Balkan-Handball.com

Danilo Brestovac o EURO 2020: Da podmlađeni prođemo prvi krug – Balkan bez medalje

OGNJEN BORJANOVIĆ

Reprezentacija Makedonije počela je pripreme za Evropsko prvenstvo 2020. U uvodnoj fazi priprema selektor Brestovac zakazao je četiri prijateljske utakmice. Dve protiv Kuvajta u Inđiji, a druge dve na turniru u Bukureštu kada će Makedonci odmeriti snage sa Alžrom i sa pobednikom duela Rumunije i Holandije. Brestovac je na ove četiri utakmice poveo podmlađen sastav kako bi video na koga može da računa na Evropskom prvenstvu, dok je u Makedoniji ostao kostur ekipe. Konačan izgled reprezentacije Makedonije znaće se drugog januara, kada će se svi igrači priključiti ekipi. Posle toga ih očekuje put u Sloveniju gde igraju protiv domaćina i Crne Gore.

Počeli ste pripreme za Evropsko prvenstvo, koji je plan rada u ovom uvodnom periodu do Nove godine i da li ste zadovoljno dosadašnjim delom?

-Kratak je vremenski period do Evropskog prvenstva, naših igrača ima obaveze u klubovima pa će nam se priključiti tek drugog januara. Dosta makedonskih igrača imaju male minutaže u klubovima, zato sam rešio da igramo četri utakmice. Fali im utakmice u nogama, evidentno je da ne igraju, mnogo zicera je promašeno. Nadam se da će ove utakmice da im pomognu da se vrate u taj takmičarski ritam. Nezgodno je kad treniraš, a ne igraš.

Odigrali ste već dve pripremne utakmice, obe proitv Kuvajta. Kako Vam je izgledala vaša ekipa na ova dva susreta? Juče pobeda danas poraz.

-Juče sam bio zadovoljan, odigrali smo korektno. Više sam rotirao. Danas je bila nekako čudna utakmica, promašili smo puno, neke sudijske odluke mi nisu bile jasne. U odbrani je bilo korektno. Nama je cilj da od ovih igrača napravimo selekciju koja će ići sa nama na prvenstvo. Hoću da vidim u kakvoj su formi i koliko mogu. Teško je da ih pokrenemo pogotovo sada pred kraj godine, ali mi onu bazu imamo u Makedoniji. Imamo dosta posla do Evropskog prvenstva, a vremena je malo.

Koje su ambicije i planovi Makedonije za Evropsko prvenstvo?

-Da se prođe prvi krug. Mislim da nije atraktivna grupa, ali je izjednačena po kvalitetu. Najviše će zavisiti od prve utakmice, želim da podmladim reprezentaciju i da imamo neku prepoznatljivu igru. Vreme nam dozvoljava pošto su ovo sve mladi igrači da napravimo neki kiks, ali bih ja voleo kada se već podmlađuje da bar zadržimo kontinuitet igara na Svetskim i Evropskim prvenstvima. Mi i Hrvatska smo u regionu jedini učestvovali na svim šampionatima u poslednjim godinama. To nije uspelo nikome osim nama i njima. Mi se trudimo da držimo ritam sa Evropom.

Prvi put od raspada Jugoslavije, sve republike se takmiče na jednom prvenstvu. Koliko je to bitno za rukomet u regionu i da li to može da podstakne ljude da se više radi oko i za rukomet?

-Bitno je za region da smo prisutni, ne samo na ovom nego na svim u budućnosti. Činjenica je da se ovde uvek igrao dobar rukomet. Nama mladi igrači odlaze u inostranstvo jako rano, to nam je problem broj jedan. Drugi problem nam je nedostatak novca u rukometu i treći problem je što imamo jako malo kvalitetnih ekipa gde se stvarno dobro radi. U svakoj republici se može naći tek po jedna ili nijedna ekipa koja je kvalitetna što je loše. Opet kažem trudimo se da držimo korak sa Evropom, ali mislim da zaostajemo polako, ali sigurno. Vidite ove godine imamo Vardar koji je dupli šamion Evrope, koji zaostaje mnogo u tom igračkom smislu, kratka rotacija..tu je i Zagreb koji ne igra sjajnu sezonu u Ligi Šampiona.

Na kraju nam je selektor Makedonije, Danilo Brestovac rekao od koga najviše očeuje sa Balkana, kao i to ko će osvojiti zlatnu medalju.

-Mislim da je Hrvatska opet najbliža tim nekim završnim borbama. Oni su uvek tu u samom vrhu, moje neke prognoze su da će se boriti za plasman od petog do osmog. Bojim se da nemaju snage za više da idu do kraja. Možda Slovenija napravi neko iznenađenje, posle svih tih turbulencija koje su imali to može da bude samo pozitivno ili  negativno. Tu sredine nema. Ne znam kako će da se odrazi to kod igrača, a ne znam ni koliko novi selektor Vranješ poznaje igrače. Vuja(Veselin Vujović) ih je poznavao u dušu, mogao je u nekim situacijama da izvuče mnogo više od njih od bilo koga drugog. Francuzi prave smenu generaciju, sada će im biti generacije ’96 i ’97 biti baza, ali bez obzira na to oni su mi jedni od glavnih favorita. Pored njih svakako Danska. To su dve ekipe koje bi trebalo da se bore za tron i titulu Evropskog prvaka.

NIKOLA MITREVSKI: IGRAMO U ZANIMLJIVOJ GRUPI

O planovima za Evropsko prvensvo kao i dosada urađenom poslu govorio je golan Eurofarm Rabotnika Nikola Mitrevski.

Pripreme su počele, mlada ekipa, šta očekujete i koje su ambicije i ciljevi za prvenstvo?

-Fali nam dosta igrača koji igraju u Nemačkoj i koji su dobili poštedu za ovaj uvodni deo. Imamo četiri utakmice do nove godine, posle toga svi zajedno idemo u Sloveniju da igramo protiv njih i Crne Gore. Imamo jednu zanimljivu grupu svako svakoga može da dobije. Nema nekog izrazitog favorita što je za nas dobro. Ako se dovoljno spremimo fizički i psihički možemo da lako da budemo i prvi u grupi i tako prođemo prvu fazu.

Juče pobeda protiv Kuvajta, danas poraz od iste ekipe. Kako ste videli te utakmice?

-Jeste, juče smo dobili danas izgubili, ne zna šta bih rekao. Vodili smo šest razlike juče, na kraju tri. Danas smo gubili šest, a izgubili samo jedan. Dosta grešaka smo napravili i imamo previše tih oscilacija u igri. Nije ovde bila cela ekipa, ali mislim da smo morali da dobijemo obe utakmice. Ovaj poraz ostavlja malu mrlju na ove pripreme, morali smo da damo malo više da dobijemo obe utakmice. Bitno je da je selektor imao šta da vidi.

Golman Eurofarma i Makednoske reprezentacije otkrio nam je koga vidi kao budućeg Evropskog šampiona.

-Španci i Danci, oni su uvek jaki. Nemačka i Francuska takođe, ima više ekipa koje pretenduju na tron. Ima šest ili sedam ekipa koje ukoliko budu šampioni neće biti iznenađenje. Danas smo videli protiv Kuvajta da svako igra rukomet, da moraš da daš sve od sebe uvek kako bi pobedio.

One Comment

  1. Mare

    28/12/2019 at 03:28

    Najgori trener i selektor od postojanja Makedonije!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *