Balkan-Handball.com

Gen-sek HRS-a, Damir Poljak: "Intenzivno radimo na regionalnoj ligi"

 "Gala veče" srpskog rukometa u Nišu, pratila je i delegacija Hrvatskog rukometnog Saveza na čelu sa Generalnim sekretarom, Damirom Poljakom. Prvi operativac hrvatskog rukometa, punih 13 godina, bio je veoma interesantan sagovornik u intervju u kome su saznali nešto više o planovima HRS-a, kao i razmišljanjima o formiranju regionalne lige…

Damir Poljak HRS na pressuU Nišu ste, pratite vašu juniorsku reprezentaciju i imate priliku da vidite kako Rukometni savez Srbije obeležava 60 godina postojanja, ono što Vas čeka u "Areni" drugog decembra, kada Hrvatskoj gostuje reprezentacija sveta. Kako Vam se čini?

– Čini se svečano, kao što jeste. Proslavlja se 60 godina Saveza, što i mi uskoro slavimo, i drago nam je da smo mogli sa svojom juniorskom selekcijom upriličiti ovaj događaj i razmeniti iskustva, kako na terenu, tako i van njega.

Kakav je motiv raditi u hrvatskom rukometu posle besprekorno organizovanog Svetskog prvenstva u januaru? Šta sada okuplja ljude i novac, i kakvi su dalji planovi?

– Možda ćemo zvučati megalomanski, ali smo se već kandidovali za Evropsko prvenstvo sa Mađarskom 2014. godine. Smatramo da je infrastruktura koja je napravljena za Svetsko prvenstvo, dovoljan motiv i razlog da dobijemo još jedno takmičenje, kao što je EP. Mislim da smo iskustvom i sposobnostima, kao i uz saradnju sa kolegama iz Mađarske, u stanju da napravimo još jedan rukometni spektakl. To je za sve nas izazov, zbog toga što mislimo, da na ovim prostorima, a pod tim smatram i EURO 2012 u Srbiji, za koji sam siguran da će biti dobro organizovan, treba da pokažemo, kako se prave takmičenja na kojima će biti zadovoljni svi. Od igrača do publike, pa onda na kraju VIP-ovaca, a ne obrnuto.

Da li mislite da je realno da posle Makedonije i Hrvatske, pa Srbije, Balkan dobije još jedno veliko takmičenje?

– Pa, isto tako kao što je realno da Skandinavija dobija svako malo, velika takmičenja. Zašto ne bi bilo realno, ako možemo da napravimo spektakl i podignemo nivo organizacije na još viši nivo? Cilj je napraviti prekrasan ugođaj za publiku, a zbog nje se rukomet i igra. Mislim da će tako biti i u Srbiji. Zašto ne, ajmo da im pokažemo kako se organizuju takmičenja na ovim prostorima, jer smo mi bili njihovi učitelji, a ne oni naši.

Izgradilo se puno hala za potrebe Svetskog prvenstva, a od dugo najavljivanog "Rukometnog doma" u Zagrebu, ostalo je mrtvo slovo na papiru. Čak je i selektor Červar u intervjuu za naš sajt rekao da je "dočekao da i u Skoplju ima rukometnu halu, što nije mogao dobiti u Zagrebu kao svetski i olimpijski šampion".

– To je istina i naša nepreboljena činjenica da nismo u sklopu ovako velikog takmičenja uspeli dobiti svoj rukometni dom. Zato postoje objektivni razlozi. Nastupila je recesija. Napravili smo šest potpuno novih, prelepih dvorana. Imamo čvrsta obećanja, kako državnih, tako i lokalnih vlasti, da će taj Dom biti napravljen, ali moramo biti strpljivi.

Pored ulaganja u infrastrukturu, Hrvatska beleži odlične rezultate u mlađim kategorijama. Samo je trener juniora, Canjuga, u poslednjih par godina, doneo nekoliko medalja sa nekoliko različitih generacija. Dobro se radi sa klincima…

– Mi smo se opredelili da stvaramo igrače. Na kraju, to je i naša sudbina. Sve što u seniorskoj kategoriji postane igrač svetske klase, odlazi napolje. Moramo ulagati u mlade, jer nemamo sredstava da kupujemo strane igrače. Mislim da nam to nije ni potrebno. Strateško opredeljenje je rad sa mladima. Zato sve što možemo od viška sredstava, ulažemo u mlađe kategorije. Zato imamo organizovanu kadetsku ligu već 10 godina, kroz koje su prošli svi današnji reprezentativci. Mislim da to dovoljno govori.

Podatak koji je za komentar, jeste da Hrvatska i Srbija, uz full profesionalne ASOBAL i Bundes ligu, imaju najveći broj kluba u eliti. Pa, jel smo mi to najpametniji ili je to model da svi budu zadovoljni?

– Mi smo napravili strateški potez da proširimo Ligu iz razloga da u velikim centrima podstaknemo razvoj rukometa. Igranje u prvoj ligi, kod nas nosi određene beneficije i status kod lokalnih vlasti. Time smo hteli da podstaknemo i rad sa mladima. Možda to ubija takmičarski aspekt, ali i u manjoj ligi, dok je Zagreb ovoliko dominantan, njega ne bi bilo. Manja liga, ne bi kvalitativno bila puno bolja, a dobili smo da svi veliki centri imaju ligaše. Uz to, nama svi juniorski reprezentativci igraju tu ligu, a to nam je najvažnije.

C.O Zagreb je dominantan u Hrvatskoj, ali su mnogi mišljenja, da dok je takvog domaćeg prvenstva, on neće moći da se meri sa Kilom, HSV-om ili Siudad Realom u borbi za pehar Lige šampiona. Kada pričamo sa ljudima iz sveta rukometa, svi imaju pozitivan stav o regionalnoj ligi, ali niko ništa ne radi po tom pitanju. Generalni sekretari su prave ličnosti da povuku tu priču…

– To je istina. Zagrebu sigurno da fali jakih utakmica u domaćem prvenstvu. Pokušao sam da obrazložim, šta je naša sudbina. Veliki broj igrača odlazi i napušta naše prvenstvo, i sa tim je nemoguće, boriti se. Što se tiče regionalne lige, radimo intenzivno na tome. I danas smo razgovarali sa kolegama iz RSS-a, konkretno sa Generalnim sekretarom. Razmenili smo informacije koje posedujemo i mišljenja. Mislim da smo veoma blizu da se ta Liga pokrene, ali ne bismo izletali sa informacijama, dok još neke stvari ne uredimo. Nadam se da ćete veoma brzo čuti da je Regionalna liga na pomolu.

Od početka rada našeg sajta, zagovornici smo takve lige, o čemu svedoči i ime portala, kao i stalno podsticanje rukometne javnosti da razmišlja u tom pravcu…

– Treba učiti od drugih i pokušati da se unapredi svoj sport. To su uradili košarkaši. U ženskom rukometu se ona pokušava igrati, ali naravno da nije toliko atraktivna, kao što bi to bila muška regionalna liga. Ipak, kažem, pričekajte još malo, mislim da će biti dobrih vesti.

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *