Balkan-Handball.com

Srpkinje sa novim selektorom na novom početku!

 Najbolje rukometašice Srbije okupile su se u ponedeljak u Beogradu i iskoristiće EHF nedelju da se pripremaju za početak kvalifikacionog ciklusa za plasman na Evropsko prvenstvo 2010 koje se igra u Danskoj i Norveškoj. Na veoma sadržajnoj konferenciji za medije koja je organizovana u hotelu “Slodes” govorili su novi selektor Duško Milić, reprezentativke Slađana Đerić i Andrea Lekić, i tim menadžer ženskih reprezentativnih selekcija, Radoslav Šljivančanin.

Duško Milić, novi selektor reprezentacije Srbije svestan je obaveza kojih se prihvatio, ali i istakao da oseća posebno zadovoljstvo što radi sa devojkama čije kvalitete jako dobro poznaje.

-Već sam rekao i ponoviću, da je ovo za mene sigurno kruna trenerske karijere, jedna velika čast, veliko zadovoljstvo, ali isto tako velika obaveza. Svestan sam svih stvari jer nisam od juče u reprezentaciji ni rukometnom savezu. Od kada sam dve godine unazad preuzeo Vrnjačku Banju, stalno sam bio prisutan u reprezentativnim selekcijama i ovo je za mene najveća stvar koja mi se deslila u karijeri. Jednostavno daću sve od sebe, najbolje i najpoštenije, a koliko će to da bude dovoljno, pokazaće rezultati. Utisci su jedno, ali rezultati su ono što pokazuje kako je neko odradio svoj posao. Posebno mi je zadovoljstvo što radim sa ovim curama jer ih sve poznajem i sa svima sam radio, osim Danijele Matić koju znam kao igrača. To mi dosta znači jer odmah mogu da krenem da radim pošto mi period prilagođavanja nije potreban.

Plan za ovu nedelju je…

-Cilj ove nedelje je tehničko-taktički rad za pripremu ekipe za ono što nas očekuje, a to su utakmice sa Grčkom i Turskom. Ono što treba da igramo i dogovaramo, radićemo u ovih sedam dana na sistemu odbrane, napada, polukontri, kao i svim ostalim taktičkim stvarima. Pred utakmicu sa Grčkom imaćemo samo tri dana tako da nam je glavni deo posla ova nedelja.  

 Kapiten reprezentacije, Slađana Đerić bila je kratka u najavi onoga što ih očekuje:

-Okupili smo se ponovo, pripremamo se za kvalifikacije. Sve devojke su došle spremne i orne. Imamo novog-starog trenera koji je radio sa nama predhodnih godina, ali ovo je njemu nova uloga. Pre utakmice sa Grčkom nećemo imati puno vremena tako da ćemo sada odraditi veliki deo posla.

Glavni pokretač igre Srpkinja, Andrea Lekić ima dobro iskustvo iz saradnje sa novim selektorom i veliki motiv za radom u reprezentaciji:

-Dobro poznajemo Duška, radile smo već sa njim. Ja sam imala dobrog iskustva i dobru saradnju sa njim u mlađim selekcijama, kada smo došli do medalje, tako da se nadam da ćemo i u ovoj selekciji imati prilike da ponovo osvojimo neku medalju i nastavimo taj niz. Svi znamo koliko nam je važna ova nedelja i kako treba da je iskoristimo. Dobra stvar je početak prvenstva, fizički smo dobro pripremljene i sveže. Sve devojke su došle spremne, zdrave i orne za rad, najbitnije je da imamo veliku volju i želju pa ćemo sve ostalo nadoknaditi.

Na pitanje upućenom Radoslavu Šljivančaninu, o “tihoj smeni Milatovića sa selektorskog mesta”, tim menadžer reprezentacije je rekao:

-Ni u jednom momentu, kao što se plasiralo kroz medije, Milatović nije bio zvanično selektor i nigde zvanično nije gravitirao kao selektor. Prošli put na konferenciji sam rekao da Markov u tom trenutku ne može da iznese breme sam, pa je priključen Milatović kao iskusni, stari trener da pomogne. Obavljena je konsultacija sa Markovim kome nije smetalo da Milatović dođe da pomogne. Što se tiče vođenja sa klupe, Milatović je insistirao da on vodi utakmice, s tim da Markov nije imao ništa protiv. Markov je bio V.D. i nikad nije preveden na zvanično selektorsko mesto, kao što ne postoji papir ni dokument da je Milatović ikad postavljen za selektora. Milatović je čovek koji ima iskustvo, kvalitet, koji je radio 30 godina, ali na kraju se uvidelo da taj sistem ne može da funkcioniše.

Duško Milić je vrlo jasno i krajnje otvoreno obrazložio odgovor na pitanje novinara o statusu igračica koje duži vremenski period nema u reprezentaciji.

-Upoznati ste, znate kada sam izabran za selektora. Meni je javljeno, oko pola osam uveče. Normalno, od dana kada sam bio na razgovoru u s
avezu, sa punim pravom sam razmišljao o reprezentaciji. Bez ikakve lažne skromnosti očekivao sam da budem izabran, uz svo poštovanje mojih kolega i prijatelja koji su bili protivkandidati. Normalno da sam razmišljao koga bih pozvao. Prvi moj plan je bio da pozovem igračice koje igraju po Evropi. Ako neko igra u danskoj ligi, smatram da je igrač za reprezentaciju. Ako igra u podgoričkoj Budućnosti koja je evropska ekipa, smatram da je igrač za reprezentaciju, ali da skratim priču. Noć kada sam izabran za selektora, od deset sati do pola noći, razgovarao sam sa Anom Đokić, Anom Vojčić, Anom Batinić, Jelenom Erić i Cecom Ognjenović. Sve do jedne su mi čestitale na izboru i rekle da su završile sa igrom za reprezentaciju Srbije. Meni lično, izuzetno je žao i siguran sam da bi sa njima imao mnogo jaču ekipu nego što imam. Samo su mi otežale posao. Jedini igrač koga nisam zvao je Tanja Milanović, a razlog je što mi je pre više od dve godine u jednom prijateljskom razgovoru rekla da više ne želi da igra za reprezentaciju. Za sve njihove razloge možete da pitate njih, ja ih nisam pitao, niti imam pravo da se mešam u stvari o kojima nemam pojma o čemu se radi. Ako mi neko kaže da neće, meni je žao, ali šta da radim.

 Milić je posebno apostrofirao odnos prema nacionalnom dresu, koji će dok je on tu, biti iskren i pošten:

-Zato sam rekao, dok sam ja u reprezentaciji Srbije, igraće isključivo onaj igrač koji bez ikakvog razmišljanja prihvata da igra za svoju zemlju. Onaj ko razmišlja o tome da li treba da igra za svoju zemlju, meni ne treba. Zato vas molim da ovim završimo sa tom pričom jer je jedina istinita u ovom trenutku. Žao mi je što nisu tu i zbog mene lično, žao mi je što nisam uspeo da vratim nekoga u reprezentaciju kome je, po mome, tu i mesto, ali ako neko odluči da neće ja nemam načina da ga teram da dođe. Lično imam izuzetno dobar odnos sa Anom Vojčić, Anom Đokić i Anom Batinić sa kojima sam radio 2003 godine na SP u Hrvatskoj, pa sam negde možda i mislio da ću i zbog toga uspeti da ih vratim. To su sjajne cure i igračice, dobre osobe. Mislim da je urađeno sve da se proba da one budu tu. Njihove odluke su njihove odluke i moraju se poštovati. Preko toga ne mogu ništa. Smatram da je svakom čast da igra za svoju zemlju, a ko mi se jednom zamisli da li hoće da igra, nikada ga više neću zvati.

Naredno pitanje novinara bilo je dužina ugovora i da li će istovremeni rad u reprezentaciji i Vrnjačkoj Banji predstavljati problem?

-Moj ugovor će biti na dve godine. Na sve priče o dužini ugovora…moje je da radim i da probam koliko god mogu da napravimo rezultat. Ne daj Bože da moram da idem ranije, a sve je moguće u mom poslu, nikakva potraživanja od Rukometnog saveza ja neću imati. Možemo da potpišemo ugovor na 25 godina, ali ako ne bude išlo kako treba ja ću ga sam raskinuti. Nadam se da ću potrajati u reprezentaciji Srbije, to mi je cilj. Nikad nisam radio ni tražio posao u smislu da bih ja imao neku finansijsku sigurnost, mada ja živim isključivo od rukometa od svoje 18.godine što kao igrač, što kao trener. Najmanji problem mi je bio vremenska dužina ugovora. Što se drugog dela pitanja tiče, nadam se da ću uspeti da zatvorim i jedno i drugo. U Banji imam čoveka u koga imam apsolutno poverenje i sada kada sam ovde nemam potrebe da razmišljam o klubu. Potrudiću se da nađem saradnike koji će mi pomoći u reprezentaciji, a za ovo malo vremena nisam odlučio sa kim ću da radim i na kraju krajeva ko će sa mnom da radi.

Nadovezala se priča o selektorovom viđenju reprezentacije i otkazu Jelene Živković…

-Imam jedan cilj gde god radim. Pošteno rečeno, da ne mislim da imam kvalitetene igrače ne bih se prihvatio ovog posla. Svestan sam i toga, probam da budem realan gde smo mi u ovom trenutku. Nije ovo definitivan spisak, biće tu verovatno promena, biće igrača koji će iskoristiti šansu kao i onih koji neće, i sve je to normalno.  Moj cilj je uvek da dam svoj maksimum i da ga izvučem iz ekipe. Maksimalno koliko mi možemo u smislu da smo pošteni borci i radnici, a vi ćete gledati pa ćemo videti kako će to da izgleda. Sa ovom ekipom može da se radi, ova ekipa može da igra kvalitetno, smatram da imam grupu cura koje su borbene što je meni kao treneru broj 1. Mislim da imamo sve što je potrebno tako da sam optimista. Da će nam trebati vreme-hoće, ali to ne znači da se predajemo unapred. Moj cilj je da ova ekipa odigra kvalifikacije tako da se pojavi u Norveškoj i Danskoj. Bez obzira na sve probleme i bez obzira na sve što se dešava, pravimo, neću reći novu ekipu, jer ovo nije nova ekipa. Ovo je ekipa koja već funkcioniše zajedno, mlada da, ali sa mladim igračima koji imaju iskustva. Probaćemo da napravimo rezultat kroz igru kakvu sam zamislio. U utakmice sa Grčkom i Turskom ući ćemo sa najvećim mogućim motivom i namerom da ih pobedimo jer je to put ka prvenstvu. Što se tiče Živković, ona nije došla na okupljanje. Dan pred put ovamo, dobio sam informaciju iz saveza da je u pitanju povreda i to je sve što ja znam.

 Na kraju je Andrea Lekić dobila pitanje kako vidi budućnost ove reprezentacije?

– Sada kada smo završili priču o nepozvanim igračima i svim tim stvarima, definitivno je da je reprezentacija dosta mlada, sa recimo 3-4 iskusnija igrača u koje u ovoj situaciji spadam i ja. Izgleda da je ovo novi početak za nas. Mislim da smo talentovani, mislim da imamo perspektivu i treba nam sigurno vremena za uigravanje. Nadam se da ćete nas i vi ispratiti u tome, i naravno podržati u vraćanju rukometa na mesto gde je bio nekad.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *