Balkan-Handball.com

Za profesionalniji rukomet: Formirana Asocijacija Rukometnih Agenata Evrope

Najrenomiraniji evropski rukometni agenti koji zastupaju igrače i trenere su se ujedinili i formirali EHAA – European Handball Agents Association, u cilju da se konačno uspostave standardi u ovom polju rukometnog sporta.

-Rukomet mora postati profesionalniji kao sport u narednom periodu, i to u svim aspektima, da unapredi sve sfere uključene u rukometno tržište. Mnogi drugi sportovi su napredovali u ovom pravcu, a rukomet u Evropi nema striktna pravila koja nam govore ko je zapravo rukometni agent a ko nije. Neke Federacije poput Francuske, Nemačke i Mađarske imaju neka pravila za agente, ali problem je što uglavnom nema protokola u matičnim Federacijama igrača. Mi smo sada organizovani u novoformiranoj Asocijaciji sa vizijom da pomognemo u formiranju globalnih pravila u ovom polju i pospešimo rukometno poslovanje u Evropi. Mi agenti smo želeli da se organizujemo kao što su to učinili igrači i treneri – rekao je jedan od predstavnika EHAA, bivši francuski reprezentativac Andrej Golić.

-Neke lige i Federacije imaju svoja pravila, ali u nekim ih nema uopšte. U Francuskoj, ako hoćete da postanete agent, morate da polažete ispite, a u nekim drugim zemljama svako može sebe nazvati „agentom“, tek tako. Naš sport je napredovao u prethodnih 20 godina i veoma je teško zamisliti relacije bez agenata. Agenti su neophodni kao platforma za komunikaciju sa igračima, klubovima ali i medijima – zaključio je Golić. 

Asocijaciju je formiralo 17 agenata, među kojima su Milan Jokić, Bakti Ong, Marsel Pagljota, Arnar Freir Teodorson, Fransoa Ksavier Ule i drugi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *