Balkan-Handball.com

Miloš Kostadinović: Rumuni rastu iz godine u godinu

Osvajač srebrne medalje sa repreznetacijom Srbije na Evropskom prvenstvu 2012, Miloš Kostadinović, posle dobre sezone u ĆSM Bukureštu prešao je u najtrofejniji rumunski klub, Steauu. 28-godišnje desno krilo već treću sezonu rukometni hleb zarađuje u ovoj zemlji, a sudeći po njegovim impresijama, ničeg neobičnog nema u tome što sve više igrača sa ovih prostora kreće na Karpate, u ligu koja je svake godine sve kvalitetnija.

  • Posle dve godine u ĆSM Bukureštu gde sam imao podršku puno igrača sa naših prostora, sada smo samo Ivan Dimitrijević i ja, ali se sasvim fino uklapamo u kolektiv. Trenera dobro poznajem jer mi je u prvoj sezoni u ĆSM-u bio pomoćni trener. Mogu reći da sam njime jako zadovoljan –počinje razgovor Miloš Kostadinović i dodaje:
  • Steaua je najveće ime u Rumuniji, i to sam odmah shvatio, čim sam potpisao. Vojska stoji iza kluba, oseća se ta disciplina.

Steaua je najtrofejniji klub sa 28 titula, ali je poslednji put domaći šampionat osvojen 2008. godine. Da li se govori o tome?

  •  Potajno se svi nadaju da će uskoro i ta titula. Trenutno je konkurencija naročito jaka, mi se iz prikrajka nadamo da ćemo napraviti dobar rezultat. Ipak, primarni cilj je da se izbori Evropa. Ako se ukaže prilika za nešto više od toga, pokušaćemo da je iskoristimo.

Već treća sezona u Rumuniji…

  •  Zadovoljan sam, rumunski klubovi rastu. Dosta stranaca dolazi, najviše sa ovih prostora, a ima i Francuza, Španaca… sve su veća ulaganja, sve je veći kvalitet lige. Ako uporedim, ova sezona će biti najjača od kada sam ja ovde.

Rukomet ima dobar tretman u Rumuniji…

  • Sponzor lige je Digi sport, koji prenosi 80 % svih utakmica domaćeg prvenstva. Ima četiri kanala, i na svim se konstantno prenose utakmice. Ne verujem da to postoji u još nekoj evropskoj ligi. Što se publike tiče, sitaucija je slična kao u Srbiji – u malim sredinama su hale pune, dok je u Bukureštu tako samo kada su jake utakmice, tada dolaze i fudbalski navijači, prave lepu atmosferu. U manjim mestima su tribine krcate. Šteta što se ugasio Baia Mare, tamo je bio sjajan ambijent. Nažalost, svake godine se bar po jedan klub gasi zbog finansijskih problema, ali su mahom svi naši igrači zadovoljni.

Ko je glavni favorit za titulu naredne sezone?

  • Ne znam šta bih rekao, ove godine će biti jako jako zanimljivo. Jedna od najinteresantnijih u Evropi. Dinamo brani titulu, dodatno se pojačao. Krićtou se vratio kao reprezentativac i verovatno najveće ime rumunskog rukometa u ovom trenutku. ĆSM je doveo puno stranaca, ne znam kako će se oni uklopiti. Dinamo, Konstanca i ĆSM su javno istakli kandidaturu za titulu, rekvaši da samo prvo mesto zadovoljava njihove ambicije. Kalaraši je doveo Časlava Dinčića za trenera, takođe ulažu puno. Tu je i Steaua, nama je cilj da budemo među četiri, međutim, u Rumuniji svako svakoga može da pobedi. Recimo, Steaua je prošle godine završila šesta, izgubila je od Temišvara na jednu loptu. Dobila je ĆSM oba puta u ligi, a izgubila u finalu kupa. Tako da, ne postoji ekipa koja može da završi regularni deo bez poraza. U plej ofu su sve serije neizvesne, nema ubedljivih eliminacija.
  • Sistem takmičenja u plej-ofu je jako zanimljiv, sličan košarkaškom. Kreće se od četvrtfinala, svakakva iznenađenja su moguća. Na primer, Odorohei dve godine za redom igra jako dobro ligaški deo, a onda dve godine za redom gube odmah u plej-ofu,. od ekipe Turde koja je bila osma. Jako neobično i interesantno. ĆSM i Dinamo su bili dominantni prošle godine, ali su morali da prođu kroz velike muka da dođu do finala plej-ofa. U svakom slučaju liga raste, ulaže se mnogo u rukomet, i uopšte u sport.
  • Prijatno sam bio iznenađen i prve godine, a vremenom sam bio sve zadovoljniji. Bukurešt je prelep grad, sličan Beogradu, super je za život jednog sportiste, a ima ih puno u prestonici. U svakom klubu, u svakom sportu, mora da ima barem jedan sa naših prostora, a obično ih je više – zaključuje srpsko desno krilo.

Foto: Filip Viranovski, gol.mk

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *