POVRATAK OTPISANIH: Francuska je ponovo olimpijski šampion! - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa POVRATAK OTPISANIH: Francuska je ponovo olimpijski šampion!

POVRATAK OTPISANIH: Francuska je ponovo olimpijski šampion!

Marko Marjanović
0 komentar

Treći put u poslednja četiri olimpijska turnira, rukometna reprezentacija Francuske osvojila je zlatnu medalju. U velikom finalu, savladala je Dansku 25:23 (14:10), osvetila se za poraz iz Rija i zablistala punim sjajem kada su je mnogi unapred otpisali!

U jednoj od najboljih defanzivnih izvedbi u istoriji ove igre, izabranici Gijoma Žila zaustavili su „plejstejšn“ Dance, sveli ih na svega 23 gola i vratili im milo za drago za nekoliko bolnih poraza tokom poslednjih godina.

Na prethodnim Igrama u Riju, Francuska je kao veliki favorit poražena u finalu, a ovoga puta se dogodilo suprotno. Uprkos svim prognozama, „Plavi“ su nadigrali moćnog rivala i zasluženo slavili.

Kada su početkom drugog poluvremena poveli sa šest razlike, delovalo je da će to učiniti bez naročite drame u završnici. Moćna, snažna, uigrana i maksimalno skoncentrisana 6-0 zona predvođena neustrašivim vojskovođom Nikolom Karabatićem, otupila je sve oštrice danskog napada, do te mere da su momci Nikolaja Jakobsena nekoliko minuta delovali potpuno pogubljeno i beznadežno na terenu. 

Međutim, previše je kvaliteta u sastavu svetskog prvaka da bi tako lako položio oružje. Uspeli su da konsoliduju redove, načine dodatni napor u odbrani i vrate neizvesnost. Na ulasku u poslednjih deset minuta smanjili su na 22:20, ali je nalet zaustavio Jan Ženti, odbranivši sedmerac Mikelu Hansenu u trenutku kada su fantastični makedonski arbitri poslali Nikolu Karabatića na prinudni dvominutni odmor. 

Međutim, izborila se danska za još jednu šansu. Gidsel je smanjio na 23:22, ali je uzvratio Deska. U nedostatku pravih rešenja, Jakobsen je u vatru poslao Mortena Olsena, a iskusni plejmejker je „izmislio“ pogodak za 24:23, minut i po pre kraja. Francuzi nisu pametno odigrali naredni napad, izgubili su loptu nakon 30-ak sekundi i pružili protivniku priliku da odigra pun napad i izbori produžetak. 

Selektor Jakobsen je ranije potrošio poslednji tajm-aut, pa su se njegovi puleni dugo međusobno posmtrali čekajući da neko odluči kakav će se napad odigrati. Landina je zamenio sedmi igrač, ali ni to nije pomoglo. Francuzi su izdržali, izvukli loptu iz danskih ruku, a Fabregas je pogodio praznu mrežu sa svoje polovine, i dao znak za veliko, zasluženo slavlje. 

FRANCUSKA-DANSKA 25:23 (14:10)

FRANCUSKA: Žerar 10 odbrana, Ženti 1 odbrana – Port 2, Deska 3 (1), Fabregas 2, L. Karabatić 2, Gigu 1, Abalo 2, Mae 2, N. Karabatić 2, Turna, Mem 3, Lagard 1, Remili 5

DANSKA: Landin 14 odbrana. Meler – Gidsel 6, Holm, Anderson, Johan Hansen, Olsen 1, Mikel Hansen 9 (5), Toft Hansen 2, Mensah Larsen 1, Melgard, Svan Hansen, Saugstrup 2, Magnus Landin 2

SEMAFOR: 0:1, 2:1, 3:4, 6:4, 9:6, 12:8, 15:10, 17:11, 18:14, 21:16, 22:21, 24:22, 25:23

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball