Meškov traži novog trenera, Babić: Ne zanima me novac, hoću uspeh! - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Meškov traži novog trenera, Babić: Ne zanima me novac, hoću uspeh!

Meškov traži novog trenera, Babić: Ne zanima me novac, hoću uspeh!

zika.bogdanovic
1 komentar

Razmišljao je i prelomio, kako je i obećao u svom prvom selektorskom intervjuu, Željko Babić, novi šef stručnog štaba reprezentacije Hrvatske. Odustaje od svog posla u Meškov Brestu i posvećuje se samo hrvatskom timu:

– Ne ostajem u Meškov Brestu. Velika čast mi je da sam izabran za poziciju izbornika, bio je i boljih trenera i ja svoju priliku ne smijem propustiti. Dat ću sve od sebe i sve što znam, ne znam hoće li to jednog dana bit dobro ili loše, ali želim da mi ne bude žao jer sam dao sve što sam znao. Ne želim da zbog novaca ili materijalne sigurnosti mi netko kaže da nisam bio konkretan ili maksimalno posvećen i da sam zbog toga izgubio. Ne zanimaju me novci, želim biti uspješan, a možda ću to biti, možda i ne, ali novac neće donositi odluke po pitanju moje karijere – rekao je Babić hrvatskim kolegama i dodao:

-Dobar i odličan trener je potreban kao bi Hrvatska donijela dobre rezultate i treba napraviti sve da se potakne to nešto što se treba dogoditi u hrvatskom rukometu. Zato sam i izabran i svjestan sam svoje odgovornosti i uloge.

NORVEŠKA…

-Nije za očekivati ozbiljan koncept u periodu kao što je ovaj sada, no to ništa ne opravdava i mi trebamo biti dobri. Kao izbornik moram vidjeti što bi momčad mogla taktički izvesti, danas smo na prvom treningu počeli raditi novo kretanje u protunapadu, kao i kretanja koja ćemo izvesti na zonsku 6-0 obranu Norveške. Teško je uspostaviti koncept, ali znam da Hrvatska treba biti agresivnija u obranu i mnogo trčati do 57. minute kada ćemo odlučiti treba li stati. Norvežani će u napadu dozvoljavati poluudarac i mi tu trebamo biti oprezni i čekati bolju priliku jer oni nisu naviknuti na mnogo prekida te da dugo stoje u obrani. Glavna snaga im je mnogo trčanja te završavanje napada brzim udarcem na gol, također hitaju u obranu. Taktika protiv njih jest agresivna 6-0 obrana, treba zatvoriti njihovog jakog kružnog napadača Myrhola i njegovo kretanje uz jako otvaranje.

-Ukoliko se dogodi da se igrači umaraju ranije no što bi inače, zbog jačeg intenziteta, trebamo češće rotirati da ne izgubimo intenzitet. U napadu sam uvjeren da oni žele da brzo šutiramo i tada trebamo napraviti jedan prekršaj pa drugi i kada protivnik bude na rubu strpljenja treba šutirati. Koliko ćemo u tome svemu uspjeti pokazati će sama utakmica, no svakako se ne smije šutirati na prvom prekršaju već treba stvarati priliku. Hrvatska treba brzo napadati punih 57 minuta i ne smije žuriti. Kada ćemo tako igrati imat ćemo bolju kontrolu vraćanja u obranu što je presudan faktor da ne primimo puno lakih golova.

U redovima reprezentacije došlo je do promjene budući da je zbog ozljede otpao vratar Filip Ivić, a zamijenio ga je Ivan Pešić.

-Imali smo rješenje za to, stava sam da nam je potreban iskusan i mladi golman u tandemu i spremamo se tako za 2018. godinu. Stigao je Pešić koji brani dobro u Meškovu i ima dobru sezonu iza sebe. Kao izbornik vjerujem u njega i samim dolaskom ima povjerenje i kvalitetu koja je potrebna da igra u reprezentaciji.

Ponudio je potom Babić i mišljenje o dosadašnjem izdanju Hrvatske, posebice na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a otkrio je i zašto do sada nije previše komentirao isto, naime, u njegovu klubu htjeli su da bude u potpunosti posvećen momčadi te da ne bude previše medijski eksponiran stoga se Babić i ispričao javnosti ukoliko je bila uskraćena za izjave.

-Bio sam suradnik Slavka Goluže i znam ga i osobno. Napravio je dobre stvari i dobre rezultate, a da je bilo možda malo više sportske sreće protiv Poljske vjerojatno ja ne bi bio tu. Pet ili deset minuta procjene nas je dovelo u probleme i Hrvatska je izgubila tu utakmicu što se moglo dogoditi bilo kojem drugom treneru. Podrška sam Slavku i znam koliko je teško biti trener, izgubio sam dosta utakmica i čovjek koji nije gubio ne zna u kakvoj se teškoj situaciji nađe izbornik u tim trenucima koliko god on htio da Hrvatska pobjeđuje, postoje stvari nad kojima nemamo kontrolu. Hrvatska bi po svojim predispozicijama trebala više napadati, a da bi to ostvarila treba češće rotacije da održi jak intenzitet. Hrvatska po tome treba biti prepoznatljiva svih 60 minuta i treba joj dobra organizacija protunapada u kojem se treba znati tko i što radi. To su resursi hrvatske reprezentacije.

U reprezentaciji je došlo i do nekih promjena u popisu, a istaknuli su se povratnici u reprezentaciju Drago Vuković te Marino Marić, kao i poziv Antonija Kovačevića.

-Imamo dva pravca djelovanja. Jedan je EP 2018. gdje trebamo definitivno razmišljati o mladim igračima kao nosiocima igre. Drugi pravac je sam koncept igre i jasno je da u njemu određeni igrači dobivaju druge uloge. Logično je da poslije rezultata koji nije bio ni dobar ni loš treba svježa krv u reprezentaciji da se nešto pozitivno pokrene.

-Duvnjak je najbolji na svijetu, no u posljednje vrijeme u svom klubu igra na lijevom vanjskom, a to nam je deficitna pozicija stoga sam odlučio Duvnjaka prebaciti na lijevog i zovnuti Vukovića koji je karakteristikom bliži srednjem vanjskom da probam s njime jer može biti kreativan i koristan za naša dva vanjska igrača koja bi trebala šutirati. S time smo dobili i srednjeg koji igra četvorku u obrani i zoni 6-0 i tako ne moramo mijenjati igrače obrana napad jer svaka promjena usporava igru, a ako želimo igrati brzo to nam ne odgovara.

-Drugi vanjski par su Slišković i Karačić, odnosno Kovačević za izmjenu, on se isprofilirao i igra dobro i tu nam je potrebna širina da odmorimo Karačića ili Duvnjaka da u određenim trenucima kada je protivnik umoran da na zadnjem igraču u obranu budu jedan ili dva presudna gola. Taktički smo izabrali igrače koji konceptualno mogu biti dobri, napravili smo širi spisak od 28 igrača koje sve poštujemo i imaju svoju ulogu. Ja živim hrvatsku reprezentaciju i s velikim ću respektom dati sve od sebe. Možda promjena bude i još kako bi Hrvatska bila odlična na EP 2018., bio ja izbornik ili ne, treba staviti prave ljude na prava mjesta.

Pojasnio je Babić i igranje s tri kružna napadača.

-Nije konvencionalni igrati s tri pivota, no želimo poboljšati igru u napadu na pivota i zato imamo Marića jer vjerujem da je dobar napadač i jedna od budućnosti hrvatske reprezentacije jest više suradnje vanjske linije s pivotima, dakle, sigurno dodavanje koje daje dvije minute ili sedmerac i produžuje napad. Tu onda nema pasivne igre i zbog tog intenziteta imamo tri pivota kao napadačka pojačanja, ne defanzivna. Musa je bio mnogo u obrani, a ja želim pojačati napadačku igru na crti. Jakov Gojun tu ostaje kao specijalac kojeg smo ostavili jer je svojom kvalitetom uvijek dobrodošao momčadi i bit će potreban i iskorišten, a vrijeme će sve pokazati.

SULIĆ NE ŽELI DA IGRA

Kazao je izbornik Babić i riječ, dvije o Renatu Suliću.

-Sulić nije u reprezentaciji od 2008. Godine, mi smo porazgovarali o njegovim planovima da budemo mirne savjesti. On ima trenutno druge planove i ostao je na svojoj odluci da ne igra i mi je poštujemo.

Na kraju je novi hrvatski izbornik otkrio kako ne želi prognozirati nadolazeće rezultate Hrvatske te kako po kraju sezone ne ostaje na klupi svog dosadašnjeg kluba Meškov Bresta.

-Neozbiljan bi bio da prognoziram što će se dogoditi sutra ili za tri godine. Nije to vremenska prognoza. Da napravimo nešto što vrijedi treba nekoliko godina. Ne znam koliko će meni biti potrebno da stvorim koncept koji može biti prepoznatljiv, vrijeme će pokazati, kao i sam rad i vidjet ćemo može li isplanirano donijeti rezultate.

izvor: hrs.hr

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball