Klod Onesta: Svaka titula je priča za sebe - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaKATAR 2015 Klod Onesta: Svaka titula je priča za sebe

Klod Onesta: Svaka titula je priča za sebe

Marko Marjanović
0 komentar

„He did it again“. Klod Onesta se još jednom masnim slovima upisao u rukometnu istoriju. Od 2001, kada je preuzeo francusku reprezentaciju, osvojio je tri titule prvaka sveta (2009, 2011, 2015), tri titule prvaka Evrope (2006, 2010, 2014) i dve olimpijske titule (2008, 2012).
Čovek koji je, dakle, sa „Ekspertima“ osvojio osam titula za devet godina, govorio je o tajnama uspeha i predstojećim ciljevima francuskog nacionalnog tima.
Kakvi su utisci posle osvajanja nove zatne medalje?
– Veoma se ponosim ovim uspehom. Finale je bio jako teško, iako smo izvrsno odigrali utakmicu.
Da li vas je iznenadio nastup Katara?
– Ne!. Nemoguće je eliminisati timove kao što su Pojska i Nemačka ako nemate kvaitet. Imaju odlične igrače i odličnog trenera. Vrlo je teško igrati protiv njih, verujem da će na narednim takmičenjima potvrditi kvalitet.
Možete li uporediti ovu svetsku krunu sa onima iz 2009. I 2011?
– Ne može se to uporediti, svaka titula je priča za sebe, druga avantura. Ona iz 2009. Je za mene posebna, jer mi je prva. Ali igrači su ti koji su najzaslužniji za sve tri. Po osvajanju titule na EP u Danskoj prošle godine, želeli smo da potvrdimo kvalitet ovde u Kataru. Jako mi je drago da smo to uspeli.
Da li je iskustvo u osvajanju trofeja vaših igrača bilo presudno?
– Naš tim je još uvek mlad, još uvek je u procesu formiranja. Zbog toga sam još srećniji ovom titulom. Jer to znači da ćemo imati snažnu ekipu u budućnosti. Jako poštujem sve ove igrače, velika je moja sreća što sam njihov trener. Zaista smo dali sve od sebe.
U moru vrhunskih igrača u vašoj reprezentaciji, koji pojedinac je bio kjučni u Dohi?
– Rukomet je timski sport, i mi smo šampioni kao tim. Ne bi bio fer prema ostalima ako bih izdvojio jedno ili dva imena. Tim nisu samo igrači, već i treneri, tehničko osoblje, savez i svi okolo reprezentacije. Svi su oni osvojii titulu.
Sada ste osvajači Evropskog i Svetskog prvanstva, kao i Olimpjskih Igara. Može li Francuska da u Rio de Žaneiru osvoji treću olimpijsku krunu za redom?
– Tek smo postali prvaci sveta, sada ćemo malo da slavimo. Srećan sam što smo već sada overili plasman na OI, jer se možemo spremati za taj turnir bez bojazni od eventuanog ispadanja u kvalifikacijama. To je jako bitno. Rio je jako daleko, ali verujem da ćemo i ovoga puta biti u krugu najvećih favorita – zaključuje Klod Onesta.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball