajić, provereno desno krilo, koje će imati punu minutažu posle odlaska Brumena u Koper. Početak sezone obeležen je povredama(Toskić će operisati koleno) i šokantnim porazom u Trebnju. Po intenzitetu treninga i igrama, čini se da Kamenica formu tempira za nadolazeće vikende. Već prvi meč u Vespremu, daće delimičan odgovor na pitanje, da li je došao kraj renesansi celjskog rukometa na evropskoj sceni? Istorija kluba, menadžment i navijači sigurno da ne zaslužuju to. Mada, neuspesi nikada ne dolaze sami od sebe i predstavljaju zbir grešaka iz prošlosti.
Vesprem je zamenio sponzora i umesto prepoznatljivog Fotexa, sada se zove MKB. Sa imenom otišli su oni najbolji, Lazarov i Budaj, a novo uhlebljenje našao je i trofejni trener, Zdravko Zovko. Na njegovo mesto došla je trenerska legenda, Lajoš Močaji. Sa njim na klupi, ambicije ne mogu biti manje. Za organizaciju igre su zaduženi i dalje Perez i Nikola Eklemović. Ova sezona će biti pravo vreme za svetsku afirmaciju najboljeg juniora Evrope, Žarka Šešuma. Tu je i Marko Vujin na desnom beku. Na golu, čovek koga najbolje poznaju rivali iz Celja, legenda, Dejan Perić. Zbog povrede neće biti spreman za prvu utakmicu. Sve u svemu, tim koji zna da pobeđuje i čiji krajnji domet ne može da se nasluti. To je njihova najveća šansa.

Stariji rukometni zaljubljenici znaju da je Gumersbah harao nemačkim i evropskim rukometom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Posle stagnacije, ovaj klub se vraća u samu evropsku elitu. Prošle godine je izgubljeno polufinale u dvomeću sa Valjadolidom. Imaju dobar budžet, tradiciju, igraju u „Keln Areni“ koja je najveća rukometna dvorana u Evropi i gde je prosek u evropskim utakmicama između 8 i 10 hiljada navijača. Narcisa koji je otišao u Šamberi, zamenio je vremešni Kulešov, kome će trebati vremena da se uigra sa ekipom. Prvi „top“ je i dalje Momir Ilić. Najbolji „kontraš“ Bundeslige, Islanđanin, Sigurdson se povredio i mora na operaciju ramena. Na golu je Fazekaš, koji dobro poznaje „svoj“ Vesprem. „Balkanska veza“, Pungartnik i Zrnić predstavljaju veoma jaku desnu stranu Nemaca. Ekipa iskusna, za svaki respekt i brigu Slovenaca i Mađara.

Posle šest mečeva, jedna ekipa će morati da prihvati surovu realnost i već u prvoj polovini sezone početi da razmišlja o narednoj. To nikada nije lako, pogotovo kada su ambicije pehari.

 

Žika Bogdanović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *