Balkan-Handball.com

"Argentinski Balić", Dijego Simonet za BH: "Šanse protiv Srba 50%-50%"

Uobičajene liste favorita i ekipa koje mogu pobuditi veliku pažnju rukometne javnosti na velikim takmičenjima nalik ovom SP u Švedskoj obično ne sadrže ni jedno ime zemlje van Evrope. Nekada se tu priključe Egipat ili možda Tunis, a ponekad i selekcija Južne Koreje.

 Ovaj put, veliku pažnju celokupne svetske javnosti je privukla selekcija Argentine. SP su započeli tesnim, nalik ovom našem sinoćnjem, porazom od Poljske, a kasnije su, uz dve manje više „moguće“ pobede, uspeli da savladaju i domaćine slavne tradicije – Šveđane.

Iskoristili smo susret u hotelu u Malmeu da popričamo sa prvom zvezdom ekipe, Dijegom Simonetom. Kada smo ga zamolili za razgovor, bio je prilično iznenađen, očito je da je interesovanje sedme sile za njega nešto relativno neobično i novo. Kazao nam je da mu se to dešavalo samo u rodnoj Argentini.

Pred nama je jedan mladi igrač, dečačkog izgleda i ponašanja. I pored radosti zbog našeg interesovanja za njega, zamolio je da razgovor ne potraje dugo, kako bi mogao da se spremi za izlazak posle teškog meča protiv Danske i slobodnog dana koji je na programu takmičenja u Malmeu dok danas čitate ovaj tekst.

          Dijego, šta ste očekivali od ovog takmičenja?

          – Nadali smo se da ćemo proći u drugi krug. Znali smo da nas od ostvarenje tog cilja, pored očekivane pobede protiv Čilea, očekuju mečevi odluke protiv Slovačke i Koreje. Verovali smo da obe ekipe možemo da savladamo. Posle remija sa Korejom, usledio je tesan poraz od Poljske, a kao šlag na tortu je došla pobeda nad Švedskom.

          Kakav je bio osećaj posle pobede nad domaćinima?

          – Bilo je zaista neverovatno. Baš tako, nismo verovali da je to moguće. Radost posle meča je bila ogromna.

          Kako ste se pripremali za SP?

          – Imali smo pripreme u Torevijehi (mestu odakle je istoimeni klub u kome i nastupa Dijego, zajedno sa našim golmanom Pejanovićem, a u kome se pridružio starijem bratu koji za tim sa juga Španije igra već 5 godina), odigrali 2 pripremna meča protiv Brazila, a potom je usledio turnir u Bersiju.

Na naše zapažanje da je utisak velikog broja ljudi koji su pratili njihove utakmice da oni igraju opušteno i da zaista uživaju u rukometu, dobili smo potvrdan odgovor uz opasku da su oni mlada ekipa koja se dobro poznaje i koja još nije ostavila trag kakav svi oni očekuju da će ostaviti.

Argentinci bi se svakako našli u fokusu pažnje srpskih medija pred meč koji sledi u utorak, pa je normalno bilo da ga pitamo kakva očekivanja ima njegova ekipa od meča sa Srbijom.

           – Igraćemo hrabro i opušteno, znamo da možemo da pobedimo. Mi hoćemo tu pobedu. Izgubili smo od Poljske isto kao i Srbija, za jedan gol, protiv Danaca smo takođe imali sličnu sudbinu… Mislim da ima razloga da možemo da budemo optimisti, želimo opet da osetimo slast pobede.

          Kako bi u procentima izrazio šanse obe selekcije na ovom meču?

          50% – 50%

          Da li posle SP očekuješ napredak u karijeri?

          Svakako, bilo je nekog dodatnog interesovanja, ali naravno ništa konkretno još uvek, pošto imam ugovor sa Torevijehom. Lepo mi je u ASOBAL ligi, u kojoj postoje finansijski problemi.

           Gde bi voleo sebe da vidiš u budućnosti, koji klubovi te najviše privlače?

          Naravno da bih iznad svega voleo da igram za Barcelon
u ili Siudad Real

Pitanje o tome kakva su mu dodatna interesovanja pored rukometa nam je donelo novi interesantan odgovor.

          – Volim fudbal i to je ustvari sport koji sam prethodno trenirao i igrao, tako da sam bio član i školske selekcije Argentine. Ipak, na kraju je presudila ljubav prema rukometu, sportu koji je dugo prisutan u pordici imajući u vidu da su nam i otac i majka bili rukometaši!

          Da li će biti nekih promena po pitanju položaja rukometa u Argentini, na osnovu rezultata koje postižu u Švedskoj?

          – Naravno da očekujem da se promeni pozicija rukometa, i to pre svega tako što će se veći broj dece zainteresovati za rukomet. Koliko čujemo, naše pobede i rezultati na SP su pobudili vrlo veliku pažnju, tako da je meč protiv Švedske bio više puta emitovan na TV, iako u startu nisu bili planirani prenosi sa takmičenja.

Procenili smo da je vreme za ovaj razgovor isteklo i da je vreme da se udarna igla argentinske reprezentacije pripremi za noćni izlazak sa kolegama iz tima. Nadamo se da u utorak veče neće biti potrebe za nekim dodatnim pitanjima i da će u našoj odbrani i golmanima imati nepremostive protivnike. Zamolili smo ga za fotografisanje, a on je zamolio da mu pošaljemo link ka poziciji ovog razgovora na netu… Želimo mu svako dobro… od naredne srede!  

Iz Malmea
SAŠA KUBUROVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *