JUNAČKA BORBA: Hrvatska bolja od Srbije u meču "biti ili ne biti" - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan JUNAČKA BORBA: Hrvatska bolja od Srbije u meču „biti ili ne biti“

JUNAČKA BORBA: Hrvatska bolja od Srbije u meču „biti ili ne biti“

Marko Marjanović
0 komentar

Kao što se i očekivalo, veliki komšijski derbi doneo je junačku rukometnu borbu Hrvatske i Srbije, iz koje su ponovo „Kauboji“ izašli kao pobednici – 23:20 (11:9).

Do poslednje kapi krvi borili su se momci Hrvoja Horvata i Tonija Đeroni, i jedni i drugi silno oslabljeni neigranjem krucijalnih igrača. Za razliku od Srbije, Hrvatska je imala tri džokera – rovitog Luku Cindrića, golmana francuskog drugoligaša Ivrija, Matea Šunjića, i pre svih mladog Tina Lučina, junaka dvoboja. 

U moru hendikepa, kao nenadoknadiv za Srbiju ispostavio se poslednji – izostanak Petra Đorđića, koji je na dan meča dobio pozitivan nalaz na COVID-19. Bez prve šuterske opcije, i sa Orbovićem kao jedinim desnim bekom, Srbija je bila bezopasna spolja. Bez golova sa bekovskih pozicija, Hrvatska se nije mogla pobediti.

„Orlovima“ ostaje još jedna šansa. Za prolaz u drugi krug, neophodna je pobeda nad Francuskom u poslednjem kolu (ponedeljak, 20.30), sa najmanje dva gola razlike, ili bilo kakva pobeda sa najmanje 26 postignutih golova.

S druge strane, Hrvatska je dobila meč na koji je fokusirana od početka priprema, i u treće kolo ulazi sa više nego izglednim šansama da prođe dalje.

HRVATSKA – SRBIJA 23:20 (11:9)

SEGEDIN – Pik Arena. Gledalaca: 8.000. Sudije: Šulce i Tonis (obojica iz Nemačke). Sedmerci: Hrvatska 2 (1), Srbija 3 (3). Isključenja: Hrvatska 12, Srbija 8 minuta.

HRVATSKA: Pešić (dve odbrane), Marić, Gadža, Ivić, Čupić 6, Musa, Cindrić 3, Šunjić 1 (četiri odbrane), Grahovac, Lučin 5, Jaganjac 2, Ravnić, Martinović 6 (1), Šipić, Glavaš, Jelinić.

SRBIJA: Cupara (10 odbrana, sedmerac), Bomaštar, Borzaš 2, Sretenović, Đukić 2 (1), Pešić, Radivojević 5 (2), Pešmalbek 1, Ilić 1, Kukić 4, Marsenić 2, Šotić, Milosavljević, Orbović 3, Radović, Ivanišević.

SEMAFOR: 2:0 (4), 3:2 (8), 4:3 (11), 5:4 (14), 6:6 (17), 6:7 (19), 8:7 (23), 8:8 (25), 8:9 (27), 10:9 (29), 11:9 (30), 11:10 (34), 12:11 (35), 13:11 (38), 14:11 (40), 15:13 (42), 17:15 (46), 18:15 (48), 19:15 (50), 20:16 (54), 23:18 (59), 23:20 (60).

Rovovska borba počela je od prvog sudijskog zvižduka. Već u prvom napadu Hrvatske, Marsenić i Borzaš su isključeni, što je Čupić iskoristio da donese 2:0, a Jaganjac nešto kasnije da povisi na 3:0.

Međutim, „Orlovi“ se ekspresno vraćaju, preko Marsenića i raspoloženog Radivojevića. Uspostavljen je egal, koji je, uz par promena u vođstvu trajao do same završnice prvog dela. Na obe strane su odbrane bile dominantne, a Srbija nije iskoristila nešto bolje raspoloženje Cupare u odnosu na Pešića. 

Lakih golova nije bilo sve do poslednjeg minuta, kada je Hrvatska iskoristila dve greške u napadu protivnika, da izvede dva kontra napada i na odmor odnese plus dva…

Uz odličnu odbranu predvođenu iskusnim Musom, koji se naknadno pridružio reprezentaciji, hrvatski napad probudio je ulazak rovitog Luke Cindrića, koji je odmah pokazao da će biti ubedljivo najveća opasnost po gol Cupare. Na drugoj strani, previše se u srpskom napadu osećao izostanak Petra Đorđića, i nedostatak desnih bekova (Orbović jedini).

Borzaš je solidno krenuo na levom beku, a Sretenović koji ga je sredinom prvog dela zamenio, nije uspeo da se istakne. Nedostatak spoljne pretnje se sve više osećao, dok je hrvatska odbrana zonu fokusirala na sprečavanje igre sa pivotmenom, uz povremene i uspešne modifikacije u 5-1, sa Čupićem ili Jelinićem.

Još hrabrije je Srbija ušla u nastavak, iako je to podrazumevala povremene greške u napadu. Cupara je sjajno branio pokušaje sa devet metara, Đukić je nastavio gde je Bogdan stao, ali Cindrićeve kreacije nisu dovoljno dobro neutralisane.

Dva neiskorišćena napada za 12:12, iz kontre kažnjava Martinović za 13:11. Mate Šunjić, koji je na poluvremenu zamenio Pešića, brani tri zicera zaredom – Ćupić koristi genijalnu asistenciju Lučina za 14:11. Velike su bile greške Srbije – Pešmalbek spektakularnu krađu lopte prosipa bacajući loptu u ruke rivalu, pa je umesto 15:14 bilo 16:13. 

Sa igračem više, Đukić ne koristi zicer, a hrvatski Džoker Tin Lučin solo akcijom pogađa za maksimalnih 17:13 u 44. minutu. Međutim, Srbiju ponovo vuče maestralni Lazar Kukić. Novi vođa ovog tima na čist individualni kvalitet vrača zaostatak na 17:15 – Hrvoje Horvat prepoznaje trenutak za tajm-aut.

Cindrić kreira uz dobar blok pivotmena, a Lučin je nezaustavljiv sa široke pozicije. Kukić ne može sam u napadu, Nemci isključuju Milosavljevića, a Čupić koristi ogroman ugao za 19:15 na ulasku u poslednjih 10 minuta. 

Srbija je izgubila konekciju u napadu, ali je, večeras odlični Cupara dao poslednji impuls. Predugo su izabranici Tonija Đeroni stajali na 15 golova, sve do isteka 53. minuta kada je Orbović smanjio na 19:16, ali je Lučin iz drugog plana razbio srpsku odbranu u ovoj utakmici.

Dvadesetdvogodišnji as Visle Plock se, uz Luku Cindrića, ukazao kao X faktor u ovoj utakmici, koji je Hrvatima bio preko potreban. Pet minuta pre kraja, Vanja Ilić iznuđuje sedmerac i isključenje, Radivojević pogađa za 20:17.

Cupara konačno hvata Lučina, ali Šunjić skida zicer Vanji Iliću, na tačno četiri minuta do kraja. Martinović iz jako teške pozicije pogađa i ubija poslednju dilemu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball