Balkan-Handball.com

Slovenija rutinski slavila u balkanskom derbiju!

U okršaju balkanskih reprezentacija na startu drugog kruga Svetskog prvenstva u Egiptu, reprezentacija Slovenija je lako opravdala ulogu favorita protiv Makedonije i slavila 31:21 (13:9). čime je ostala u igri za plasman u četvrtfinale.

Otpor Makedonije trajao je 20. minuta, dok Urban Lesjak i slovenačka odbrana nisu dostigli adekvatnu „radnu temperaturu“. U periodu od 12 minuta tokom kojih nije primila gol, četvrta selekcija Evrope odvojila se do nedostižnih 15:9, i već u uvodnim trenucima drugog poluvremena rešila pitanje pobednika. 

Slovenija, koja sada ima četiri boda u novoformiranoj grupi, će u petak od 20.30 igrati protiv Švedske, dok Makedonija, koja je i dalje bez poena, od 15.30 ukrstiti koplja sa Rusijom.

SLOVENIJA-MAKEDONIJA 31:21 (13:9)

Slovenija: Lesjak 17 odbrana, Ferlin – Blagotinšek 1, Bombač, Cehte 4, Janc, Skube, Suholežnik 1, Gaber 1, Cingesar, Zarabec 4, Mačkovšek 5, Gajić 7, Henigman 2, Dolenec 5, Ovniček 1

Makedonija: Mitrevski 10 odbrana, Tomovski 6 odbrana – Dimitrioski 1, Kosteski, Krstevski, Kuzmanovski 3, Lazarov 5, Markovski, Miševski, Peševski 2, Popovski 1, Serafimov 2, Stoilov 1, Taleski 3, Tankoski 3, Velkovski

Makedonci su bolje počeli, vodili u sa 4:2, 5:3 i 6:4, zahvaljujući dobro organizovanom napadu i solidnoj, plitkoj 6-0 zoni, adaptiranoj na nisku bekovsku trojku Dolenec-Zarabec-Bombač uspevao da probije samo prvopomenuti, fenomenalnim promenama pravca kretanja. Sa dvojicom na crti, Lazarov i Kuzmanovski su dobro vodili makedonski napad, ali takvo stanje nije potrajalo.

Nije dugo trebalo Slovencima da preuzmu kontrolu. Preokret je odložila serija odbrana raspoloženog Mitrevskog,  međutim, kada se na drugoj strani razbranio Urban Lesjak, i kada je tim Ljube Vranješa „zategao“ odbranu, favorit je postavio stvari na svoje mesto.

Slovenci su poveli sa 7:6, a potom od 21. minuta pa sve do kraja prvog poluvremena nisu primili gol, pa su na odmor poneli lepu prednost. Na njoj najviše mogu zahvaliti Urbanu Lesjaku koji je upisao čak 11 odbrana, u odnosu na osam intervencija Mitrevskog na drugoj strani.

Kombinovao je Ljubomir Vranješ, koristio dužinu svoje klupe da razigra sve igrače, da odmori neke od nosilaca igre a da pritom ne izgubi u kvalitetu, pa su tako Cehte, Ovniček i Gajić imali važne role tokom utakmice.

Minut igre u nastavku je bio dovoljan Sloveniji da povede sa 15:9. Lazarov je povukao ručnu, ali samo na kratko. Usledila je nova serija 3:0 za 18:11, a kada je nedugo zatim Dolenec pogodio za 20:12, svima je postalo jasno da je pitanje pobednika rešeno, pa i Danilu Brestovcu koji je pružio priliku momcima koji se nisu naigrali u dosadašnjem toku turniru. Između ostalog, Serafimov i Tomovski zamenili su Lazarova i Mitrevskog, a sve to nakon što je Slovenija u prvih 10 minuta drugog poluvremena postigla čak osam golova – 21:12.

Briljantno je branio Tomovski od trenutka kada je stao među stative, skinuo je tri čista zicera za dva minuta i inicirao mini-seriju 3:0 za 21:15, ali je odbrana nastavila da ispada kao da ne postoji, pa je ubrzo na semaforu pisalo 24:16.

Do samog finiša, tim Danila Brestovca je odolevao dvocifrenoj razlici, ali je u samoj završnici ipak ostala na minus 10. 

 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *