Balkan-Handball.com

Tibor Ivanišević pred finiš sezone sa Skjernom: Titula bi bila lek za dušu

Kraj zime vreme je kada Tibor Ivanišević obično najviše voli da prodrma rukometne medije.Golman srpske reprezentacije iz redova danskog Skjerna, dve godine u nizu obeležio je spektakularnim partijama početak druge polusezone. Osam sedmeraca koje je zaustavio protiv ukrajinskog Motora iz Zaporožja za plasman u TOP 16 EHF Lige šampiona, brzo su osvojili rukometnu planetu, baš kako je to učinio i spektakularan nastup u finalu Kupa Danske prošle godine u isto vreme, kada je Ivanišević predvodio svoj tim do trofeja.

Na oproštaju od danskog rukometa, s obzirom da će od leta nastupati u nemačkom Veclaru,  28-godišnji čuvar mreže koji je karijeru gradio u Voždovcu i Crvenoj zvezdi, ima jednu želju – titulu sa Skjernom, kako bi „štiklirao“ sve pre odlaska u najbolju ligu u Evropi.

 • Igramo u svim takmičenjima maksimalno, ali je prioritet osvajanje domaće lige. Išli smo korak po korak ove sezone. Ovo što smo uradili sa drugim mestom u regularnom delu i plasman u TOP 16 EHF Lige šampiona je dosta realno.

Nekadašnji golman mađarske Orošhaze i Đinđoša, kao i banjalučkog Borca, ovako razmišlja o prvom duelu sa Vespremom u nedelju pred svojim navijačima, pred kojima ove sezone Skjern ima svih šest pobeda u Ligi šampiona sa impresivnom gol razlikom + 61. Najmanje je nastradao Motor sa +7…

 • Kada vidimo koga imamo za protivnika, nemamo neki strah. Probaćemo da odigramo na 100%, pogotovo kod kuće, gde smo ove godine redom pobeđivali. Rukomet je takav da može svako svakoga da pobedi. Znamo kakav je Vesprem, ko je favorit, i baš zbog toga nas ne opterećuju ova dva meča. Imamo veoma dobru ekipu i pružićemo dobar otpor.

OPORAVAK, TAKTIKA, UTAKMICA, PA PONOVO

Nema vremena za neku ozbiljniju pripremu. Sistem rada diktira ubitačan raspored…

 • Promenio se princip rada u odnosu na prošlu sezonu kada nismo igrali Evropu. Ove godine nismo imali ni jedan duži trening period. Priprema nam se svodi na trening oporavka, jedan taktički, video i utakmicu. Odigrali smo masu utakmica, više ne znam ni broja. Kada reprezentativci dodaju svoje utakmice preko zime, to je impozantan broj. Fizička potrošnja je ogromna, ne može više od ovoga. Dosta je i putovanja. Ne može drugačije da se koncipira trening, a da ostanemo sveži i spremni za ono što nas čeka. Igrali smo u sredu važan meč kod kuće, nismo do sada ni razmišljali o Mađarima.

Danska liga je dosta izjednačena…

 • Ovde niko nema prevelikog respekta ni za koga. Približno je Bundesligi, jer nema tu prevelikih favorita. Ovde svi igraju 100%, takav su narod. Fali im bezobrazluka i naše drčnosti. Čiste su glave, ako padneš, povuče te ostatak ekipe, jer uvek žele da odigraju 100%. Ne možeš u toj situaciji da kalkulišeš i da imaš problem sa motivacijom.

Da li upravo tog „bezobrazluka i drčnosti“ fali da neki danski klub napravi veći iskorak u Evropi? Četvrtfinale se čeka godinama…

 • Ovo je sve realno, s obzirom na budžet. Budžet je dobar za danske uslove, ali u poređenju sa ekipama iz TOP 16, znatno je manji. Tu nije problem mentalitet. Organizaciono su klubovi odlično postavljeni u Danskoj, ali u današnje vreme budžet određuje limite. Ovo je negde realno.

„MI VOLIMO DA TRČIMO“

Ljubomir Vranješ potencira da Vesprem ima problema sa trčanjem. Da li u tome leži šansa…

 • Znam kako mi igramo, volimo da trčimo, da ide brza lopta i da dajemo lake golove. Tako imamo više snage za odbranu. Protiv Vesprema će teško ići. Trčaćemo, to nije sporno, tako smo fizički koncipirana ekipa, da nam to ide od ruke. Trudimo se da pojurimo za svakom loptom. Verovatno će oni raditi na tome da spreče te naše prednosti. Nema skrivanja, svi sve znaju, ništa se ne prepušta slučaju na ovom nivou.

Egert, Sondergard, Mirhol, pun Skjern ozbiljnih faca, olimpijskih šampiona, najboljih na svetu na svojim pozicijama. Ko je vođa?

 • Ovde nema, ja sam stariji, ti mlađi, on je olimpijski šampion, najbolji na svetu. U Skjernu su svi jednaki. Od prvog dana su se svi postavili kao da smo na jednakom nivou. Tako se međusobno poštuju, tako se gradi atmosfera. Svako ima pravo da kaže šta misli i da učestvuje u svemu. Nema omalovažavanja. Kada imamo takvu situaciju, onda na terenu jednom jedan povuče, drugi put neko drugi, a prihvatanje krivice je kolektivno.

Da li je roster spreman za nedelju?

 • Svi smo, u principu, zdravi. Jedino Egert ima problem, za koji ne znamo koje je prirode. Nastupa, šutira penale, ali ne može da trči. Dosta dugo vuče tu zadnju ložu-butinu. Zaleči se, pa se povredi pod naporom. Ne znam kako će. Verujem da će biti spreman za nedelju, ali biće pod znakom pitanja do samog starta.

EUFORIJA „PREVIŠE ZA MOJ UKUS“

Kako se živi posle sedam penala protiv Motora? Čitava Evropa se poklonila…

 • Bila je neverovatna euforija. Da je izostala, ne bi to tako shvatio i gledao na to na taj način. Rekao bih, super sam odbranio, daj da se spremam za narednu utakmicu. Drago mi je naravno zbog reakcije javnosti, ali malo je previše za moj ukus (smeh). Lepo je, lep je osećaj, kada si golman i napraviš tako nešto.

Koliko si sedmeraca odbranio od te utakmice?

 • Od tada još jedno 7-8. Svaku utakmicu je bio makar jedan.

S obzirom da si potpisao za nemački Veclar, minutaža ti se drastično smanjila ove sezone. To nekako dođe kao signal za klub, da bi trebalo da razmišlja o budućnosti…

 • Prvi deo sezone nisam ništa branio. Sada sam dobio šansu i iskoristio je. Dobro, svestan sam toga, to je klubu signal. Gledam sa pozitivne strane. Imam jednog od najperspektivnijih domaćih golmana pored sebe, imam razumevanja za to. Nadam se da ću se oprostiti sa titulom. To bi mi bio lek za dušu…

Forma nije upitna…

 • Samo je važno da se radi, da se trenira jako, pa kada dođe, dođe. Trenirao sam sve vreme. Rukomet nije samo danas i juče, već i ono što sledi, nadam se narednih 12,13 godina. Spremam se za ono što dolazi, Bundesligu, a pre toga, voleo bih da uzmem titulu, da kažem da sam osvojio sve u Danskoj i da mogu dalje…

OD LETA SVE ISTO „PUTA DVA“

Veclar…

 • Pratim, na vezi smo, igraju dobro, izborili su F4 Kupa, sve je pod kontrolom.

Naslednik Volfa, pa Burića…

 • Da ne ureknemo, idem na vruću poziciju, svestan sam toga. Idem kao i do sada. Rad, vera, strpljenje, doći će. Možda odmah, možda kasnije. Idemo dan po dan, trening po trening. Svestan sam šanse i motivisan. O Bundesligi sam sanjao kada sam krenuo da igram rukomet. Došao sam dotle. Da bih napravio novi iskorak, sve što sam radio do sada, moram da radim puta dva – jasan je Tibor Ivanišević.

FOTO: Skjern Handbold

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *