Da svet nije pogodila pandemija korona virusa početkom godine koja je uslovila da čitava planeta stane za trenutak, a sva međunarodna sportska takmičenja budu prekinuta ili odložena, srpska prestonica, Beograd, bila bi ovih dana epicentar sportskih dešavanja na starom kontinentu.

Pete Evropske univerzitetske Igre trebalo je da počnu u nedelju 12. jula spektakularnom ceremonijom otvaranja u Štark Areni, najvećem objektu takve vrste na Balkanu sa neverovatnom istorijom domaćinstava najvećih događaja u prve dve decenije od nastanka, kojom bi se Srbija predstavila sportskoj i studentskoj zajednici Evrope. Više od 5.000 studenata-sportista sa 400 Univerziteta iz 40 zemalja Evrope i još puno inostranih gostiju ovih dana upoznavalo bi se sa bogatom istorijom Beograda, njegovim kulturološkim, sportskim nasleđem i specifičnim duhom boreći se za medalje u 19 sportova (badmington, košarka, basket 3 na 3, rukomet na pesku, odbojka na pesku, šah, fudbal, futsal, rukomet, džudo, karate, kik boks, orientiring, veslanje, tekvondo, stoni tenis, tenis, odbojka i vaterpolo) i dva para-sporta (para džudo i para stoni tenis) u 28 sportskih objekata širom grada, praveći zajedničke uspomene u najvećem sportskom selu u Evropi – renoviranom Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Iako se to, na žalost čitavog organizacionog tima EUG 2020 koji je vredno radio na tome i partnera EUSA, nije desilo, vreme je za novo odbrojavanje. Naime, u utorak 14. jula biće tačno godinu dana do početka Igara koje su zakazane za 2021. godinu.

Beograd i Srbija ostaju rešeni da budu najbolji mogući domaćini evropskoj akademskoj i sportskoj zajednici, koja će iz naše prestonice poneti najlepša moguća iskustva i emocije. Pete Evropske univerzitetske Igre održaće se u terminu od 14. do 27. jula naredne godine, a na mladim sportistima je da zapamte ove datume i spreme se da  u što boljoj formi dočekaju start, uz Olimpijske Igre u Tokiju, jednog od najvećih sportskih događaja u narednih 12 meseci.

Do tada, ostajte zdravo.

Neka odbrojavanje počne, stoji u saopštenju EUG.