Srpske juniorke na Svetskom prvenstvu u Skoplju - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Srpske juniorke na Svetskom prvenstvu u Skoplju

Srpske juniorke na Svetskom prvenstvu u Skoplju

Marko Marjanović
0 komentar

Rukometni savez Srbije i zvanično je prihvatio poziv IHF-a da ženska juniorska reprezentacija Srbije učestvuje na Svetskom prvenstvu koje se od 19. do 30. juna igra u Skoplju.

Nedavno održanim žrebom, određeno je mesto u Grupi F koje će Srbija popuniti, a rivali će joj biti Francuska, Nemačka i Španija.

Željko Radojević, posle donošenja odluke na Upravnom odboru RSS-a, istakao je da učešće Srbije na Svetskom šampionatu u Makedoniji ima veliki značaj.

Sa velikom radošću mogu reći da je RSS poslao pristanak IHF-u i da će ženska juniorska selekcija učestvovati na Svetskom prvenstvu. To će biti prvi nastup jedne naše selekcije na ovom takmičenju još od 2014. godine i ponosan sam što će to baš učiniti devojke rođene 2004. godine”, poručio je rukovodilac sektora za sport u RSS-u i potom objasnio razvojni put ove generacije:

Selekcija devojaka rođenih 2004. godine je svoje učešće na međunarodnim takmičenjima započela 2021. godine na EHF Evropskom prvenstvu B divizije u Gruziji, I tada je izboren plasman u dodatne kvalifikacije za popunu A divizije. Taj period od septembra do novembra 2021. godine bio je jedan od najbolje isplaniranih aktivnosti za jednu selekciju, u kojoj su svoj doprinos pored RSS dali i direktori tadašnjih liga, kao i klubovi koji su bili sparing partneri naših selekcija. Tada su u fenomenalnoj atmosferi hale “SC Voždovac“ ubedljivo savladane selekcije Slovečke, Slovenije i Islanda. Nažalost, zbog Kovida sa selekcijom nije nastavljen taj sistem rada I nismo učestvovali na Svetskom prvenstvu za kadetkinje 2022. godine. Ubeđen sam da bi rezultati ove selekcije bili mnogo bolji da smo tada bili na šampionatu u Makedoniji”.

Iako se ova generacija na terenu nije plasirala na završnicu, nekoliko devojaka je već u najboljoj selekciji kod selektora Uroša Bregara.

U međuvremenu smo u A selekciju projektovali igračice poput Dunje Radević, Nataše Ćetković, Aleksandre Vasić, Tamare Mandić…One su učestvovale na Mediteranskim igrama, kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kao i na samom šampionatu 2023. godine, a potom i na nedavno yavršenim kvalifikacijama za EHF Euro 2024. godine. Koliko je to bitno govore učinci, naročito partije Radević i Mandić na utakmicama koje su igrane ovog marta i aprila. Kroz B selekciju ili razvojni tim su pozivane Vladana Mitrović, Milica Ignjatović, Nevena Todorovski, Milica Aćimović, Anja Vujnović, Ana Petrović”.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball