Balkan-Handball.com

Profesor Vladimir Koprivica: Rukomet izuzetan za razvoj, mora da nađe svoju bazu u školama

Prvi modul nacionalnog seminara za sticanje zvanja master coach u organizaciji Rukometnog saveza Srbije biće održan od 22. do 26. decembra. Jedan od predavača biće i cenjeni profesor Dr Vladimir Koprivica, koji je dugi niz godina saradnik RSS u obrazovanju trenerskog kadra…

  • Meni je uvek čast da budem deo rukometnog Saveza pogotovo u segmentu gde mogu da pomognem, a to je školovanje kadrova. Godinama sarađujemo i nadam se da je ta saradnja obostrano dobra. Veoma sam zadovoljan, jer je svaka prilika da se družim sa rukometnim veličinama ili mladim ljudima koji se školuju, šansa da naučim nešto novo. Odrastao sam u rukometnom gradu kakav je Vrbas i rukomet je od malena bio u genima.

Rukomet kao igra, koliko je zahtevna i specifična u odnosu na neke druge?

  • Volim svaki oblik sporta, od fudbala do kuglanja. Svaki sport je specifičan, ima svoju težinu i zahteve. Ima zahteve za specifičnim profilom sportiste koji se bavi tim sportom. Nekada je u pitanju snaga, nekada preciznost, nekada nešto treće. Rukomet zahteva kompletnu fizičku sposobnost. Nema ni jedne fizičke sposobnosti koja nije zastupljena. Od gipkosti, eksplozivne snage, sprinta, promena pravca. To je izuzetno zahtevan sport. Neke stvari ograničava linija od šest metara, u nekim sportovima se duže trči, ali rukomet zahteva kompleksnu fizičku pripremu. Rukomet treba da bude zastupljen u mlađim kategorijama, izuzetan je za razvoj. Propaganda treba da bude veća, da bude što više školskih takmičenja. Sećam se u Vrbasu nije bilo mesta na tribinama tokom školskih prvenstava, to je bio prvorazredan događaj za sve. Za nas koji smo igrali, bili smo zvezde u školi. Taj duh nadmetanja u školama je potrebno vratiti, a to daje rezultat kada se krene dalje u klubove.
    Rukomet treba da potraži svoju bazu pre svega u školama.

U godini pandemije pitanje svih pitanja, s obzirom na probleme sa kalendarom takmičenja, jeste kako uloviti sportsku formu?

  • Sve završava u sportskoj formi, sve se radi u cilju da se bude u formi i to pred najvažnije takmičenje. S obzirom na bolest igrača, na otkazivanje treninga, na karantine, na igrače koji ispadnu iz svoje individualne forme, da su putovanja često otkazivana, da nema one stabilnosti koju imamo u normalno godini, skoro nemoguće je planirati. Mora se tražiti najbolja moguća varijanta, to je neprestano traganje. Pandemija je donela jednu drugu dimenziju neočekivanih rezultata. Možemo videti u bilo kom sportu da favoriti gube od atusajdera, da su neobične tabele za razliku od prethodnih sezona. Donelo je nešto interesantno svetu sporta. Svako zlo ima neko dobro. Videli smo hrvatske rukometašice ili pogledajte u fudbalu kako prolaze Barsa i Real, u košarci jedan Efes sada gubi ili Fenerbahče. Sve je apsolutno neizvesno i mnogo je teško trenerima. Oni će biti najveće žrtve svega ovoga, igrači i sportisti. Treneri će često dobijati otkaze i uzalud je pravdanje, onaj ko rukovodi klubom traži rezultat. To će se dešavati. Crna strana su povrede i proizilaze iz diskontinuiteta u treningu i takmičenju – rekao je Koprivica koji je posle višedecenijskog rada na beogradskom Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, sada u ulozi dekana Fakulteta za Sport Univerziteta Union „Nikola Tesla“.

izvor: rss.org.rs

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *