SP 2023: Njih nećemo gledati ovog januara! Oslabljena Hrvatska, Francuska, Španija, Egipat… – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

SP 2023: Njih nećemo gledati ovog januara! Oslabljena Hrvatska, Francuska, Španija, Egipat…

Sitno brojimo do početka 28. Svetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj. Jedanaestog januara, turnir će u Katovicama otvoriti duel domaćina Poljske i najtrofejnije selekcije, Francuske.

Obe selekcije biće lišene pomoći nekoliko važnih igrača. Kao i pred svako takmičenje, nažalost, neke od velikih vedeta svetskog rukometa neće učestvovati zbog povreda. Pogledajmo koje su reprezentacije najdrastičnije oslabljene po ovom parametru.

FRANCUSKA

Francuskoj će nedostajati dva olimpijska šampiona – povređeni su levi bek Timotej N’Gesan i levo krilo Ugo Deska, standardan na svojoj poziciji, Ol-Star levo krilo na prethodnim OI. Zadobio je povredu kolena u decembru 2022. i biće van terena najmanje dva meseca. N’Gesan, levi bek Barselone, zadobio je frakturu prsta tokom utakmice protiv Nanta u decembru i takođe će propustiti šampionat.

Pored te dve povrede, Francuskoj će nedostajati  specijalista za odbranu Karl Konan i odlični bek Kilijan Vilemino, obojica sa povredama zadobijenim ove zime. Pod velikim je pitanjem i učešće Benoe Konkua, koji se povredio u nedavnom prijateljskom meču sa Holandijom.

POLJSKA

Kao jedan od domaćina turnira, Poljska gaji visoke ambicije, ali je odsustvo Kamila Šipšaka veliki udarac. Visoki pivotmen je doživeo povredu u trenutku životne forme. Igrač PSŽ-a će propustiti drugo uzastopno SP zbog povrede.

ŠPANIJA

Špancima su „uzdrmana krila“. Dva ubojita golgetera propuštaju takmičenje – Aleiks Gomez Abeljo (ahilova) i Aitor Arinjo (koleno). Jeste da Španci imaju kvalitetnu konkurenciju na oba krila, ali odsustvo ovakvih strelacane može biti bezazleno.

HRVATSKA

Ovo je reprezentacija koja je možda i najdrastičnije uzdrmana povredama. Čupić i Lučin su zbog definitivno otpali krajem decembra, a selektor Horvat je još ranije znao da ne može računati na Jaganjca, Mamića i Pavlovića. Dakle, četiri važna beka nisu u rotaciji, kao ni prekaljeni, trofejni Ivan Čupić.

EGIPAT

Superstar Vesprema i žila kucavica reprezentacije Egipta, fenomenalni Jahija Omar, neće igrati na prvenstvu zbog pokidanih ligamenata kolena. Nije samo to nevolja za najbolju afričku selekciju – krajem godine u pripremnim mečevima povredili su se Ahmed Hešam i Jehija El-Dera, tako da će „Faraoni“ biti jako oslabljeni. 

BRAZIL

I Brazil će nastupiti bez svog najvažnijeg igrača. Član Barselone, Haniel Langaro, povredio se tokom iste utakmice u kojoj se povredio i N’Gesan. Langaro je pokidao ahilovu tetivu i odsustvovaće sa terena do kraja sezone. 

ISLAND

„Ribari“ će biti lišeni pomoći Haukura Trastarsona, igrača Vive Kielcea. On je takođe pokidao ligamente kolena tokom meča Lige šampiona. 

MAĐARSKA

Mađari će biti oslabljeni na bekovskim pozicijama. Najperspektivniji igrač ove zemlje, Dominik Mate, neće učestvovati zbog povrede kolena. To je odavno poznato, a nedavno je Adam Juhaš ozbiljnije povredio oko tokom treninga, pa selektor Ćema Rodrigez ni na njega ne može računati.

ŠVEDSKA

Šampion Evrope i vicešampion sveta moraće bez mladog, ali ubojitog i vrlo produktivnog Karla Valiniusa, koji je bio sjajan u dresu Kila tokom poluszone. Neće uspeti da se dovoljno oporavi na vreme, pa će njegovo mesto zauzeti 29-godišnji debitant, Forsel Šefert.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *