Andrea Lekić ambasador OI mladih u Buenos Ajresu: Velika čast – Nadam se da ću sa Srbijom videti Tokio – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Andrea Lekić ambasador OI mladih u Buenos Ajresu: Velika čast – Nadam se da ću sa Srbijom videti Tokio

Prestižno priznanje nedavno je stiglo na adresu Andree Lekić. Naša najbolja rukometašica u prethodnoj deceniji pozvana je da bude ambasador Olimpijskih igara mladih koje će se početkom oktobra održati u Buenos Airesu:

Veoma sam srećna zbog časti koja mi je ukazana i nadam se da će mi moj novi klub CSM Bukurešt izaći u susret i omogućiti da sve to iskusim. To je zaista neverovatan događaj. Poslednjih nedelja sam u konstantnoj komunikaciji sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta tako da sam mnogo bolje upoznata sa organizacijom cele manifestacije koja je zaista fenomenalna i u kojoj će učestvovati četiri hiljade sportista iz 206 zemalja u 32 sporta – kaže Andrea Lekić kojoj uskoro predstoje pripreme sa našom reprezentacijom.

Za desetak dana ćemo se okupiti i početi sa radom koji će u potpunosti biti podređen pripremama za Evropsko prvenstvo koje se krajem novembra i početkom decembra održava u Francuskoj. Planirane su dve kontrolne utakmice sa reprezentacijom Slovenije koje će nam na pravi način pokazati gde smo u ovom trenutku. Ulazimo u izuzetno važan ciklus, jer će svaki plasman na velikim takmičenjima, a tu mislim na evropsko i svetsko prvenstvo, biti važan zbog komplikovanog sistema kvalifikacija za Olimpijske igre koje bi trebalo da budu kruna ove generacije – rekla je Andrea Lekić istakavši da je optimista u pogledu rezultata:

Mislim da se u poslednje vreme dešavaju pozitivne stvari kad je u pitanju ženski rukomet. Da to nije samo prazna priča dokaz su i naše dobre igre u poslednje vreme koje su pokazale da smo spremne da na nekom od narednih velikih takmičenja zabeležimo dobar plasman. Nadam se da baš ovo Evropsko prvenstvo može da bude dobra odskočna daska za nas. Što se mene lično tiče, odlično se osećam, najbitnije mi je da sam zdrava i ono što se kaže u punoj snazi. Sve misli su uprte u to da konačno izborimo učešće na Olimpijskim igrama na kojima naš ženski rukomet nije imao predstavnika još od raspada nekadašnje Jugoslavije i zato je motiva na pretek.

Uporedo sa izuzetno uspešnom karijerom u kojoj je osvojila Ligu šampiona, tri puta bila klupski vicešampion Starog kontinent, okitila se srebrom na Svetskom prvenstvu, proglašena za najbolju igračicu sveta… Andrea Lekić nije zapostavila ni svoje obrazovanje. Posle završenih osnovnih studija na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i sticanja zvanja diplomirani trener u sportu, Andrea uskoro treba da brani i master rad, ali time se ne zadovoljava:

Iskrena da budem, još nisam odlučila da li ću po završetku igračke karjere otići u trenerske vode. Veliko interesovanje imam i za menadžment u sportu, pa mi je ideja da na Fakultetu za sport upišem i master studije iz ove oblasti. S obzirom na brojne sportske obaveze, činjenicu da već dugo igram u inostranstvu, ne bih mogla da steknem ovako visoko obrazovanje da na Fakultetu za sport ne postoji specijalizovani program za aktivne sportiste kojim su nastavne obaveze usklađene sa našim sportskim aktivnostima – kaže Andrea i otkriva deo planova za budućnost:

Volela bih da na neki način budem deo srpskog sporta, u nekoj od organizacija u kojoj ću moći da utičem na poboljšanje uslova u sportu, pogotovo za mlade. Sport našoj naciji donosi neviđene radosti i ako želimo da i u budućnosti bude tako neophodno je sportistima stvoriti uslove da ostvaruju vrhunske rezultate. Za to bih se borila svim silama. Obrazovanje koje stičem na Fakultetu za sport sigurno će mi mnogo značiti u toj mojoj nameri.

Brojni sadašnji i nekadašnji sportski asovi u poslednjih nekiliko godina okrenuli su se radu sa mladima. Kampove za decu pokrenuli su fudbaler Dejan Stanković, košarkaš Miloš Teodosić, odbojkaš Vladimir Grbić, vaterpolista Nikola Rađen, a već šest godina sa velikim uspehom radi i rukometna akademija Andree Lekić:

Poprimili smo internacionalni karakter, jer smo ove godine okupili devojčice i dečake iz čak 10 zemalja. Ukupno je bilo 110 učesnika, o kojima je brinulo osam trenera, kondicioni trener, nutricionista…. Zaista smo dostigli visok nivo organizacije. Znanje koje sam stekla na Fakultetu za sport i činjenica da nastavljam da se stručno usvaršavam mi u velikoj pomaže da iz godine u godinu imamo kvalitetan rad, a rad sa decom najlepše iskustvo. Iako sve to iziskuje mnogo energije i truda u tome uživam, jer povratna reakcija koju dobijate od mališana je nešto neprocenjivo.

Od ove sezone Andrea Lekić seli se u Rumuniju gde će u naredne dve godine braniti boje ekipe CSM Bukurešt:

– Želja je titula šampiona Evrope, a plasman na Fajnal-for je prvi cilj. Nije bilo mnogo okolišanja kada su ambicije u pitanju, ekipa je stvarno dobra, sastavljena od velikog broja iskusnih igračica. Ženski rukomet je u Rumuniji rame uz rame sa fudbalom, najpopularniji je sport i to me veoma raduje jer je mnogo lepo igrati u takvoj atmosferi gde postoji velika podrška i gde rukomet prate samo pozitivni komentari. Takođe, prijatnom sam iznenađena i gradom. Bukurešt je ogroman, hrana im je izvanredna što mi izuzetno prija jer sam veliki gurman – zaključila je Andrea Lekić.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *