INTERVJU – KIRIL LAZAROV: Nema predaje, radim 24/7, od Alkaloida će profitirati MKD rukomet - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje INTERVJU – KIRIL LAZAROV: Nema predaje, radim 24/7, od Alkaloida će profitirati MKD rukomet

INTERVJU – KIRIL LAZAROV: Nema predaje, radim 24/7, od Alkaloida će profitirati MKD rukomet

zika.bogdanovic
0 komentar

Turbulentna, interesantna, sa puno up and down momenata, prva prava trenerska godina je iza Kirila Lazarova. Najveće rukometno ime Makedonije i jedan od najboljih desnih bekova u evropskom rukometu svih vremena, zasukao je rukave povratkom iz Nanta u Skoplje vodeći na dva fronta reprezentaciju svoje zemlje i Alkaloid, projekat koji bi trebalo da bude okosnica povratka nacionalnog tima na nivo na kome je bio u vreme kada je Lazarov bio kapiten.

Sudeći izokola, na tom putu je makedonsku rukometnu legendu sačekalo puno očekivanih, ali i iznenađujućih situacija i reakcija pojedinih faktora u tamošnjem rukometu. Kako je video sezonu, veliki uspeh sa klubom osvajanje vicešampionske titule u ulozi debitanta i rezultatske uspone i padove na klupi reprezentacije, Lazarov je izneo u razgovoru za Balkan-Handball.com.

Završili ste sezonu spektakularnom pobedom nad Vardarom koja je donela drugo mesto, plasman u SEHA i mesto u EHF Ligi Evrope. Kakav ste put prešli od kako ste okupili ekipu prošlog jula do danas?

  • Nadmašili smo sva naša očekivanja sa Alkaloidom već u prvoj godini. Cilj je bio da klub polako raste sa našim MKD igračima, a da se izborimo za plasman u Evropu ako se ukaže šansa, s obzirom na veliku konkurenciju i kvalitetne klubove sa dobrim budžetima i dosta stranaca kakvih ima u domaćoj ligi sada. Završili smo drugi sa direktnim plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope i SEHA. Najiskrenije, malo smo zatečeni ovakvom situacijom i razmišljamo intenzivno kako dalje jer nas već za par meseci čekaju nastupi na tri fronta. Sezona se tek završila, a već sam u mislima šta i kako za narednu znajući šta znači igranje u Evropi. Vremena za slavlje nije ni bilo.

Kakva je ocena plej-ofa? Titula je stigla u Bitolj posle 18 godina, a tome ste kumovali i vi zaustavljanjem Vardara…

Po meni, Vardar je imao najbolju ekipu sa najiskusnijim igračima koji su puno toga prošli u svojim karijerama. Nije lako bilo igrati celu sezonu sa mladim Makedoncima protiv ekipa sa kvalitetnim strancima, a u Vardaru i Tikvešu ih je bilo po petorica, a Pelisteru i Ohridu po 11. Pokazali smo da, ukoliko se kvalitetno radi, rezultat može doći, pa makar i sa mladićima bez iskustva. Plej-of je bio pun tenzija i kvaliteta. Dvorane su bile ispunjene. Kada su mi govorili da je MKD prvenstvo teško za igrati s obzirom na sve okolnosti, nisam verovao, ali sam se sada uverio svojim očima. Napravili smo veliku uslugu Pelisteru jer smo pobedom nad Vardarom praktično omogućili njima da dođu do šampionskog pehara. Teško je bilo očekivati da će Pelister savladati Vardar sa osam golova nakon -7 u Skoplju. Dva puta smo bili u egalu sa Pelisterom, u 59. minutu smo imali i napad za pobedu u “Autokomandi”, ali nismo uspeli. Pošteno smo se borili sa svima do kraja.

Kakav je bio kvalitet rukometa?

  • Specifičan, za moj ukus prespor sa dugim napadima koji nekada traju i dva minuta. O tome moramo svi zajedno voditi računa jer ćemo imati velikih problema u Evropi, a naši klubovi žele tamo da budu. Moramo pratiti trendove i ubrzati igru. Na tome moramo insistirati, ali i doprinositi svi.

Kako si zadovoljan celim projektom koji nije samo prva ekipa već i mlađe kategorije, infrastrukturni iskorak u „Autokomandi“. Da li sve ide kako si zamislio i gde vidiš ovaj tim za 2-3 godine?

  • Najkraće, naš cilj i strategija je formiranje domaćih igrača od čega će profitirati makedonska reprezentacija. Nismo formirali drugi tim (Multi Essence) da bi se hvalili da imamo dva kluba, naprotiv. Formiran je da omogućimo što veću šansu našim mladim momcima. Taj klub je zamišljen kao verzija centra za formaciju kakvi postoje u Francuskoj ili skandinavskim sistemima. Svakom kvalitetnom MKD igraču koji prepozna važnost i kvalitet ovog projekta, vrata su otvorena. Imamo dva kluba u Super ligi, a sledeće sezone ćemo imati čak 6 selekcija od pionira do omladinaca koji će se boriti za sam vrh. Deca idu na međunarodne turnire gde igraju sa svojim vršnjacima. Ove godine smo postali i kadetski prvaci MKD. Stvorila se jedna pozitivna familijarna atmosfera u celom klubu i na tome ćemo insistirati uz želju da bude još bolje u budućnosti. Ne žuri nam se nigde, idemo korako po korak, znamo šta želimo i gde hoćemo da budemo. Bio sam u najvećim klubovima u Evropi i moram pohvaliti naš klub s obzirom da postoji tek dve godine.

„Autokomanda“, nekada dom Metalurga, zasijala je u punom sjajnu kao Alkaloidova kuća…

– Klub je uložio dosta novca i to je za svaku pohvalu. U toj hali ne trenira samo Alkaloid, nego i sve reprezentativne selekcije, a termine dobijaju i ostali timovi da odigraju svoje utakmice. Skoplje i Makedonija su dobili modernu dvoranu koja će pomoći razvoju sporta i naše omladine.

Često si umeo da budeš „grub“ na tajm-autima. Da li je to stil koji si izabrao ili to ide iz temperamenta?

– Adaptiram se svakoj situaciji. To je umetnost ovog posla. Procenio sam da imam takvu ekipu koja se treba probuditi da bi dala maksimum. Čitavu situaciju kroz sav pritisak koji su momci imali na leđima tokom sezone morali smo na neki način vaditi jakim temperamentom. I stručni štab, i igrači, morali su da budu budni u svakom trenutku jer pravo na grešku nismo imali. Mlade igrače treba motivisati na razne načine, a neke stvari moraju da nauče baš u ovim godinama. Uči se odgovornost u donošenju bitnih odluka na terenu i van terena. Ako nam se država ljulja kada je u pitanju identitet, generacije koje dolaze moraju imati svoj identitet i boriti se za njega. Znam da jesam nekada ‘grub’ u određenim momentima koje javnost odmah zloupotrebi, ali i znam da se izvinim svakome. Moji igrači su me dobro upoznali tokom ovih godinu dana i funkcionišemo odlično.

Izborili ste plasman u SEHA ligu i grupnu fazu Ligu Evrope, a to će vam olakšati planiranje i selekciju za narednu sezonu. Da li će Alkaloid ostati MKD projekat ili ipak viši nivo takmičenja zahteva kvalitetna inostrana pojačanja?

  • Strance bismo uzeli samo na pozicijama na kojima procenimo da nemamo adekvatno domaće rešenje shodno potrebama kluba koje su narasle s obzirom da ćemo igrati EHF Ligu Evrope i SEHA ligu.

STRANCI IGRAJU BEZ PRITISKA, A MAKEDONSKA DECA?

Da li si očekivao da će tim sastavljen isključivo od mladih makedonskih igrača, koji bi trebalo da budu okosnica reprezentacije u budućnosti, biti često na meti kritika od određenog dela javnosti?

  • Zaslužuju sve čestitke za ono što su prošli i prebacili preko leđa. Dosta su bili osporavani, igrali su pod velikim pritiskom, bili su pod lupom u svakom momentu, ali verujem da ih je to dodatno ojačalo. Iskreno ne mogu da verujem da svojoj deci, Makedoncima, ne dajemo puno podršku i ne prepoznajemo značaj ovakvog jednog projekta, a da klubove u kojima stranci apsolutno vode glavnu reč i ne spominjemo!? Pritisak javnosti je totalno kontra usmeren prema makedonskoj budućnosti. Bio sam stranac 22 godine i vrlo dobro znam da sam svoj kvalitet morao da dokazujem svakog narednog dana, svake naredne utakmice, svake sezone. Kod nas je sve obrnuto. Neverovatno…

Imao si razne opcije posle karijere, izabrao si da se vratiš kući i staviš ozbiljan teret na leđa…

  • Zadovoljan sam, iako nije uopste lako raditi s obzirom na to da smo novi na sceni i pravimo probleme najboljima na terenu. Dobra konkurencija će stvoriti još veći kvalitet, a iz toga može samo da profitira i makedonski sport, konkretno, rukomet. Iskreno, ne mogu da objasnim ovaj problem. Gledam, slušam, čitam i ćutim, radim svoj posao. Borimo se za identitet svoje države kroz sport. Pravimo se da smo najveći Makedonci na svetu, a s druge strane silno kritikujemo makedonski projekat!? Kao klub ne možemo ništa da uradimo protiv toga. Ono što je bitno jeste da ne gubimo glavu i radimo svoj posao najbolje što znamo.

Kada u Bitolju posle samo 5-6 minuta utakmice krenu povici „RFM mafija“ zbog nezadovoljstva suđenjem, a transparenti se odnose na favorizovanje igrača Alkaloida u reprezentaciji, kako to doživljavaš kao neko ko je bio deo i tog Pelistera, a nosio MKD rukomet više od 20 godina do najvećih uspeha? Da li je to na neki način i očekivano s obzirom da se Alkaloid niotkuda pojavio u rivalstvu Vardara i Pelistera?

– To su dva kluba institucije u makedonskom sportu. Normalno je da ima rivalstva i biće ga još više, međutim, način na koji se ono pravi mi se uopšte ne dopada. Ovako će samo gubiti makedonski rukomet i sport uopšte. Dan pre derbija Vardara i Pelistera imali smo slikanje i rukovanje predsednika klubova, a već sutradan rat i na terenu, i na tribinama. Sa svih strana se stavlja akcenat da je puno Alkaloidovih igrača u reprezentaciji, a u prvoj postavi na SP 2023 u Poljskoj nije bio ni jedan iz našeg kluba (Manaskov, Talevski, Kuzmanovski, Jagurinovski, Georgievski, Mitrevski i Peševski). Kada uradite pravu analizu, ovo dobijete kao istinu, ali očigledno da nekome nije drago kako se stvari razvijaju. Zato sve kritike idu ka Federaciji i Alkaloidu.

NEMAM VREMENA DA VODIM POLITIKU, RADIM PO CEO DAN…

U medijskom smislu posle lošeg SP 2023 „palilo“ se po tebi iz svih oružja. Izabrao si da ćutiš, da ne odgovaraš na kritike nekih bliskih saigrača koje se graniče sa uvredama, slučaj sa Manaskovom i razne druge situacije koje su remetile atmosferu. Zašto?

– Tu se nema šta puno objašnjavati. Vidi se sve iz aviona, neko izaziva probleme na način koji je skoro pa reketaški. Puno sam pomagao raznim ljudima u životu. Činio sam dobro, ali kada nekoga navikneš na tako nešto njemu ambicije samo još više rastu. Nisam iznenađen, jer me je život naučio puno toga i uči još uvek. Neću se nikome dokazivati. Dajem maksimum svaki dan i radim 24/7. Provodim u dvorani ceo dan. Kući odlazim samo da ručam i da prespavam. Nemam vremena da vodim politiku. Nemam loše namere i radim svoj posao najbolje što znam. Volim izazove i neću se nikada predati. Nudim kvalitet i iskustvo. Prošao sam puno toga u karijeri, od najboljih klubova i najboljih trenera, a Makedoniju nisam ostavio nikada. Igrao sam za nju i sa 42 godine, samo da bi opstala na velikoj sceni s obzirom na smenu generacija. To neko poštuje, neko zaboravi brzo, ali i kada zaboravi, trebalo bi ga podsetiti. Da sam ostao negde u Evropi imao bih mira, ovde imam daleko više problema, ali neću se predati. Završiću ono što sam započeo kvalitetno i na najbolji mogući način. Zahvaljujem se ljudima koji prepoznaju posvećenost i koji nam daju podršku. Jedina nacionalna selekcija koja je još uvek na velikoj sceni je rukometna. Za to smo se izborili, nema ni košarke, ni odbojke, ni fudbala. Treba staviti malo prst na čelo…

Reprezentacija je u najtežoj mogućoj grupi na EP 2024 sa Nemačkom, Francuskom i Švajcarskom. Teško je očekivati nešto spektakularno u rezultatskom pogledu. Da li to može da demotiviše i tebe i igrače?

– Verujem u to da možemo biti kvalitetni. Dobili smo najbolje reprezentacije iz svakog šešira, ali neću plakati. Spremićemo se najbolje što možemo. Cilj je izgraditi reprezentaciju za naredne dve decenije i na dobrom smo putu. Bio sam u kratkom šoku posle žreba kada sam video s kim igramo, ali kako prolazi vreme sve racionalnije razmišljam o onome šta možemo da dobijemo od ovog EP. Biće to veliko iskustvo za našu mladu reprezentaciju. Statistika kaže da smo bili najmlađa reprezentacija u kvalifikacijama za EP i to je nešto što nam daje nadu da ćemo stvoriti dobar proizvod za makedonski rukomet u budućnosti.

Očekivao se pad nacionalnog tima posle odlaska vaše generacije. Da li si lično očekivao više u selektorskom mandatu i gde vidiš način da napredujete?

Naš pad traje od 2019. godine i Svetskog prvenstva u Nemačkoj gde smo shvatili da su nam glavni igrači „ostarili“ nesposobni da prate ritam velikih takmičenja. Tri godine zaredom nismo prolazili grupu. Preuzeo sam reprezentaciju 2022. godine i počeo sa podmlađivanjem. To je proces i mora se biti strpljiv. Nama je 95% reprezentacije iz domaćeg prvenstva u kome je Pelister šampion sa 11 stranaca. Imamo Kuzmanovskog i Mitrevskog koji nemaju glavne uloge u svojim klubovima. Mislim da sam sa ovim sve rekao. Ostaje nam da budemo strpljivi i da se trudimo da budemo konkurentni, a u ovom trenutku su reprezentacije poput Norveške, Francuske, Nemačke, Holandije, puno kvalitetnije od nas. To je svima jasno.

Kako Makedoniji koja voli rukomet objasniti da nema igrače koji će je držati u igri sa „prvim ešalonom“ svetskog rukometa i kakvu poruku želiš da pošalješ rukometnoj javnosti i običnim ljudima?

– Uhvatio sam se teškog posla i svestan sam toga. U jednoj prilici sam rekao „ako hoćemo rezultat potrebno je naturalizovati 2-3 igrača i dobićemo ga“, a druga opcija je strpljenje, vreme i rad. Odaberite šta želite, ja ću prihvatiti bilo koju opciju. Ima dosta ljudi koji shvataju ovaj problem, međutim, ima i nestrpljivih koji hoće pobede odmah. Ono što moram da poručim svima je da treba raditi kvalitetno na dnevnom nivou u svim klubovima. Treba dati šansu domaćim igračima da se bore za titulu u našoj ligi. Potrebno je raditi kvalitetno sa mlađim kategorijama. Sve ovo što sam nabrojao je servis A reprezentacije. Za sve ovo potrebno je vreme kako bi opstali na sceni, a u budućnosti napravili i nešto više – jasan je Lazarov na kraju razgovora za Balkan-Handball.com.

FOTO: Filip Viranovski, RK Alkaloid, IHF

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball