Turbo poluvreme Talantove mašinerije: Lomza Vive Kielce prvi finalista Lige šampiona! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Turbo poluvreme Talantove mašinerije: Lomza Vive Kielce prvi finalista Lige šampiona!

Prvi finalista ovogodišnje edicije fajnal-fora EHF Lige šampiona je Lomza Vive Kielce! Poljski prvak je fantastičnom igrom u drugom poluvremenu bio bolji od Vesprema 37:35 (16:18), i zaradio svoje drugo pojavljivanje u završnoj predstavi elitnog takmičenja, nakon 2016. kada su osvojili trofej.

Ekipa Talanta Dujšebaeva će se za naslov prvaka Evrope boriti protiv boljeg iz polufinalnog duela Barselone i Kila (18.00).

VESPREM-LOMZA VIVE KIELCE 35:37  (18:16)

VESPREM: Cupara, Korales 12 odbrana – Mae 1, Jahija 4, Lauge 8, Štrlek 7, Marguč 6, Blagotinšek 1, Nilson 1, Nenadić 6, Ligetvari, Ilić, Makeda 1, Lekai, Lukaš, Šipoš

LOMZA VIVE KIELCE: Volf 10 odbrana, Kornecki 2 odbrane – Nai, Gebala, Pačkovski, Trastarson 1, Dani Dujšebaev 3, Migaljon, Vujović 2, Kuleš 4, Turna 4, Aleksa Dujšebaev 4, Šićko 2, Karalek, Karačić 5, Morito 8

SEMAFOR: 1:0, 2:3, 3:4, 4:5, 7:5, 10:8, 10:10, 14:11, 14:13, 17:14, 18:15, 18:18, 20:19, 20:23, 21:25, 22:26, 25:29, 27:29, 29:31, 30:34, 31:35, 33:35, 33:36

Isključenja: Vesprem 16, Lomza Vive Kielce 20 minuta

Sedmerci: Vesprem 4/5, Lomza Vive Kielce 3/3

Baš kao što se očekivalo, od samog početka nadmetale su se napadačke kreacije dva tima, kojih je bilo više nego dovoljno za potpuni užitak. Uzrok prednosti Vesprema u prvom poluvremenu je jasan – bolji golmanski učinak Rodriga Koralesa (10), u odnosu na Volfa i Korneckog koji su zajedno sakupili četiri.

Prednost od tri gola uspostavljenu sredinom prvog dela, doneo je ulazak petar Nenadića, koji je još jednom zablistao punim sjajem u polufinalu protiv Kielcea, baš kao 2019. kada im je dao 13 golova. Sa par golova i asistencija, srpski maestro je podigao preimućstvo crvenih na viši nivo, međutim, disciplinovani tim Talanta Dujšebaeva nije dozvolio da potone.

Jako česte promene napadačke postave dale su rezultata, pre svega umešnom igrom na pivotmena ali poljski šampion nije uspeo da, bez adekvatne golmanske podrške, odradi dobar posao u defanzivi. Kada se najvažniji statistički parametri uzmu u obzir, može se zaključiti da je Vesprem lako mogao i ubedljivije voditi na poluvremenu.

Međutim, za manje od 60 sekundi, momci u žutim dresovima vratili su se u egal. Za to su bile dve odbrane Volfa, žestoko kritikovanog od strane Dujšebaeva na poluvremenu. Nakon direktnog crvenog kartona Blagotinšeka u 35. minutu, usledio je preokret preko nepogrešivog Morita na desnom krilu – 20:21. 

Nakon tog poteza Slovenca, kola su potpuno krenula nizbrdo po ekipu Momira Ilića. Napad je stao, Kielce u momentumu, dok maksimalnih 20:23 u 40. minutu. Ulazak Trastarsona i Branka Vujovića dodatno je uvećao kvalitet igre Poljaka – Crnogorac pogađa iz kontre za maksimalnih 21:25 u 42. minutu. Momir Ilić traži tajm-aut, Cupara prvi put staje na gol.

Povratak na teren Nenadića konsolidovao je Vespremov napad, ali odbrana nije uspela da se izbori. Igrom gol za gol, dugo i sa igračem više, Lomza Vive Kielce održavalo je prednost od četiri gola sve do 49. minuta, kada su Jahija i Nenadić smanjili na 27:29. 

Usledio je najduži, a možda i najvažniji napad na utakmici. Vesprem se dugo branio posle diskutabilnog isključenja Makede, ali je bomba Kuleša skratila muke Kielceu – 27:30 na ulasku u poslednjih deset minuta.

Imao je poljski tim i puno sreće. Njegova karakteristika jeste da uvek ima više šuteva od rivala, ali je ovoga puta to bila posledica sreće, jer im se skoro svaki odbitak vraćao u ruke. Ulagao je Vesprem maksimalne napore u odbranu, ali je, i kada je delovao da će se odbraniti, dva puta zablistao Igor Karačić. Brzopletost pr brzom centru iskoristio je Šićko i vratio maksimalu – 30:34, šest minuta pre kraja.

Momir Ilić je pozvao minut odmora i dogovora, za pet sekundi postignut gol, ali je Makeda napravio veliku grešku skrivivši novo isključenje. Šićko pogađa, a Volf brani Nenadiću i stavlja utakmicu van dometa protivnika. Minut pre kraja, Morito je nakon sjajne akcije ugasio poslednju nadu Vesprema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *