Norveške sudije, Kjersti Arntsen i Ida Cecilie Gullaksen: "Nadamo se da nećemo imati neprospavane noći" - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Norveške sudije, Kjersti Arntsen i Ida Cecilie Gullaksen: "Nadamo se da nećemo imati neprospavane noći"

Norveške sudije, Kjersti Arntsen i Ida Cecilie Gullaksen: "Nadamo se da nećemo imati neprospavane noći"

0 komentar

 Uporedo sa Europskim prvenstvom donosimo vam zanimljiv intervju sa norveškim parom sutkinja. Kjersti Arntsen (30) od jeseni 2006.sudi 1.žensku norvešku ligu, EHF sutkinja je od marta 2008., a IHF sutkinja od decembra 2009. Ida Cecilie Gullaksen (32) počela je 2003.suditi 1.norvešku ligu, EHF sutkinja je od novembra 2003., a IHF sutkinja od decembra 2009. Kao djevojčice od 7 godina su počele igrati rukomet, Kjersti je igrala do 19-te, a Ida do 22-ge godine.

Otkada sudite zajedno, koliko dobro se poznajete?

Radimo zajedno sad već malo više od 3 godine. Počele smo u 2007. Svakodnevno upoznajemo nove strane jedna drugoj, a posebno tijekom prvenstava kad provodimo puno vremena zajedno.

Koje ste najvažnije međunarodne utakmice sudile, je li ovo Europsko prvenstvo vrhunac vaše sudačke karijere?

EP je definitivno vrhunac karijere za rukometnog sudca i to nam je bio jedan od najvećih ciljeva tijekom protekle 3 godine. Tako da je sjajno što smo nominirane za sutkinje. Može se reći da je svaka utakmica važna i da ti daje neki vid novog i drugačijeg iskustva, ali naša bronca  na Svjetskom prvenstvu za ženske juniorke je bila jako važna. Također su važne bile i polufinalne utakmice Challenge cupa prošle sezone i utakmice Lige prvakinja ove sezone u Koprivnici i Estelli.

Sudite i utakmice muške lige – kakva je razlika i gdje vam je teže?

Baš rado sudimo i muške utakmice u Norveškoj i uživamo u tome. Puno drugačije iskustvo i možemo se i moramo prilagođavati tome na različite načine, što je izazov koji ispunjava i motivira da uvijek izvučeš nešto novo iz sebe. I, da budemo iskreni,  muški su puno pošteniji (fair play) nego žene. Toleriraju nam i opraštaju ako učinimo nenamjerne pogreške, dok nas žene hladno osuđuju. Naravno muškarci puno dinamičnije i brže igraju, ali to je nešto na što se možeš brzo naviknuti.

Kako se nosite sa pritiscima sa „klupa“, kako izgraditi dobar odnos sa igračima i trenerima na terenu?

Pritisak s klupe je nešto sa čime kao sudac jednostavno moraš naučiti živjeti. Makar iz vlastitog iskustva mislimo da sudac uvijek svoj posao obavlja bolje ako se može nesmetano fokusirati na igru, a ne na trenere čitavo vrijeme. Smatramo da i treneri i igrači zaslužuju objašnjenja sudačkih odluka, ali nema se vremena za diskusiju o tome za vrijeme utakmice. A ako nam se igrači i treneri obraćaju sa poštovanjem, puno nam je jednostavnije dati poštene odgovore. Mi kao suci radimo greške i većinom smo ih u stanju priznati, ali je pritom važno da treneri to također znaju i poštuju. Ako ne puno je teže ostvariti kvalitetnu komunikaciju. Ako još dobiješ koji osmjeh ili znak zahvalnosti rukom, to može imati velik doprinos za atmosferu na terenu i za samu kvalitetu našeg posla.

Jeste li nekad napravile nenamjernu grešku zbog koje poslije niste mogli spavati?

Radile smo mnoge greške i radit ćemo ih i u budućnosti. Nadamo se da nećemo imati neprospavane noći. Obje razmišljamo o utakmicama koje smo sudile i uvijek postoje situacije u kojima bi presudile drugačije kad bi se ponovile. Ali to je način na koji učimo i usavršavamo se, to je dio iskustva.

Kako ocjenjujete kvalitetu norveške ženske lige, sa kojom biste je nacionalnom ligom možda mogli usporediti i koliko višegodišnja neusporediva premoć Larvika oduzima uzbuđenje i neizvjesnost u norveškom ženskom rukometu?

Larvik je daleko najjača ekipa u Norveškoj, zatim imate Tertnes i Byasen. Imamo mnogo mladih igračica u ligi, tako da kvaliteta igre može varirati, ali generalno je jako dobra. Smatram da je danska liga daleko najbolja.

Koliko se u Norveškoj može živjeti od rukometa, a kolika je nužnost imati još neki dodatni posao ili zanimanje?

Nekoliko igrača i igračica u Norveškoj živi od rukometa, ali zaista samo nekoliko. I kao igrač, a posebno kao sudac, moraš imati posao ili bilo kakav drugi prihod.

Stalno slušamo o pripremama klubova i reprezentacija za velike utakmice ili natjecanja – kako se vi suci pripremate za velika natjecanja? Imate li neke posebne pripreme?

Ove jeseni smo imale mnogo kvalitetnih nacionalnih i internacionalnih utakmica i na klupskoj i na reprezentativnoj razini. Moramo se pripremati i fizički i psihički.

Poznajete li neke od sudaca ili sutkinja sa prostora bivše Jugoslavije, stignete li se družiti na seminarima ili velikim natjecanjima?

Imale smo prilike upoznati samo nekolicinu sudaca iz bivše Jugoslavije. Sljedeće ljeto planiramo na jedrenje uz hrvatsku obalu sa Helenom (Crnojević) i Emmom (Kostecki Radić), hrvatskim sutkinjama. Također smo prošle 3 seminara i 2 prvenstva sa Ivanom i Aleksom iz Srbije. Marko i Dalibor iz Hrvatske su također dobri prijatelji. Tako da može se reći da imamo dobrih prijatelja iz bivše Jugoslavije i da uvijek provodimo krasno vrijeme s njima! Nismo samo kolege suci, već smo dobri prijatelji i to je odlično!

Na ovom Europskom prvenstvu dosta je ženskih sudačkih parova (5), mislite li da bi ih trebalo biti još?

Nadamo se da će ih biti i više u budućnosti. Jako je važno imati ženske sutkinje, kao i igračice, trenerice, delegatkinje… Vidimo da je broj mladih žena koje se žele baviti rukometom u porastu i veoma je važno da EHF potiče nacionalne federacije da ih educiraju.

Ulaznice su za naše pojmove dosta skupe, kako se bude išlo ka završnim dvobojima bit će i skuplje – za norveški standard možda nije tako?

Postoji čitava debata oko toga u Norveškoj. Mi nemamo nikakvo mišljenje o tome.

Norveška je po mišljenju svih glavni favorit za zlato, tko su još kandidati za medalju?

Ima zaista mnogo kvalitetnih ekipa na ovom natjecanju, nadamo se mn
ogim napetim i neizvjesnim utakmicama.

 Što kažete za podmlađivanje reprezentacije, za uvođenje zlatnih juniorki (Nora Moerk, Stine Bredal Oftedal, Mari Molid)? Sa spiska su otpale gotovo sigurne sudionice Sulland i Kristiansen – koliko je odabir trenera Hergeirssona rizik, a koliko nužnost? Smije li se uopće ove nove, mlade cure, koje su svoju snagu superiorno pokazale ljetos u J.Koreji , njihov pobjednički mentalitet i glad za medaljama i novim uspjesima ostaviti na dugom čekanju?

Imamo povjerenja da je Thorir izabrao igračice za koje smatra da zaslužuju biti u reprezentaciji i sigurne smo da ima jasan plan i strategiju. Imamo mnogo sjajnih igračica u Norveškoj, tako da će uvijek biti nekih razočarenja izborom. To je tako.

Koji su igrači po vašem ukusu, igrom i karakterom?

Igrači dobrog raspoloženja, energije, koji se bore na pozitivan način, igraju sa smiješkom, imaju drugačiju tehniku pucanja, prave “finte”… Igrači koji komuniciraju na jednostavan način. Volimo utakmice s mnogo gledatelja, dobrom atmosferom, neizvjesne utakmice, fair play timove…

Što mislite o zahtjevima Heidi Loeke za višestrukim povećanjem primanja baš sad uoči Europskog prvenstva– koliko njeni zahtjevi mogu utjecati na atmosferu (raspoloženje) u Larviku, a možda i u reprezentaciji, sad kad su ciljevi i u Ligi prvakinja i na Europskom prvenstvu vrlo visoki?

Heidi je krasna osoba i odlična igračica, osim toga nemamo nikakvog komentara na pregovore između nje i Larvika.

I, još na kraju, kakvi su vaši ciljevi i ambicije u rukometu, što biste još voljele postići?

Naravno, sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu i na Olimpijadi su dva najveća cilja za nas i radit ćemo marljivo i teško da ih dostignemo.

Najljepša hvala na ovom razgovoru!

Da suđenje nije tako bezazleno zanimanje primjer su nam upravo ove dvije sutkinje, koje su prošle i neka vrlo bolna i neugodna iskustva. Primjerice, Ida Gullaksen je prije 2 godine u Crnoj Gori na jednoj utakmici u Pljevljima slomila čeljust, dok je Kjersti Arntsen ove jeseni u utakmici muške lige u jednom sudaru doživjela klasičan knockdown. Možda da ne evociraju ružna sjećanja, nisu nam htjele govoriti o tome, a mi im samo možemo poželjeti da na ovom EP ružnih iskustava ne bude i da svoj posao obave na opće zadovoljstvo.

 

Sanja Sekulic

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball