ISKRENO ZA BH - KIRIL LAZAROV: Červar proizvodi, drugi kupuju! - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje ISKRENO ZA BH – KIRIL LAZAROV: Červar proizvodi, drugi kupuju!

ISKRENO ZA BH – KIRIL LAZAROV: Červar proizvodi, drugi kupuju!

zika.bogdanovic
0 komentar

Makedonski rukometni kralj Kiril Lazarov, ponovo je prethodnih dana dospeo u žižu javnosti odlukom da karijeru od leta nastavi u Francuskoj. Čovek – sinonim za makedonski rukomet, dečkić iz Svetog Nikole proneo je slavu našeg sporta od Bitolja, Zagreba, Vesprema, Siudad Reala, Madrida, Barselone, a nastavlja u zemlji koja nezadrživo gazi ka tituli najveće i najbolje u našem rukometnom univerzumu.

Zašto se 36-godišnji desni bek, najbolji na planeti već tri godine zaredom u izboru Handball-Planet.com, odlučio za Nant, šta je presudilo, da li je francuski vicešampion i poslednja igračka stanica za jednog od najboljih strelaca svih vremena, da li je opcija bila i povratak u Skoplje, kako vidi rezultat Makedonije na SP 2017 u Francuskoj, status Line Červara na klupi nacionalnog tima i budućnost makedonskog rukometa – o svemu tome Kire je govorio u ekskluzivnom intervjuu za Balkan-Handball.com.

Svi su negde potajno očekivali da se vratiš kući posle 17 godina pečalbe i da poslednji deo karijere odigraš pred domaćom publikom. Odluka je pala na Nant i Francusku. Zašto?

  • Bilo je dosta interesantnih opcija. Proveo sam dosta neprospavanih noći da donesem odluku. Barsa je bila u igri do poslednjeg trenutka. Odlučili su da osveže i podmlade tim, nešto kao što su Nemci napravili u Poljskoj i došli do zlata. Nant je pokazao da ima velike ambicije u budućnosti. To je tim koji ide prema vrhu, korak po korak. Ove sezone su dobili Pariz sa sedam razlike, a to uopšte nije jednostavno. Ne možeš PSŽ dobiti bez ozbiljnog kvaliteta. Imaju ambiciju i strategiju da budu još jači. Bili su jako konkretni i koncizni u pregovorima što mi se jako svidelo. Ostavili su na mene dojam da me stvarno hoće. Pričao sam sa Entreriosom, sa kojim sam igrao u Siudad Realu, koji je pomoćni trener u Nantu. Cenim ga jako kao čoveka. Ostavio je pozitivan utisak o klubu i načinu funkcionisanja, ali i o planovima koje imaju. Škof mi je takođe rekao samo reči hvale za Nant, gde je branio jedno vreme…

DOSADILE SU MI PRAZNE DVORANE – ADRENALIN MI JE POTREBAN

Šta Nant može, u sportskom smislu, da ponudi čoveku-sportisti koji je poslednjih 15 godina sa svojim klubovima imao jedan cilj-  da osvoji Ligu šampiona?

  • Želeo sam da se oprobam u jačoj ligi kao što je Francuska. Željan sam punih dvorana, neizvesnih utakmica, da svako svakoga može da pobedi. Malo mi je dosadio ASOBAL, sedam godina ga igram, prazne dvorane, slab kvalitet. Osećam da mi fali motivacija što se toga tiče. Čekamo da dođe Ligu šampiona da bi odigrali ozbiljnu utakmicu. Fali mi taj takmičarski adrenalin, koji drži igrača u pravoj formi i životu. To ću imati u Francuskoj, pa makar i da nisi u formi, kada vidiš punu dvoranu, odmah je drugačije. Odmah živneš, proradi neki inat u tebi da možeš i moraš – kaže Lazarov i dodaje:
  • Još jedna bitna stvar koja je uticala na moju odluku jeste da bih voleo da igram u zemlji svetskih šampiona Francuza. Oprobao sam se u dosta različitih škola i država u karijeri (Mađarska, Hrvatska, Španija). Voleo bih da prođem kroz sve bitne rukometne škole, jer mi to iskustvo može samo koristiti ako posle karijere odlučim da ostanem u sportu. Francuska je pojam za rukomet u poslednjoj deceniji. Znatiželjan sam da vidim kako to funkcioniše. Biću i bogatiji za još jedan strani jezik, a to sa parama ne možes kupiti…

METALURG USKORO NA STARIM STAZAMA USPEHA

Puno se nagađalo, a da li je uopšte postojala realna opcija za dolazak u Skoplje – Vardar ili Metalurg?

  • Ako kažem da volim Makedoniju, slagao bih. Obožavam je! Vardar se odlučio za Kristopansa i Makedu. Imaju svoji koncept i ne odustaju od toga. Metalurg je krenuo novim putem nakon svega što mu se desilo pre par godina. Jako pozitivno izgledaju, treba ih podržati i dati im vremena. Makedonski koncept sa domaćim igračima koji polako ulaze i kucaju na vrata reprezentacije. Nije lako raditi sa mladima i odgajati ih. Svaka čast Červaru za strpljenje. Vidim ih uskoro na starim pobedničkim stazama.

Lazarov, pa Chema, ovih dana svi putevi vode u Francusku. Da li misliš da Francuzi mogu preoteti status najbolje lige na svetu bazirano na ovom velikom uzletu organizacijom Svetskog prvenstva?

  • Francuzi se približavaju i jako su blizu Nemcima. Po pričama i mom iskustvu sa Francuzima, vidi se da su jako organizovani, precizni sa čvrstim, jasnim ugovorima i pravilima igre. Što više ovakvih liga rukomet bi približili fudbalu i košarci, a realno smo jako daleko od njih.

 NE ZNAM DA LI JE KRAJ 2019.

 Na kraju ugovora sa Francuzima imaćeš 39 godina. Pitanje koje se nameće – da li je Nant poslednja stanica u karijeri Kirila Lazarova?

  • Rano je dati precizan odgovor. Živim dan za dan. Ne mogu ništa da predvidim.

MKD IMA SVETLU BUDUĆNOST

Kakvo je bilo iskustvo sa SP 2017 sa distance od mesec dana? Gde je MK repka sada, posle osvajanja 15. mesta na prvom velikom takmičenju u novom ciklusu, a gde će biti za dve-tri godine?

  • Nisam tip koji se zadovoljava malim stvarima. Čak sa često puta i svestan da preterujem i da nisam realan. Mesec dana kasnije, kada se vratim, mogu reći da je utisak pozitivan, ako se sve uzme u obzir. Započeo je novi olimpijski ciklus. Makedonija je krenula u podmlađivanje potpomognuta iskusnim igračima. Naš selektor zna dobro šta radi i šta hoće. Dobro je da je Červar prošao puno toga u svojoj karijeri, pa ga ne mogu poljuljati naš mentalitet i zlobni komentari nakon jedne loše utakmice. Imamo glavu i rep, i treba biti miran i strpljiv. Rezultat će doći, i ne samo rezultat, nego zagarantovana budućnost za sledeću deceniju i po. Ovaj projekat samo treba pozdraviti. Niko nije bio čuo za Talevskog, Kuzmanovskog, Nelovskog, Krstevskog, Drogiškog, Velkovskog, Tomovskog, a spominjem samo bekove i golmane, jer krila i pivotmena imamo za izvoz (smeh). Sve su to mladi momci koji će prerasti u dobre ili vrhunske igrače, što opet i od njih zavisi. Makedonija ima jaku rukometnu budućnost. Sve njih je Lino pronašao, strpljivo radio sa njima i dalje radi. Ovo su argumenti da razmišljam pozitivno o budućnosti našeg rukometa.

NISMO SVESNI KO JE LINO ČERVAR

Pitanje svih pitanja ovih nedelja u regionu je status Line Červara. Da li ste pričali na tu temu i koja je poruka za selektora?

  • Lina obožavaju u Makedoniji, ali ima i onih koji ga mrze. Sredine nema. Moje lično mišljenje je da nismo svesni koga imamo, a osvestićemo se kada ga budemo ili ukoliko ga izgubimo. Opet se vraćamo na istu temu – proizvodnja igrača! Lino je do sada puno napravio, a ukoliko mu se omogući da nastavi i podrži, napraviće još više. On je veliki vizionar, pun ideja, jako inovativan i strpljiv u realizaciji zadataka koje postavi. Iskreno se nadam da će Červar ostati da produžimo put koji smo zajedno započeli. Lino jeste zahtevan, ali ga treba podržati i ispratiti. Na kraju, on bi bio najnesrećniji od svih da ne uspe u onome što je zacrtao – kaže Lazarov i dodaje važnost rada na MKD konceptu:
  • MKD koncept je bitna stvar za klubove, i ne samo u rukometu, već i u drugim sportovima. Setimo se primera Kometala. Imali smo osvajačice EHF Lige šampiona, gde su sada? Zašto se ugasio klub? Zato što je bilo 14 strankinja od 16 igračica. Ne samo što se ugasio klub, već je ženski rukomet potonuo. Gotovo da nemamo ligu, niti reprezentaciju već godinama. Ko je dobio, a ko izgubio u ovom slucaju? Makedonija je najviše izgubila od svih. Nema je na ženskoj rukometnoj mapi. Situacija je takva da ne poželiš da si u koži našeg predsednika Mukaetova, koji se grčevito bori da obnovi bazu ženskog rukometa

ULAŽEMO U BUDUĆNOST

Treće kampersko leto u Ohridu se sprema. Kako si zadovoljan projektom kojo nosi tvoje ime „Kamp Kiril Lazarov“ i šta nas ćeka za par meseci?

  • Veoma sam zadovoljan onim što smo pokrenuli i stvorili moji saradnici i ja pre tri godine. Rastemo iz godinu uz godinu, nakupili smo i iskustva, i sve smo bolji i organizovaniji. Pripremili smo malo drugačiji koncept za naredno leto. Pripreme su u punom toku, za njih su zaduženi Goran Gorgonovski i njegova agencija KMG. Interesovanje je veliko. Kako stvari stoje mislim da ćemo broj učesnika popuniti vrlo brzo. Makedonija voli rukomet, a mi ulažemo u decu koja su naša budućnost. Eh, da je u moje vreme bilo kampova, ko zna kakav bi igrac bio – završava u šaljivom tonu Kiril Lazarov priču za Balkan-Handball.com.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball