TONI ČOLINA, ŠAMPION BIH: Titulu nismo smeli ni da pominjemo! - Balkan-Handball.com
Naslovna BalkanBosna i Hercegovina TONI ČOLINA, ŠAMPION BIH: Titulu nismo smeli ni da pominjemo!

TONI ČOLINA, ŠAMPION BIH: Titulu nismo smeli ni da pominjemo!

Marko Marjanović
0 komentar

Godinu dana nakon što je Borac prekinuo dvosezonsku dominaciju Izviđača, klub iz Ljubuškog se vratio na tron, osvojio osmu titulu, a treću u poslednje četiri takmičarske godine. Međutim, takav ishod Premijer lige 2020/2021, malo je ko mogao pretpostaviti.

Mladi tim „Skauta“ nije bio u konkurenciji za vrh tabele početkom 2020, kada se u klub, ali na mesto šefa stručnog štaba, vratio talentovani trener Toni Čolina. Tridesetčetvorogodišnji stručnjak je već tada počeo sa pripremom ekipe za naredni šampionat, i sa golobradim momcima napravio veliki uspeh u jakoj konkurenciji ambiocioznih timova. 

Na početku razgovora za Balkan-Handball.com, Toni Čolina se osvrnuo na put HRK Izviđača do šampionskog prestola u Bosni i Hercegovini.

Preuzeo si ekipu u januaru 2020. godine, kada je Izviđač bio tek peti na tabeli. Malo ko je mogao pretpostaviti da će se 16. meseci kasnije u Ljubuškom slaviti nova titula…

-Najpre, fizički smo mnogo napredovali zahvaljujući Adisu Jakiću, ali smo u isto vreme puno radili na tehnici, individualno i taktički. Ipak, važnije od svega je to što smo verovali da ovi igrači mogu izneti sezonu. Svakome smo dali na važnosti, odredili uloge koje nismo kategorizovali na bitne i manje bitne. Ojačali smo individue da bi imali jak kolektiv – zvuči jednostavnije nego što jeste u praksi.

-Cilj uprave na početku sezone je da budemo negde u sredini tabele, ako je moguće na petom mestu, to je u nekoj projekciji bio limit. Glavni prioritet je bio dati priliku i slobodu mladim igračima, kako bi izgradili samopouzdanje kroz mečeve u Premijer igi. Titulu nismo smeli spominjati jer bi nam to nabacilo teret kroz čitavu sezonu, međutim, iskreno, ne mogu reći da nismo verovali u nju, kako rukometaši tako i stručni štab.

SPARTANSKI TRENINZI – „PRIPREME ZA PRIPREME“

Rad sa tolikim brojem mladih igrača je veliki izazov, a time je i osvajanje naslova još veći uspeh…

-Shodno uslovima koje imamo, rad u klubu je organizovan sa prioritetom da naši igrači maksimalno napreduju u svakom rukometnom segmentu. Kao što rekoh,  za fitnes je zadužen trener Adis Jakić, bivši atletičar i stručnjak koji je implementirao individualni pristup prehrani i suplementaciji svakog igrača uz spartanske treninge, tri puta dnevno u teretani, kao i na stadionu. Ni korona nas nije omela da radimo kako smo zamislili. Treniralo se 11 puta nedeljno u periodu od 20. marta do 30. juna prošle godine, koristili smo razne platforme za vreme izolacije. Eto, to nam je poslužilo kao „priprema za pripreme“, pred sezonu na izmaku, a sa njima smo krenuli 20. jula. Tako je zapravo početak letnjih priprema bio blaža verzija onoga što smo radili prethodno, za vreme izolacije. 

-Time smo ostavili puno više prostora za individualni rad i taktiku, uz kombinaciju sa dva treninga snage nedeljno. Tokom sezone, u ritmu igranja mečeva od subote do subote, trenirali smo osam ill devet puta nedeljno, a pravi odnos bio je jednom individualno, dva puta snaga i pet puta taktika. Trudili smo se istinski da se posvetimo individualnom pristupu mladim igračima u kolektivu, kako bi pospešili njihov napredak.

Sa mnogim od tih momaka si već radio u mlađim kategorijama Izviđača, od 2011. do 2017. godine…

-Sa nekima sam radio tri ili četiri godine u omladinskom pogonu, sa nekima dve godine, a neki su mi bili na pozajmici u Konjuhu kad sam bio trener tamo, tako da sam sa 90 posto ekipe bio upoznat. Nekima sam čak bio i prvi rukometni trener. 

GOLMANI ĆE BITI „BIG DEAL“

Koliko tu ima potencijala za ozbiljne rukometne karijere?

-Vreme će pokazati, verujem da će, kroz uloge koje dobijaju u utakmicama, rasti i njihov kvalitet do reprezentativnog nivoa, i nivoa Lige šampiona. Sama selekcija igrača ide u tom smeru, kod nas nema popunjavanja mesta zbog rezultata. Stvarno mislim da svako od naših igrača može igrati u svakom evropskom kolektivu, neki čak i odmah, a neki kroz godinu ili dve. Golman Grbavac je potpisao za Kuenku, gde će zameniti reprezentativca Argenitne koji ide u Barselonu. To dovoljno govori o potencijalu. I desni bek Jozinović ide u Španiju, njegova destinacija je Ademar Leon.

-Golmani će sigurno biti „Big deal“, uz rad, predanost i ljubav prema igri trenera golmana Milana Tolića. Antropometrija naših čuvara mreže nagoveštava da Mandić, Grbavac i Herceg kreću putem Alilovića, Šege i Ereša. 

Da li će se i koliko ekipa menjati na leto, šta se očekuje od naredne sezone?

P-a eto, pomenuo sam dva igrača za koja znamo da odlaze. Očekujemo da će klub stati iza ovog rezultata i da će iduća godina doneti Evropu u Ljubuški nakon osam godina. Uz ovaj rad i ovakvu atmosferu u klubu, ne ostaje nam ništa drugo nego da nastavimo brusiti ove talente na još veću razinu, jer smo svi zajedno to zaslužili. 

Kakav je kvalitet Lige BiH u odnosu na neke prethodne godine?

 
 
 
-Josip Šarac, David Manić, Matej Hrstić… To su sve momci koji su mladi izašli iz naše škole, u kojoj su izgradili rukometni identitet. Svako je poseban na svoj način. Vreme je pokazalo da ih Ljubuški nije samo iz ljubavi svuda spominjao i na sva usta hvalio. Josip nam ide u Gepingen, David u Melsungen, Mateja takođe čeka veliki transfer. Zajedno smo stvarali ozbiljan evropski kvalitet u tim momcima, nije tu samo lokalna ljubav po sredi. Šarac ide u Gepingen, gde je već igrao naš Josip Perić, tako da znam dosta o klubu. 
 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball