Balkan-Handball.com

Štefan Krečmar za Balkan-Handball.com: "Ova generacija Francuza je najveći tim svih vremena"

Idol mnogih klinaca, koji su devedesetih kretali sa rukometom, poznat po svom izgledu, pun tetovaža (trenutno 19) i pirsinga, nekada jedno od najboljih levih krila sveta, legenda Magdeburga i najpopularniji nemački rukometaš svih vremena, sada u ulozi komentatora DSF-a i otac dvoje dece, Štefan Krečmar (37), na veliku radost redakcije Balkan-Handball.com, bio je naš sagovornik u Beču, tokom završnog vikenda EURO 2010.

 Štefane, da li si zadovoljan svime viđenim na EURO 2010?

– Mislim da je organizacija veoma dobra. Austrija je bila dobar domaćin rukometu. Proveli smo super vreme u Insbruku, osim, ovog sportskog dela, za nas Nemce (smeh), ali što se tiče novinarskog dela, bilo je sve super.

Novinarstvo je nešto novo u tvom životu?

– Tako je, radim za DSF. Nemamo TV prava da emitujemo utakmice naše reprezentacije, ali zato prikazujemo sve ostale. Radimo neke intervjue, reportaže "iza scene", i takve stvari. Super je iskustvo za mene. Pre DSF-a, bio sam na ARD-u. Sada imamo ugovor sa Bundes ligom i prenosimo 100 utakmica ove godine. To je super stvar za rukomet i interesantno za mene.

Kakav će biti uticaj ovako lošeg rezultata Nemačke (10. mesto), na popularnost i uopšte, stanje u nemačkom rukometu?

– Verujem da je sada dovoljno loše, da se nešto promeni kod igrača. Kada osvojite peto mesto, onda igrači ne moraju da razmišljaju o sebi i svojoj igri, ne menja se ništa. Loš rezultat ih pokreće da misle o tome šta je bilo loše, a bilo je mnogo toga loše u ovom timu. Imamo težak period ispred nas. Možemo postati "world class" tim do 2012. godine, ali do tada, ima puno da se igra. Imamo veliku popularnost rukometa u Nemačkoj i ona ne zavisi samo od reprezentacije, već i od klubova. Promenila se od 2007, kada smo imali zlato na SP, i sva deca su htela da igraju rukomet. Sada je možda malo manja. Videćemo, kakve će reakcije biti posle najnovijeg rezultata.

Činjenica je da i pored najjače lige na svetu, velikog broja rukometaša, Nemačka nema igrača "TOP" klase?

– U pravu si, ali imamo puno potencijalnih. Ako uzmemo Mimija Kraus, Glandorfa, Paskal Hensa, golmane, oni igraju na veoma visokom nivou u Bundesligi, iz nedelje u nedelju. Ono što je problem, jeste da nemamo lidera, kao što je recimo, Ivano (Balić) ili Karabatić. Kod nas su svi na istom nivou, i to je problem. Niko ne govori "teške" reči, svi su mekani. Kada imate lidera, onda se oko njega stvara i struktura tima.

 Francuska je došla do novog zlata. Oni sigurno imaju velikog lidera, već godinama – Nikolu Karabatića?

– Francuzi imaju tri, četiri lidera. Pored Nikole, tu je Omejer na golu, koji nikada ne želi da izgubi. Tu je isto Narcis, pa braća Žil, koja imaju veoma jak personaliti. Ova generacija francuskih igrača je verovatno najveći tim svih vremena. Moramo ih poštovati. Ipak, pitanje je, šta dolazi iza njih? Kada siđu sa scene, sigurno će doći do pada rezultata. Francuska će imati problem, kao i mnogi ranije…

Kako ocenjuješ učinak balkanskih selekcija – Srbije, Slovenije i Hrvatske?

– Srbija je negativno iznenađenje. Izgubili su od Austrije, a to niko nije očekivao.

I ovako, nisi mnogo očekivao od Srbije. Po tvojoj prognozi objavljenoj u "Bildu", Srbija je trebalo da bude jedanaesta?

– Haha, iz svih zemalja su videli to u "Bildu". Dobio sam mnogo loših mejlova (smeh).

Jako hrabro od tebe, da poređaš ekipe od zlata do šesnaestog mesta…

– Jeste, ali evo – rekao sam da će Mađarska biti četrnaesta i pogodio. To je sada realnost. Jedino što sam gadno promašio je Nemačka, kojoj sam prognozirao treće mesto. Srbija takođe nema puno igrača na tom vrhunskom nivou. To je Momir Ilić, koji je bio loš na prvenstvu i nema ih više. Nisu na nivou od pre pet, šest godina. Slovenci su došli sa jednim starim timom, ali su igrali možda i najlepši rukomet ovde. Imaju igrače poput Zormana i Vugrineca, koji znaju da igraju rukomet, razumeju igru i bilo je lepo, gledati ih. Konačno, Hrvatska jedan od favorita EP sa Ivanom Balićem, koji se vratio u svoju formu. Nisam ga ovakvog video u poslednje, dve, tri godine.

Ti si sa Magdeburgom došao do pehara Lige šampiona. Šta se desilo, pa je klub slavne prošlosti upao u nacionalni prosek?

– Donosili su pogrešne odluke godinama. Da li su šansu nekim ljudima, koji nisu znali, niti imali ideju u rukometu. Takođe, problem je novac. Samo tri, četiri tima nemaju probleme, tako da ne možete da plaćate igrače, kao što ste mogli ranije, kada sam ja igrao u Magdeburgu. Sada ne mogu kupiti ni jednog superstara. Morate da radite skauting, da vidite ko je talentovan, da pogodite i da se nadate da će to doneti rezultat. U Magdeburgu više nije moguće trošiti puno novca…

Za kraj, ko će osvojiti Bundes ligu?

– Ne smem da kažem zvanično, jer sam u ulozi eksperta, koji daje šanse svakom timu. Nadam se, a za Bundesligu bi to bilo dobro, da to neće biti Kil.  Kada neko drugi osvaja, onda je interesantnije, nego kada jedna ekipa dominira. To je dobro za ligu. 

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *