Sjajan start: Granitna odbrana Srpkinja slomila Poljsku! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Sjajan start: Granitna odbrana Srpkinja slomila Poljsku!

Ženska reprezentacija Srbije je idealno započela takmičenje na 25. Svetskom prvenstvu u Španiji. U utakmici prvog kola grupe B odigranoj u Liriji, a vrlo važnoj u borbi za četvrtfinale, izabranice Uroša Bregara nadigrale su Poljsku 25:21 (16:13).

Od prvog do poslednjeg trenutka Srbija je bila u vođstvu, imala i plus šest početkom nastavka, ali je ipak bila neophodna granitna odbrana u poslednjih 10 minuta kako bi se slomio neugodni rival. Devojka od koje se najviše strepelo, Monika Kobilinska, u potpunosti je neutralisana, napad je zaslužio visoku ocenu uprkos krizi u realizaciji u drugom poluvremenu, a neophodni golmanski doprinos dala je Kristina Graovac, koja je branila u odlučujućim trenucima utakmice.

Pre svega odličnom odbranom u uvodnoj fazi, a potom i sa par dobrih akcija u napadu, Srbija se rano odvojila na 5:2. Poljakinjama je dugo trebalo da pronađu hemiju u napadu, ali čak i kada su to uspele, nisu mogle do egala jer nije bilo rešenja za razigrani i raznovrsni srpski napad.

Odlična Anđela Janjušević je realizovala kontru za maksimalnih 9:5, da bi nešto kasnije Jovana Kovačević propustila još bolji priliku da maksimum podigne na plus pet. Ipak, to nije skupo koštalo izabranice Uroša Bregara, koje su do odlaska na odmor držale stvari pod kontrolom.

Situacija je izgledala još ružičastije početkom nastavka. Ponovo je srpska granitna odbrana sprečila protivnika da postigne gol duže od sedam minuta, a prednost je narasla na maksimalnih 19:13. 

Međutim, od tog 38. minuta kreće velika kriza, pre svega u napadu. Srpski tim se prerano opustio, i do 50. minuta postigao svega dva gola. Da Poljakinje ne stignu u tom periodu do izjednačenja, pobrinula se Kristina Graovac odbranivši dva sedmerca, drugi pri rezultatu 21:20. 

To je iskoristila Lovrić i povisila sa desnog krila na 22:20. Međutim, i Poljska je u drugom poluvremenu među stativama imala raspoloženu Maličkievič, koja je sa četiri odbranjena zicera doprinela neizvesnosti. Rovita Liščević, koja je ušla u igru sredinom prvog poluvremena, jako dobro je organizovala srpski napad, ali je krizni period ofanzive produkt isključivo pada realizacije iz povoljnih pozicija.

Jako važan trenutak dogodio se na isteku 57. minuta – nakon nekoliko neuspešnih napada na obe strane, isključena je Nosek, a Jovana Stoiljković pogodila za odlučujućih 24:21. Poljakinje su izgubile loptu, a Petrovićeva razrešava poslednju dilemu 90 sekundi pre isteka vremena, ujedno postavivši konačan rezultat.

SRBIJA-POLJSKA 25:21 (16:13)

SRBIJA: Risović 5 odbrana, Graovac 7 odbrana – Marija Agbaba, Jelena Agbaba 1, Janjušević 7, Kojić 2, Radojević 1, Kocić, Jovović, Kovačević 2, Stamenić, Jovanović, Lovrić 2, Stoiljković 6, Liščević, Petrović 4

POLJSKA: Plaček 4 odbrane, Maličkievič 5 odbrana – Zimni, Plominska, Kobilinska 1, Balsam 4, Gega, Matuckič, Gorna 1, Zima, Rosiak 6, Nosek 4, Šaravaga, Arčuk, Rošak, Nocun 5

Isključenja: Srbija 8 minuta, Poljska osam minuta

Sedmerci: Srbija 3/3, Poljska 1/3

GRUPA B

Rusija

Srbija 

Poljska

Kamerun

3.decembar

18.00 Rusija-Kamerun 40:18 (17:10)

20.30 Srbija-Poljska 25:21 (16:13)

5.decembar

18.00 Rusija-Poljska

20.30 Srbija-Kamerun

7.decembar

18.00 Kamerun-Poljska

20.30 Rusija-Srbija

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *