Balkan-Handball.com

Prvi čovek IHF Hasan Mustafa: Dolazi nam rukometna Kina

Predsednik Međunarodne rukometne Federacije (IHF), Hasan Mustafa, dao je interesantan intervju Handball-Planet.com, gde je govorio o novim pravilima, vremenskom ograničenju napada, lopti bez lepka koja bi trebala da postane rukometna svakodnevica od 2017. godina, najavio mogućnost ženskog SUper Globa u Kini, a osvrnuo se i na olimpijski turnir u Riju:

  • To je bio najbolji olimpijski turnir u istoriji, a znate da je rukomet član olimpijske porodice od Berlina 1936. godine kada se finale igralo pred 100.000 gledalaca. Imali smo uspeha po mnogo aspekata u Riju. Rukomet je bio drugi sport po broju prodatih karata iza fudbala. Nesreća je bila eliminacija Brazila u obe konkurencije pre polufinala, jer bi brojke bile mnogo veće. Vanevropske selekcije su pokazale kvalitet, to više nije kao nekada kada su igrali samo Evropljani. Imali smo dobar nivo suđenja na čemu puno radimo. Dobili smo pohvale od MOK. Ne zaboravite da je predsednik MOK Tomas Bah gledao finale rukometnog turnira po prvi put. Izabrao je rukomet ispred nekih drugih timskih sportova čija su finala bila u istom terminu. Njegov komentar je bio: „Ovo je odlično, imate navijače iz svih delova sveta, veoma je interesantan sport“.

Mustafa je zadovoljan novim pravilima koja su zaživela u Riju…

  • Prve impresije su da su promene na bolje, ali moramo da sačekamo, da dobijemo evaluaciju od sudija, trenera, igrača, organizatora, kako bismo izvukli zaključke.

Na pitanje o vremenskom ograničenju napada koje zagovaraju mnogi vrhunski treneri, Mustafa je decidiran:

  • Ne, to nije dobro. Ne želimo da kopiramo druge sportove. Sudije mogu da odluče da li je neki tim ozbiljan u napadu, ako ne, dignu ruku. Da ograničimo napad na 40,45 sekundi, bilo bi komplikovano i ne želimo da kopiramo druge. Svaka odluka treba da dođe od ljudi. Imamo kontrolu, superviziju, tokom velikih takmičenja sudijske komisije se stalno sastaju, razgovaraju o pravilima, greškama, situacijama. Moramo verovati ljudima. Sudije moraju da izgrade samopouzdanje, da budu jake i spremne da donose odluke. Želimo ličnosti.

IHF President Hassan Moustafa for HP: Handball will get super ball

Na konstataciju da rukomet više nije evropski sport, Mustafa je govorio o nekim novim snagama…

  • Ne zaboravite Angolu uz Brazil, Argentinu, Tunis, Katar, Egipat. Dolazi Alžir, imamo specijalne projekte u Kini i Kanadi. Imamo više od 10 zemlja gde rukomet nadolazi kao sport. IHF ima novac, trošimo ga da promoviše naš sport širom planete. Čak i u Evropi, imamo neke zemlje koje trebaju podršku. Prošle godine potrošili smo milion dolara na IHF Trophy u Bugarskoj gde smo pokrivali sve troškove učesnika. Radimo na Univerzitetima u Šangaju i Pekingu. Kina dolazi, videćete. Visoki igrači. Biće to dobro. Imamo 204 zemlje u IHF, neke od njih nemaju uslove, ali pomažemo.

“TOMASE, NE ZABORAVI PESAK”

Koliko je blizu rukomet na pesku porodici olimpijskih sportova 2024.godine?

  • Predsednik MOK Tomas Bah bio je moj gost u Kataru na SP kada sam ga za večerom pitao o rukometu na pesku. Nije znao puno, zato smo organizovali all star meč u Lozani. Bio je veoma zadovoljan. Čak i u Riju sam mu rekao: „Tomase, ne zaboravi pesak“. Rukomet na pesku biće deo OI mladih u Buenos Ajresu 2018. godine, pa ćemo diskutovati posle toga. Imamo šansu. MOK ne želi da povećava broj disciplina u sportovima, ali ovo je sport za sebe. Ako se to desi, zaboravite na glasine da bi rukomet mogao da pređe na zimske Olimpijske Igre. Nema šanse, naročito posle Rija.

Mnogo se priča i o novoj lopti bez lepka, koja bi trebala da zaživi 2017. godine. Ljudi iz Moltena su već krenuli sa testovima sa nekim ekipama u Kataru…

  • Da, razmenjujemo informacije. Treba im još tri do šest meseci da dođu do finalnog proizvoda. Onda će započeti svetsku turneju, testirati sa trenerima, igračima, golmanima, što je vrlo važno.

Igrači se plaše da bi odsustvo lepka moglo da smanji broj šuteva, jer neki „trikovi“ne bi bili izvodljivi…

  • Ne, ne. Napravićemo savršenu loptu. Sada, loptu morate da menjate zbog vlažnosti, to nećete morati sa novom loptom. Biće to super lopta – zaključio je Mustafa.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *