Balkan-Handball.com

ZA NEVEROVATI: Nemačka i Poljska ponavljaju istoriju

Kako se istorija poigrala sa Nemačkom i Poljskom? 2005, ženska reprezentacija Nemačke izgubila je baraž za Svetsko prvenstvo od Poljske, dobila „vajld kard“ od IHF-a, a potom je žreb odlučio da se ove dve selekcije nađu u istoj grupi, i ne samo to – Nemačka i Poljska igrale su već u prvom kolu u Sankt Peterburgu. Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo koje je organizovao samo jedan grad
.
Skoro deceniju kasnije, muška reprezentacija Nemačka sastaće se sa Poljskom u prvom meču Grupe D Svetskog šampionata u Dohi, prvom za muškarce koje organizuje samo jedan grad. U baražu za ovo takmičenje, Poljska je eliminasala Nemačku, ali su „Panceri“ dobili specijalnu pozivnicu Svetske Rukometne Federacije.

Da stvar bude zanimljivija, Nemice su 2005. deklasirale Poljakinje sa 33:21.

Iako se na terenu nisu izborili za učešće na 24. planetarnoj smotri, ovaj „vajld kard“ prekida agoniju nemačkog nacionalnog tima, koji je propustio Olimpijske igre 2012. i Evropsko prvenstvo 2014. Izostanak sa trećeg velikog takmičenja za tako kratko vreme, bio bi nokaut za nemački (čitajte, svetski) rukomet. Nemačka je Amazonija rukometnog sveta, najveći nacionalni savez. Tamošnji pad interesovanja za ovaj sport, koji bi nesumnjivo usledio da su Nemci ostali kući, imao bi kobne posledice po rukomet na globalnom nivou. Zato je odluka IHF-a, za koju se govori da je unapred pripremljena u slučaju da Nemačka ne prođe baraž, puka neminovnost (prim.aut.).
Naravno, usled svega navedenog, neizbežno je bilo da se Nemci nađu u poslednjem, šestom šeširu. Pored Poljske, žreb ima je za protivnike dodelio evropske i svetske vicešampione – Dansku, rekordera po broju svetskih titula – Rusiju, Pan – američkog šampiona – Argentinu i Saudijsku Arabiju, koje je zauzela mesto Bahraina.

One Comment

  1. Pingback: Crtice iz Dohe, dan drugi | Balkan Handball

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *