Balkan-Handball.com

Povratnik među "Orlove", Ivan Nikčević: "Vreme za naplatu dugova Skandinavcima"

Mnogi se i danas pitaju, kako bi se završilo Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj za Srbiju, da je do kraja "Orlove" sa levog krila predvodio, Ivan Nikčević (28)? Bivši igrač Crvene zvezde, već dugo godina u Španiji, gde nosi dres Reyno de Navare, bivšeg Portlanda, posle teške povrede Ahilove tetive na drugom meču prve faze SP-a sa Danskom, vratio se u život posle šest meseci, onako kako najbolje zna, golovima. Dočekala ga je i reprezentacija pred veoma zanimljivu EHF nedelju.

 Ivane, zdravo. Povratak u reprezentaciju, dobar vikend iza tebe, sedam golova u pobedi nad Valjadolidom i reklo bi se, pravi uvod u narednih sedam dana, koji će biti veoma zanimljivi u dresu "Orlova"?

– Da, pa dobro je. Nisam bio dugo odsutan iz reprezentacije. I kada sam bio povređen, bio sam prisutan, tu sa momcima, odradio jedan deo oporavka sa njima, tako da se ne osećam mnogo udaljenim. Tu sam, igram ponovo za reprezentaciju, što mi mnogo znači.

Dosta se toga promenilo od Svetskog prvenstva. Došao je novi selektor, a sa njim i neke više ambicije?

– Sa selektorom, došli su i neki novi igrači, ali je većina ekipe, tu, duže. Imamo utakmicu sa Francuskom, koja će biti praznik za sve nas, kao i gledaoce, i jedva čekamo da izađemo pred pun "Čair".  Protiv olimpijskog šampiona izlazimo bez nekog imperativa i moranja, ali o tome, koliko ćemo biti motivisani pred našim navijačima, ne moramo ni da pričamo. Jednostavno, čeka nas praznik rukometa. Posle toga, turnir u Mađarskoj će nam puno značiti, jer je to i poslednja šansa za proveru, budući da posle toga kreću pripreme za EP. Naredno okupljanje je u januaru.

Evropsko prvenstvo je svakako teže od SP-a. Čemu tamo da se nadamo…

– Grupa nam je jako zanimljiva i jako mi se sviđa. Duguju nam i Danci, i Islanđani. Od njih smo ispali u kvalifikacijama za EP u Norveškoj za jedan gol. Znamo svi pod kakvim okolnostima. Od Danaca poraz na Svetskom prvenstvu u zadnjem napadu, isto znamo pod kakvim okolnostima, tako da je vreme da naplaćujemo dugove. Jedva čekam da izađemo na teren sa Skandinavcima. Mislim da ćemo imati više razloga da se radujemo nego prošli put.

Uzburkala se javnost, više se očekuje. Mnogi pominju medalju i pre Srbije 2012. godine, kada će ona doći kao prirodna ambicija svakog domaćina?

– Za medalju treba da se poklopi niz mnogih stvari. Nije samo da imaš dobru ekipu, već da imaš i sreću, i zdravlje. Ako budemo sve odradili kako treba i bili svesni šta nam je cilj u svakom trenutku, mislim da možemo mnogo toga da napravimo. Neću pričati o medalji, jer je to nezahvalno i neozbiljno, tri meseca pre prvenstva. Sa nekim dobrim radom, možemo da napravimo dobar rezultat. Tu je selektor, predsednik Saveza, i oni određuju ciljeve. Na nama je da damo sve od sebe da ih ostvarimo.

 Reyno de Navara, bivši Portland, utanjio je ove godine sa rezultatima, a na pogled sa strane, i ambicijama u španskom rukometu? Ipak, dobili ste Valjadolid u poslednjem kolu, ekipu koja se bori za sam vrh, ovogodišnjeg učesnika Lige šampiona.

– Mislim da se stvorila pogrešna slika o trenutnoj situaciji u klubu. Reyno de Navara je samo promenjen naziv za Portland, a klub nema nikakvih finansijskih problema.  Ekipa se jeste promenila. Došlo je devet novih igrača, ali to nema veze sa krizom ili nečim. Jednostavno, želeli su da dovedu mlade igrače, koji će više da se bore i ostave drugačiji utisak na terenu od prethodnika. Bilo je igrača koji su velike zvezde, ali koji nisu imali motiva. Imali smo loš start, jer smo promenili oba golmana, doveli još sedam igrača, koji tek trebaju da se uklope i ovo je za njih velika promena. Kad se na to nadovežu povrede, onda je sve jasno. Imali smo tri kiksa u prvenstvu i to nam je teže palo, ali svi ih imaju. Barsa je izgubila bod od Leona kući. Ademar gubi bodove, ali niko ne govori da su oni u krizi. Kod nas sve ide svojim tokom. Rezultati na početku nisu kako smo očekivali, ali polako ide na bolje. Pritisak je veliki na tim mladim igračima, ali se polako opuštaju. Imamo tri teške povrede, Poljaka, koji je doveden na levom beku kao prva opcija, zatim Belaustegija na desnom, koji je operisao koleno. Ja sam sam na levom krilu i dalje, jer Urdiales još uvek nije oporavljen.

S obzirom na start, kakve su ambicije ekipe ove sezone?

– Ambicije su uvek najviše. Cilj nam je da budemo u četiri ekipe u Španiji i da doguramo do finala Kupa EHF. Svesni smo da imamo kvaliteta da osvojimo to takmičenje. Nije nam imperativ, ali je velika želja da donesemo evropski trofej u klub. Problema ima svuda, finansijskih pre svega, ali bi takav rezultat u Evropi pomogao klubu da nađe i bolje sponzore, nego što ih sada ima.

Povreda je definitivna prošlost, nema nekih posledica?

– Koja povreda (smeh)? Zahvalio sam se puno puta ljudima, koji su mi pomogli da se oporavim. Pre svega doktoru, koji me je stvarno "opravio". Posle šest meseci sam već bez problema igrao. Ne osećam se da sam imao bilo kakvu povredu, neku manu ili nedostatak. Sasvim normalno igram od početka prvenstva, 60 minuta svaku utakmicu. Povrede su sastavni deo sporta. Pre Svetskog prvenstva, nikada se u životu nisam ozbiljnije povredio, tako da život ide dalje, a ružno ostavljamo iza sebe…

ZIKA BOGDANOVIC

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *