Prva golgeterka Evrope, Ana Gros: Malo frustrira što ženski sport nije cenjen više - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Prva golgeterka Evrope, Ana Gros: Malo frustrira što ženski sport nije cenjen više

Prva golgeterka Evrope, Ana Gros: Malo frustrira što ženski sport nije cenjen više

Zorica Radojkovic
0 komentar

Slovenačka reprezentativka koja je status jednog od najboljih desnih bekova današnjice stekla prevashodno u dresovima Meca i Bresta, Ana Gros, dala je zanimljiv intervju za zvaničan sajt francuske lige povodom dana žena, prava žena i borbe za smanjenje nejednakosti između ženskih i muških sportova. Dvadesetdevetogodišnja devojka iz Velenja blista ove sezone u dresu Bresta koji je prvi put u istoriji obezbedio plasman u četvrtfinale Lige šampiona i bliže je nego ikada da Mecu u francuskom šampionatu skine višegodišnju krunu. 

Ana je trenutno vodeći strelac ne samo Francuske, već i Evrope sa 125 golova u 19 mečeva francuskog prvenstva i 78 golova u 12 mečeva u Ligi šampiona, a na pitanje o statusu ženskog sporta u Sloveniji i da li je rukometna zvezda u svojoj zemlji, što bi verovatno bilo očekivano, dala je poražavajući, ali iskren odgovor: 

  • Ženski rukomet je daleko od interesovanja javnosti u Sloveniji. Jednostavno nije prepoznat. Krim Merkator dominira na klupskom planu jer je od poslednjih 25, osvojio 24 titule i redovno igra Ligu šampiona, dok se ostali klubovi bore za svoje mesto. Na televiziji se prenose samo mečevi reprezentacije na velikim takmičenjima, ali ako u tom terminu ima „nešto važnije“ odložiće se i neće biti prenosa uživo. Istina je da me tokom tih takmičenja mediji možda najviše traže, ali nisam „zvezda“ u svojoj zemlji i ljudi me ne prepoznaju na ulici. Ne tražim to, niti je u tome sušnina, ali ipak malo frustrira što ženski sport nije cenjen više ni prepoznat po vrednosti koju daje. Ne samo u Sloveniji ili Francuskoj, već svuda. Ima puno primera gde su ženske selekcije uspešnije od muških, a opet nemaju isti tretman. Nema čudesnog rešenja da se izjednače ženski i muški sport, jedino što možemo da uradimo je da nastavimo da dajemo maksimum i promovišemo naš sport na najbolji način.

Iz godine u godinu birana je u All star postave u Francuskoj, tako da uživa zasluženu pažnju javnosti u Brestu u svojoj šestoj LHF sezoni:

  • Privilegija je baviti se poslom koji voliš i biti na ovom nivou. Svesna sam i zahvalna što je tako. U Francuskoj se oseća da popularnost ženskog rukometa raste svake sezone i sjajan je osećaj igrati u atmosferi koja puca od adrenalina. Veliko je interesovanje, navijači su prosto zaluđeni i tome smo doprineli odličnim igrama u Ligi šampiona. Uživanje je igrati u ovom ambijentu. 

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball